Irans dødstall stiger – mange av dem barn

Det iranske folket har gjort opprør mot regimet i flere uker – og risikerer livet. Mer enn 300 mennesker har mistet livet så langt.

Minst 326 mennesker er drept i Iran siden protestene startet for rundt åtte uker siden. Dette melder CNN, som siterer menneskerettighetsorganisasjonen IHRNGO fra Norge. Antallet omfatter følgelig 43 barn og 25 kvinner. Summen er «absolutt minimum». Informasjonen kan ikke verifiseres uavhengig, ikke minst fordi den iranske regjeringen ikke gir noen informasjon om dødstallene i protestene.

IHRNGO oppfordret det internasjonale samfunnet til å ta «faste og rettidige grep» mot det økende dødstallet. Hun sa også at det var nødvendig å finne måter å «holde myndighetene i den islamske republikken ansvarlige for deres åpenbare menneskerettighetsbrudd». Organisasjonen ber om at det opprettes en internasjonal undersøkelseskommisjon av FN, som skal legge til rette for ansvarliggjøring av gjerningsmenn i fremtiden.

I Iran har folk protestert mot regjeringen og det islamske styresystemet siden midten av september. Utløseren var dødsfallet til den iranske kurderen Mahsa Amini (22) i politiets varetekt. Kansler Olaf Scholz hadde sterkt kritisert de iranske lederne med tanke på de alvorlige menneskerettighetsbruddene i landet. «Hva slags regjering er du som skyter dine egne borgere? Alle som gjør dette må stole på vår motstand, sa han i sin videopodcast som ble utgitt på lørdag.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *