Klimaprotester retter seg mot oljeindustrien

Norge har vært målet for nye klimaprotester på vei inn i helgen, med det norske olje- og energiselskapet Equinor mye av skylden. En frustrert profesjonell skiløper har anklaget Equinor for å smelte snø som trengs for å gå på ski, mens andre norske kunstverk har blitt utsatt for hærverk i Oslo.

Skiløper Emil Johansson Kringstad ble fredag ​​med i en klimaprotest ved åpningen av skisesongen i den norske fjellheimen i Beitostølen, der snø måtte inn for å gå på ski. Skiltet hans ba om at Equinors oljevirksomhet skulle stoppe, fordi «i morgen smelter». Det norske oljeselskapet Equinor er en stor sportssponsor og har blitt beskyldt for å bruke Norges Skiforbund til såkalt «sportsvask». Forbundet trenger derimot inntekter fra sponsorer. FOTO: Greenpeace

Den årlige skisesongåpningen i Beitostølen var det siste vintersportsarrangementet som ble skjemmet av mangel på natursnø som trengs for racerbaner. Som åpning av skiskyttersesongen i Sjusjøen Snø sist helg måtte kontroversielt produseres og spres av arbeidsmannskaper i stedet for å falle ned fra himmelen, og den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad slo ut mot Norges fossiler fra drivstoffindustrien og mer spesielt mot Equinor.

– Klimakrisen er den alvorligste trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er hovedårsaken til klimakrisen, sa Kringstad under en protest koordinert av nordiske Greenpeace-aktivister. Kringstad bemerket at skandinaviske vintre «blir kortere og kortere, og vi kan se morgendagen smelte foran øynene våre.

– Som langrennsløper er det ingen tvil om at jeg ønsker å belyse hvordan Equinor, Norges største klimasjef, i stor grad har ansvaret for dette.

«Sportsvask»
Profesjonelle skiløpere og andre idrettsutøvere er selv avhengige av fossilt brensel for å reise til internasjonale idrettsarrangementer, men Kringstad anklaget likevel Equinor for å bruke millioner på å sponse profesjonell idrett som en form for «sportsvasking», for å forbedre sitt rykte. Greenpeace-aktivister skjulte noen av Equinors logoer og annonser i ankomstområdet på Beitostølen «for å synliggjøre det absurde i at skisport er sponset av den største trusselen mot deres egen eksistens», ifølge Andreas Randøy i Greenpeace.

Organisasjonen har stor tro på at Equinors karbonutslipp har bidratt til klimaendringer som truer hele verden, og har også blitt tydelige for skiløpere. Flere skiarrangementer er avlyst eller utsatt på grunn av snømangel, og sesongen som tradisjonelt sett kunne startet i november i Norge har blitt mye kortere.

Norges Skiforbund og flere andre idrettsorganisasjoner er i mellomtiden avhengig av inntekter fra bedriftssponsorer som Equinor for å kunne finansiere konkurransen og selve sporten. Politiet rapporterte i mellomtiden at rundt 14 Greenpeace-demonstranter ble fjernet fra stedet og ble eskortert bort på fredelig vis.

Kringstad ble i mellomtiden overrasket over å høre at konkurransejuryen på Beitostølen hadde bestemt seg for å bøtelegge ham i henhold til en regel fra det internasjonale skiforbundet (FIS) som forbyr «markedsføring av et politisk budskap». Kringstad ble dømt til å betale en liten nok bot (under 1000 sveitsiske franc) til at den ikke kunne ankes. – Hvis vi hadde bøtelagt ham et større beløp, risikerte vi at han anket og gjorde mer oppmerksom på sin sak, sier konkurranseleder Torbjørn Broks Pettersen til allmennkringkasteren NRK. – Vi ønsket ikke å bidra til det.

Lenger sør i Oslo, i mellomtiden, en annen gruppe klimaaktivister kastet gul maling på flere av Frogners Vigelandspark-statuer, inkludert den kjente statuen av Gustav Vigeland Monolith. Gruppen ønsker å stoppe all ny oljeleting.

Det var den andre angrep forrige uke om norsk kunst, som har blitt en trend andre steder i verden, og som gjør Oslo bysjef Raymond Johansen rasende. Han hevdet i sosiale medier fredag ​​ettermiddag at slik hærverk virker kontraproduktivt og distraherer fra å løse klimaproblemet.

– Å vandalisere et fantastisk kunstverk i en av Oslos grønne lunger har ingen positiv effekt på klimaspørsmålet, sa Johansen og la til at det vil bli sendt inn en formell klage til Oslo-politiet.

NewsinEnglish.no/Nina Berglund

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *