Kabaret på Touchstone-konferansen. Bare se hva han tok med segYouTube / Michał Probierz på den legendariske Krakow-konferansen

Bartłomiej Bukowski


Han plantet planter på konferanser, snakket tysk og ga språktimer til den rivaliserende treneren. Samtidig motarbeidet han denne posisjonen i lang tid. Med Michał Probierz er én ting sikkert: det blir ikke kjedelig.

Etter mislykkede eventyr med portugisiske trenere, hvorav den ene viste seg å være en desertør og den andre en pensjonist blottet for ideer og entusiasme, klarte den polske fansen å gjenopplive sin kjærlighet til polske coaching-ideer og nøle med å vende seg til andre utenlandske oppfinnelser. Den perfekte legemliggjørelsen av alle disse følelsene er den nye treneren for det hvite og røde laget – Michał Probierz.

– Hvis den polske treneren sier noe, er det alltid et problem. Treneren vil si at vi må øve, og alle vil si: «Hva snakker han om?» For vi trenger først en tysk trener – han tordnet i 2014, etter en av de viktigste mesterskapskampene, under en pressekonferanse som han åpnet… på tysk. En annen gang, etter et møte med Legia, ga han Henning Berg… en leksjon i polsk og norsk.

– Jeg er overrasket over at Polen blir så kritisert treningsmessig, at vi er laget for å se ut som idioter så å si som stygge. Det er trist – sa han i et intervju med goal.pl i begynnelsen av året.

SE VIDEOEN: «Kong Zlatan». Du vil ikke tro ideen Ibrahimovic hadde

Hvis noen ønsker å gjenopprette tilliten til polske trenere, er Michał Probierz den ideelle kandidaten. Eller i det minste har han presentert seg slik i årevis. Korstoget mot utenlandske kolleger er imidlertid bare en liten del av den fargerike personligheten til treneren, som gjentatte ganger har overrasket journalister og fans.

En endring av perspektiv

polsk representasjon. Det viktigste laget i landet. En drøm som gikk i oppfyllelse for nesten alle polske trenere. Nesten.

Michał Probierz har prøvd å holde denne stillingen i årevis, selv om disse forsøkene nylig har mistet fart. Treneren selv ønsket imidlertid ikke å bekle den viktigste trenerposisjonen i landet på lenge.

– Jeg vil ikke bli trener i det hele tatt! Jeg er en for ung trener til å lukke meg for dette yrket nå. I mitt tilfelle ville det være en regresjon av utviklingen – sa han i 2012 i et intervju med «Piłka Nożna».

Noen vil si at det har gått mer enn 10 år siden denne uttalelsen, og Probierz, rikere på mange erfaringer, kunne ha endret holdning. Ja, det er sant, selv om han for noen år siden, da skjebnen til Adam Nawałkas etterfølger sto på spill, fastholdt sin mening.

– Denne jobben interesserte meg ikke fra starten av. I dag liker jeg ikke å gå på kaffe, se på spillerne og gjøre valg. Jeg liker imidlertid å se hvordan de utvikler seg hver dag, hvilke feil de gjør og hvordan de skal rettes opp – han svarte på spørsmål om en mulig plassering på landslaget.

Det ser imidlertid ut til at han i dag, med sine 50 år, endelig er klar til å ta fatt på nye utfordringer.

Whiskyglass, frøplanter og roser

Med Touchstone i spissen for landslaget kan fansen være sikre på én ting: Pressekonferanser med hans deltakelse kan ofte være mer interessante enn selve kampene. Spesielt hvis han ikke kan rydde opp i rotet til Fernando Santos raskt.

Touchstone, mens han fortsatt trener ligaens toppklubber, var en av ligaens mest fargerike skikkelser.

– Jeg husker at for 20 år siden, da jeg kom tilbake, var jeg den første som snakket om trening hele tiden. Og de fortsatte å få meg til å se ut som en idiot – han startet forelesningen før Cracovias kamp mot Lech Probierz, ved å helle jord i en tidligere forberedt potte, deretter legge til frø, vanne alt med litt vann.

– Og ser på det nå, kanskje noe vokser på 5 minutter. Det vokser ikke – kommenterte Probierz om arrangementet sitt. – Dette er et eksempel på vår tålmodighet – la han til, og understreket at dette er en analogi med tilstanden til polsk trening.

En annen gang bestemte han seg for å angripe treningsforholdene og det faktum at polske lag taper mot praktisk talt alle i cupene. – Jeg har rosefargede briller her og jeg sier at polsk fotball endelig bør se dagens lys. Det er på høy tid å si noen sannhetsord om hvordan det ser ut – sa han mens han hadde på seg et tidligere forberedt plagg.

En annen gang, som svar på et spørsmål om arbeidet til en dommer som han mente hadde skadet laget hans, svarte han med sitt kanskje mest kjente sitat: – Jeg går hjem og knuller med whisky, for det er alt jeg har igjen .

Han er ikke redd for konfrontasjon

Du liker eller ikke liker Touchstone, men du kan absolutt ikke benekte karakteren. Det har han vist mange ganger, og ikke bare i samtaler med journalister.

Da Jagiellonia, ledet av ham, led et nytt smertefullt nederlag i 2016, denne gangen 0:3 mot Podbeskidzie, bestemte lokale fans seg for å uttrykke sin misnøye ved å synge etter kampen med militære ord hva de syntes om laget. Touchstone hadde imidlertid ingen intensjon om å forbli passiv og satte kursen mot tribunen full av sinte fans. Den talentfulle treneren måtte holdes tilbake av flere Jagiellonia-spillere.

Dessuten likte han å vise karakter selv i ungdommen. I et av intervjuene Onet siterte, avslørte han hvordan han en gang hadde havnet i varetekt i Tyskland. – Lederen kunne ikke si hva han skulle gjøre videre. Jeg kunngjorde at hvis han ikke fant meg en klubb innen en uke, ville jeg komme tilbake. Han gjorde ikke noe. Jeg rømte fra leiligheten min i Beveren og haiket. Lederen meldte fra til politiet at jeg hadde stjålet klærne hans, sa han.

– De arresterte meg i Kassel. De sjekket at jeg ikke hadde stjålet noe, at det ikke var min størrelse, men jeg satt 24 timer i varetekt. Jeg vil ikke si at jeg var en tøffing. (…) Jeg kom ut av fengselet og politiet kjøpte meg en togbillett fordi jeg ikke hadde penger. Slik kom jeg til grensen. Jeg hadde ikke visum, men jeg ba tollerne om å slippe meg inn i Polen, husker Probierz.

En annen gang, for å forsvare Bartłomiej Drągowski, som hadde blitt kritisert for et teaterfall etter å ha blitt truffet av noe fra tribunen, bestemte han seg for å ta alt ansvaret på seg. «Som trener Michał Probierz, har jeg det fulle ansvaret for hendelsen, fordi jeg ga informasjon om at spilleren forfalsket en skade og fikk Lechia-spilleren til å miste rytmen,» sa han. -skriver han på Twitter.

Selvtillit er en egenskap som Touchstone aldri har manglet. Da han ble spurt på slutten av fjoråret på «Turbokozak»-showet om den polske treneren ville gjøre det bra i Barcelona, ​​var han ikke i tvil. – Hvis jeg svarer, vil det bli kommentert igjen på Twitter og det vil bli mye diskutert. Jeg tror han ville komme seg gjennom det og ikke ha noe problem med det, sa han.

Han har nå en utmerket mulighet til å bevise polske ideers overlegenhet over utenlandsk trening. Vi har imidlertid ikke mye tid, for det polske landslagets neste kamper vil finne sted i oktober og rotet å rydde opp etter Fernando Santos er usedvanlig stort.

Les også:
-Gigante penger i Champions League
– Han ble lei av Polen og dro til Sverige
SE LAGSKAMPEN I WP PILOT (Sponset lenke)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *