Jobber i Norge: «Med nordmenn trenger du tålmodighet»

I byen Sjøholt, en 45-minutters kjøretur fra byen Ålesund, driver Janet Roelofs kafeen stivner teppet, med en tilstøtende butikk hvor hun selger regionale produkter. Samboeren hans Gert Rietman løper Plasseringet rekrutteringsbyrå som hjelper norske bedrifter med å rekruttere utenlandsk personell og hjelper nederlendere å emigrere til Norge.

dramatisk landskap

Selv tok de det store steget i 1997: De sa opp jobben og flyttet til Ålesund, hvor Janet kunne jobbe som intensivsykepleier. – Det er også mangel på sykepleiere her, så jeg hadde fått tilbud om en stilling på flere sykehus, men det var denne regionen som trakk oss mest, sier hun.

Det var deres drøm å bo på et sted med mye plass. Det er mulig hvor som helst i Norge, men fjordene og fjellene i denne regionen ga prikken over i-en. «Det spektakulære landskapet imponerte oss.»

Ålesund er et bemerkelsesverdig sted med tanke på arkitektur. Et paradis for elskere av Jugendstil. I 1904 brant byen ned og med blant annet økonomisk hjelp fra den tyske keiser Wilhelm kunne gjenoppbyggingen gjennomføres.

– På den tiden var jugendstil på moten, så mange hus i Ålesund ble bygget i denne stilen, sier Janet. En fin liten by på vannet, men etter et år begynte det å klø.

De kjøpte et «Pipi Langstrømpehus» utenfor byen og bor der fortsatt. Gert grunnla firmaet sitt, hvor Janet senere gikk på jobb. Sammen har de allerede hjulpet mange nederlendere til å starte et nytt liv i Norge.

– I starten jobbet vi mye for kommuner som var på jakt etter nye innbyggere, fordi folketallet gikk ned. Nå jobber jeg mye for bedrifter, forklarer Gert.

Vær tålmodig

Det de har lært i løpet av disse årene er at tålmodighet er en dyd. «Nordmenn tar seg god tid og er ikke alltid flinke til å svare. Noen ganger er det vanskelig. Skal jeg vite noe om en klient, må jeg noen ganger gå og finne dem.»

Hvis det ikke trengs umiddelbart, legger nordmennene det bort en stund. Hvis du ikke svarer, vil problemet forsvinne av seg selv. «Og det frustrerer nederlenderne, fordi de er veldig utålmodige,» sier Janet.

I Norge trenger du som gründer ikke å presse for mye og vil score raskt. «Du må virkelig bygge relasjoner her. Folk må bli kjent med deg,» sier Gert.

Han mottar nå nye bestillinger hovedsakelig per muntlig. For når du først har gjort deg bemerket, vet nordmenn hvor de finner deg.

Ikke vær for direkte

Og det er også en stor fordel: «Norske kunder betaler i tide. De er veldig pålitelige på dette. Jeg må ofte sende påminnelser til nederlandske kunder.»

Janet legger til en annen kulturell forskjell. «Her, noen ganger må du sette ordene dine på en skala eller svelge visse ting til folk blir bedre kjent med deg». Den direkte nederlenderen må holde litt igjen og feier derfor først.

I tillegg til kafé og lokalvarebutikk, er Stolt Mat også et offisielt informasjonssted for turister. Janet gir gjerne besøkende tips om området, hvor det kan tas flotte turer.

Gresset er ikke grønnere

Du kan umiddelbart bli forelsket i landskapet og ønsker å emigrere. «Om sommeren er alt vakkert og grønt, men om høsten og vinteren er det veldig annerledes,» advarer Janet. «Det er egentlig ikke det at alt er bedre her.»

Det er de berømte mørke vinterdagene, men det er også folk som ikke tåler 24 timer med dagslys, noe som er tilfellet om sommeren. Selv er Janet og Gert fullstendig forankret i Norge.

Hemmeligheten bak denne suksessen er at de også forble seg selv. «Du vil ikke være som nordmennene. Du trenger virkelig ikke tilpasse deg hundre prosent,» sier Janet. «Å være litt annerledes er ikke dårlig, så du skiller deg ut og du kan bygge noe derfra.»

Morsomme aktiviteter i og rundt Ålesund

  • Belvedere Fjellstua vel verdt svetten opp de 418 trinnene. Beundre byen med sine fargerike Jugendstil-hus, havet og fjellene.
  • Du har også fin utsikt fra restauranten polarbjørn, i niende etasje på Parken Hotel. «Vi spiser godt her», råder Gert.
  • Prøv den lokale spesialiteten klippfisk – saltet og tørket torsk – på restauranten XL middag. Janet: «Du kan prøve forskjellige typer klippfisk der i små porsjoner.»
  • Handlegaten har nå for mange suvenirbutikker som serverer cruisepassasjerer, sier Janet og Gert. — Men det er fortsatt veldig gode kafeer. Som vaskebjørn kaffe.
  • «Gå ut av den bilen og gå en tur,» sa Gert. Det er et stort fotgjengernett med ruter fra noen få kilometer til lange turer. «Da kommer du virkelig inn i naturen og ser miljøet litt mer.»
  • Rom 47 på Hotel Brosundet er helt spesielt, fordi du sover i et lite fyrtårn. «Vi sov der en gang. Det var kjempegøy å være en del av det,» sier Janet.
  • Gjør som nordmennene og hopp fra badstuen og ut i ferskvann. Så fra Flytende Svai Saunai hjertet av Ålesund.
  • ut av byen øst Kilsti Compact Lodge et fantastisk sted å bo, mener Gert. «Du sover i luksuriøse hytter på et vakkert sted omgitt av natur.»

Du finner mer informasjon om Ålesund og omegn her.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *