Kolonne | Nord-Europa blir den nye frontlinjen mellom NATO og Russland

Reindriftsavdelingen i Landbruksdepartementet mottok i slutten av juni en faktura fra Russland: 47 millioner norske kroner, eller 4,2 millioner euro. Avsender var Pasvik naturreservat i Murmansk-regionen, som grenser til reservatet med samme navn helt nord i Norge. Hva skjedde ? Rundt 40 reinsdyr hadde krysset grensen og hadde beitet på russisk side i to måneder. – Bakkevegetasjonen bestående av lav og busker er fortært, sa direktøren for russereservatet. Barents Observer. «I tillegg har vegetasjonen i reservatet blitt dårligere på grunn av fastklemming av hover, noe som har forverret jorderosjon. Det betyr at vi mister en del av økosystemet. Det vil ta år å løse dette problemet.

Vi kan le og tenke: det er en av de små grensekonfliktene mellom land, for nesten ingenting, som det også er hundrevis mellom Nederland og Belgia. Men verden er i endring, spesielt i Nord-Europa, som er i ferd med å bli den nye frontlinjen mellom NATO og Russland. Hendelser av denne typen øker og kan plutselig eskalere.

Siden 1993 har det vært en norsk konsul i Murmansk, som med stor takt og vodka måtte håndtere denne typen ulykker i det militariserte polarområdet. Nordmenn har alltid valgt diplomater til dette kaldt blod, tørr humor og sterk mage. Mange ble litt knyttet til arbeidet og området og år senere kunne fortsatt snakke om de rare tingene de hadde vært gjennom. Det er ferdig. Konsulatet ble stengt etter den russiske invasjonen av Ukraina. Den nye konsulen hadde bare vært der noen måneder. Senere ble Russland satt en nettvideo av denne konsulen som tilbrakte de siste ukene i Murmansk på et hotell og som var så rasende at personene på rommet hennes tilsynelatende hadde rørt eiendelene hennes at hun ropte til den ansatte: «Jeg hater russere!

I denne sammenheng kan en reinflokk som krysser en islagt elv over grensen være halmen som knekker kamelens rygg.

Under den kalde krigen anså alle grensen mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland som NATOs militære frontlinje. Hvis det skulle bli en konflikt med Warszawapakten, ville dette vært det. NATO har tilpasset sine strategier deretter. På den tiden var Nord-Europa bare en flanke av den transatlantiske alliansen. Bare Norge og Danmark var med i NATO. Sverige og Finland var nøytrale, Polen og de baltiske landene var medlemmer av Warszawapakten. Men i dag beveger Nord-Europa seg fra status som en flanke til en frontlinje. De baltiske landene, Polen og Finland er en del av NATO, Sverige nesten. «Nord-Europa er den nye fronten,» sa en svensk oberstløytnant. i denne uken Verden.

Vi må nå undersøke hva som skjer der fra denne vinkelen. Store og små ting. Denne uken oppgraderte Russland Norge fra et «fiendtlig» land til et «veldig fiendtlig» land. Og den dagen president Putin inspiserte 45 russiske krigsskip i St. Petersburg, 31. juli, arrangerte en russisk diplomat tilknyttet sikkerhetstjenesten GRU tidenes første «flåteparade» på den norske øygruppen Spitsbergen, hvor Russland har en gruvekoloni. . . Det var fem gamle motorbåter, men det ble vaiet med russiske flagg og det gikk ikke upåaktet hen i Oslo. Og sist men ikke minst Onsdag startet Russland en stor militærøvelse i Østersjøen, med 30 krigsskip, 20 støtteskip, 30 fly og 6000 soldater. Under den kalde krigen var Østersjøen egentlig et sovjetisk hav. I dag er det praktisk talt et NATO-innsjø. Russland, som har to havner (St. Petersburg og Kaliningrad), kan sabotere andre.

Selv det største skredet er forårsaket av noe lite, sier de. Se på Nord-Europa.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *