Island motsetter seg anmodning om å stenge åpne garn

Den islandske regjeringen har blokkert en forespørsel fra en gruppe på 25 sportsfiske- og miljøorganisasjoner om å forby fiskeoppdrett med åpent garn i landet.

De oppfordret Reykjavik til å følge opp flukten inn i en fjord med 80.000 laks fra en Arnarlax-gård penn i fjor.

Arnarlax ble nylig bøtelagt på 120 millioner ISK (omtrent £700 000), men anket straffen og sa at han hadde gjort alt han kunne for å forhindre en slik hendelse.

Svandís Svavarsdóttir, Islands matminister, sa at hun ikke var klar til å ta stilling til gruppens forespørsel, og la til at det å styre en langsiktig bærekraftig industri viser seg å være en utfordring.

Statsråden bekreftet imidlertid at hun vil ta gruppens råd i betraktning når hun utarbeider nye retningslinjer for havbruk.

Hun sa at Islands nasjonale revisjon også gjennomgår regelverket og juridiske implikasjoner av eventuelle nye tiltak.

Og når deres synspunkter er kjent, kan det være mulig å ta stilling til hva gruppen ba om og om det er behov for ytterligere tiltak eller ikke.

Hun var også enig i at den nasjonale veterinærorganisasjonen MAST gjorde rett i å ta hendelsen så alvorlig.

Boten er den største som noen gang er ilagt et oppdrettsanlegg for en stor lakselekkasje.

Anti-lakseoppdrettsgrupper, inkludert miljøorganisasjoner og sportsfiskeorganisasjoner, utgjør en konstant utfordring for Islands laksesektor, hovedsakelig eid av Norge, som følger utviklingen nøye.

Lakseoppdrett på Island var verdt ISK 20,5 milliarder (117 millioner pund) i fjor og har vokst med en imponerende hastighet, med Mowi som den siste deltakeren. Det er imidlertid utfordringer knyttet til en mulig økning av skatter og krav fra aktivister som krever slutt på oppdrett med åpent garn for å beskytte villaksbestandene.

Regjeringen i Reykjavik vurderer angivelig kontroversielle tiltak for å legge mer skatt på industrien, som nylig har blitt foreslått i Norge og Færøyene.

Svandís Svavarsdóttir, islandsk matminister

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *