Kina truer vestlig sikkerhet, advarer NATO-sjef. De er redde for det russiske scenariet

Vesten må ikke ignorere trusselen som det kommunistiske Kina utgjør. Å undervurdere det kan føre til noe lignende det som skjedde etter den russiske invasjonen av Ukraina. Nordatlantisk allianse (NATO) generalsekretær Jens Stoltenberg har advart mot dette.

Den demokratiske verden må ikke gjenta feilene den gjorde med Russland i sin tilnærming til Kina. Ifølge Stoltenberg må Vesten unngå å fordype sin avhengighet av det mest folkerike landet i verden. Russlands krig mot Ukraina har tydelig vist hva slags katastrofe den fører til, mener han.

Portalen gjorde oppmerksom på ordene hans foran Næringslivets Hovedorganisasjon i Oslo skimmer.

«Det er farlig å være avhengig av autoritære regimer. For ikke så lenge siden trodde mange av oss at det å ta gass til Russland kun var en kommersiell sak. Sannheten er at det også er et politisk spørsmål, det er et sikkerhetsspørsmål,«, erklærte NATO-sjefen.

«Vi må ikke gjenta denne feilen med andre autoritære regimer. I hvert fall ikke i tilfellet med Kina,» la Stoltenberg til.

Han oppfordret vestlige land til ikke å la kinesiske selskaper bygge nøkkelinfrastruktur som havner, jernbaner eller 5G-mobilnettverk. «Vi kan ikke bare anta at vi må gå videre med prosjektet bare fordi det vil lønne seg. Kortsiktige økonomiske interesser kan ikke gå foran grunnleggende nasjonale interesser,«, erklærte alliansens høye representant.

Stoltenberg er også bekymret for Kinas nære allianse med Russland. Selv om statsvitere lenge har hevdet at Moskva trekker i den lille enden av tauet i dette forholdet, husket han Free Radio Europe. Ifølge NATO-sjefen betyr imidlertid ikke dette at Vesten kan ignorere det bare på grunn av kampene i Ukraina.

Kina forbereder seg på krig, kunngjorde presidenten (11/2022):

TN.cz

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *