John Carew fengslet av Norge for skatteunndragelse

Den tidligere internasjonale fotballspilleren John Carew er dømt til ett år og to måneders fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i skatteunndragelse.

Domfellelsen gjelder Carews skatteforhold under hans tid som spiller i England. Han må også betale en bot på 540 000 NOK, eller rundt 54 000 USD.

John Carew. Foto: Panoramabyrå.

John Carew er en norsk skuespiller og pensjonert profesjonell fotballspiller som spilte for blant annet West Ham, Aston Villa, AS Roma, Valencia og Lyon. Han spilte også 91 ganger for det norske fotballandslaget. Han startet sin karriere i Vålerenga i Norsk fotballsystem.

«Jeg skjønner at jeg burde ha forstått bedre, men det gjorde jeg ikke. Det viktigste for meg å si er at jeg ikke gjorde noe med vilje, sa Carew i retten.

Rettens dom

Dommen sa: «Retten har kommet til at Carew skal dømmes for grovt uaktsomt skatteunndragelse i hele påtaleperioden».

– Videre konkluderte retten med at Carew skulle dømmes til ett år og to måneders fengsel og at han skulle betale en bot på 540 000 kroner, fortsatte han.

Boten utgjør om lag 10 % av skatteunndragelsen på 5,4 millioner kroner knyttet til saken.

Hvem er John Carew?

Den tidligere profesjonelle fotballspilleren er utvilsomt en av de de mest kjente fotballspillerneetter å ha spilt store deler av karrieren i store europeiske ligaer og representert Norge nesten 100 ganger.

John Carew spilte sammen med Ane Dahl Torp i Heimebane.
John Carew spilte sammen med Ane Dahl Torp i Heimebane.

Etter sin idrettskarriere vendte han seg til skuespill. Han ble med Ane Dahl Torp for å spille i et fotballdrama Heimebaneog fortsatte med å dukke opp i en rekke filmer.

Et spørsmål om skattemessig bosted

I løpet av påtaleperioden leverte Carew selvangivelser til norske skattemyndigheter som om han var skattemessig bosatt i Storbritannia.

Men ifølge norsk skattelov er alle som oppholder seg i Norge i mer enn 183 dager innenfor en 12-måneders periode skattepliktig i Norge.

Tiltalen bygger på at Carew var skattemessig bosatt i Norge i hele tiltaleperioden. Carew bor nå i Oslo.

Carews advokat, Berit Reiss-Andersen, sier e24 at saken skulle vært behandlet som en tilståelsessak. Fotballspilleren innrømmet de virkelige anklagene og har hele tiden hevdet at han ikke bevisst villedet skattemyndighetene.

– Retten fant at han handlet grovt uaktsomt, men ikke med forsett. Vi har hevdet det hele veien, og Carew gjorde det klart at han ønsket å gjøre det godt igjen, sa Reiss-Andersen.

Anke er alltid mulig

Reiss-Andersen ba retten dømme den tidligere fotballstjernen til samfunnsstraff. Ekonomkrimtilsynet la imidlertid til grunn en straff på to år.

Verken Carew Legal Time eller Økonomisk kriminaltilsynet har tatt stilling til om de vil anke saken.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *