kidnappet lik? Iranske aktivister reiser alvorlige anklager mot revolusjonsgarden

Hundrevis av mennesker har omkommet i protester i Iran. Forsvinner sikkerhetsstyrkene kropper for å forhindre ytterligere uro?

Aktivister sier at iranske sikkerhetsstyrker fjernet liket av en drept demonstrant fra sykehus og angrep familien hans. Ifølge den norske menneskerettighetsgruppen Hengaw gikk medlemmer av det beryktede islamske revolusjonsgardekorpset inn på Shahid Gholi Pur-sykehuset i den vestiranske byen Bukan fredag ​​kveld, «grep liket av Shahrjar Mohammadi og begravde det i hemmelighet».

De skjøt også mot familien hans og såret «minst fem personer», sa Hengaw til AFP lørdag. Ifølge Hengaw skjøt også sikkerhetsstyrker mot demonstranter i byen Diwandarreh i Kurdistan-provinsen. Ifølge organisasjonen lørdag ble flere personer skadd.

demonstrasjoner i begravelsen

Aktivister anklager iranske sikkerhetsstyrker for å ha begravet døde demonstranter i hemmelighet for å forhindre at begravelsen deres utløser nye anti-iranske protester. Begravelsene til flere unge mennesker, inkludert et ni år gammelt barn, utløste protester fredag. Ifølge rapporter fra media og ikke-statlige organisasjoner ble slagord ropt mot Teherans ledere i byene Iseh, Tabriz og Mahabad.

Protestbølgen mot den autoritære politikken til Den islamske republikken, som har vart i to måneder, ble utløst av den iranske kurderen Jina Mahsa Aminis død. Hun døde i politiets varetekt 16. september etter å ha blitt arrestert for brudd på islamske kleskoder.

Det iranske regimet slår ned på demonstranter. Menneskerettighetsaktivister anslår at minst 360 mennesker har blitt drept under protestene så langt. Den amerikanske organisasjonen Human Rights Activists News Agency (HRANA) rapporterte at 56 mindreårige og 46 medlemmer av sikkerhetsstyrkene var blant de døde. Rundt 16.000 mennesker ble også arrestert. Protestene har dekket mer enn 140 byer siden starten.

Terrorangrep i flere byer

Iran har anklaget blant annet Storbritannia, Israel og USA for å gi næring til protestene. Det iranske utenriksdepartementet kritiserte lørdag «bevisst taushet til utenlandske sponsorer av kaos og vold i Iran i møte med (…) terroraksjoner i flere iranske byer». Det er «det internasjonale samfunnets plikt» å fordømme de «nylige terrorangrepene i Iran og ikke å tilby ekstremister en trygg havn», sa han.

Laster inn…

å integrere

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *