Kom på ski mens du har det gøy! – Echo24.cz

David Machacek

Østerrike er en skimakt takket være en innfødt fra Kožichovice nær Třebíč. Det er umulig å fastslå med absolutt presisjon, men den nøyaktige datoen spiller ikke en avgjørende rolle i hundreårsjubileet, som endret visjonen om ski i Østerrike. For nøyaktig hundre år siden begynte slagordet «Kom og ha det gøy på ski» å bli brukt i Arlberg. Et slagord som symbolsk har fullført forvandlingen som har gjennomgått, eller rettere sagt, som har gjennomgått kryssingen av snøslettene på ski. Ski ble en sport og en hobby takket være jaktutstyr og militær praksis.

«Arlberg blir ofte referert til som alpints vugge, noe som kan virke som et reklameslagord for oss. Men det er slik det er,» sa Bernhard Tschofen, professor ved universitetets institutt for sosialantropologi i Zürich, i en av tekstene hans. Han og teamet hans har forsket på skihistorien i Arlberg i flere år. Ifølge ham er det ingen tilfeldighet at skihistorien hovedsakelig fokuserer på Sveits og Østerrike. «I Italia og Frankrike spiller fjellet en helt annen rolle. Skiturismen der foregår mer i urbane satellitter. Mens i de østlige Alpene har skisporten utviklet seg fra hverdagskulturen.

Prestens vinterreise

Notatet om ski som hjelpemiddel til landsbyprester oppsto i landsbyen Warth i det vestlige Østerrike. Lokal sogneprest Johann Müller markerte seg i den lokale krøniken ved å bestille ski fra Norge på slutten av 1800-tallet, som han deretter i all hemmelighet trente på i menighetens omgivelser. Så han forberedte seg på en vintertur til Lech, ti kilometer unna, og ski var den enkleste måten å overvinne de dype drivene i Lech-elvedalen. For sine prestasjoner regnes han fortsatt med rette som den første skiløperen i Arlberg-regionen.

Hans promotering av ski ble videreført tjue kilometer lenger av Hannes Schneider, som på begynnelsen av 1900-tallet grunnla en skiskole i St. Anton, regnet som den aller første i Alpene. Og han lærte ski der så godt at selv sveitsiske konkurrenter kalte ham som instruktør for vintertrening. I en slik situasjon er ingen overrasket over at under reformen av kroppsøving i østerrikske skoler, utarbeidet i 1922 av Karl Gaulhofer, ble ski en del av kroppsøving.

Røde djevler med stålkanter

Det ville vært mulig å bytte til nåtiden, men for Østerrike er en raskere nedoverbakke mer elegant. Det er disiplinen der Østerrike forvandlet skisporten med nok et revolusjonerende steg. Det var 1930 og de akademiske vinterlekene fant sted i Davos, Sveits. Åtte østerrikske skiløpere oppnådde noe enestående: de tok de åtte første plassene i alpint kombinert. Syv av dem kom fra Innsbruck Ski Club, og fordi de alle hadde de samme røde genserne, fikk de navnet «røde djevler». De ble godt hjulpet av Rudolf Lettner fra Salzburg, som lenge hadde lekt med ideen om å legge til en metallreim til trekantene på skiene. Innovasjonen hans var en suksess, han tok patent på stålkantene, og endret dermed formen på konstruksjonen av alpinski i fremtiden.

Det er anslått at på slutten av 60-tallet av forrige århundre gikk rundt 15 millioner mennesker på ski i verden, på begynnelsen av 90-tallet var de allerede rundt 50 millioner. På slutten av 1960 gikk rundt én av fem personer på ski i Østerrike. På midten av 1980-tallet kunne imidlertid én av to østerrikere allerede sies å være skiløper. Gjeldende statistikk samsvarer også med dette, ifølge at nesten halvparten av østerrikske husholdninger eier alpinski og mer enn 280 000 mennesker jobber for den østerrikske vintersportindustrien.

Et fall på tre konserter

Sportshistoriker Rudolf Müllner gir et interessant innblikk i fenomenet Østerrike som et skiland: «Jeg tør påstå at bildet av Hermann Maier som raste ned bakken ved vinter-OL 1998 i Nagano, som prydet forsiden av det amerikanske magasinet Sports Illustrated hadde som mål å forsterke oppfatningen av Østerrike som en varig effekt som tre nyttårskonserter i Wien ville gi. Samtidig utforsket han også hvordan Østerrike oppfattes på ulike kontinenter. Mens Østerrike i Asia er sterkest assosiert med klassisk musikk, er det i USA vinterturisme med skisteder, og i Europa blir denne sportslige oppfatningen ytterligere forsterket av østerrikske skiløpere som nyter godt omdømme.

De tsjekkiske røttene til alpint

En siste viktig påminnelse for tsjekkiske skiløpere: ingenting skrevet om østerriksk ski så langt ville vært mulig uten Matyáš Žďárský, den mest kjente innfødte i Kožichovice, en liten landsby nær Třebíč. Han ble født i 1856, gikk gradvis på en tsjekkisk allmennskole, en veritabel gymsal i tysktalende Jihlava, og ble til slutt uteksaminert fra et tysk lærerutdanningsinstitutt i Brno. Etter endt utdanning dro han til Wien i 1874, foretok flere studieturer over hele Europa, og slo seg til slutt i 1889 nær Lilienfeld, der Alpene begynte å stige ned i det pannoniske bassenget. Han kjøper en gård ved foten og bestiller ski, en nyhet på den tiden, fra Norge. Mens de fleste som eide ski av nysgjerrighet på den tiden prøvde å tråkke på dem eller skli lett, prøvde Žďárský å gå ned stadig brattere bakker på dem. For å kunne kontrollere bevegelsen, kortet han gradvis ned skiene mer og mer og utviklet sterke metallbindinger og harde støvler. I 1896 tok han patent på bindingene sine og publiserte samme år den første alpinskimanualen. Den var virkelig åpenbarende og god, noe som bevises av det faktum at den i løpet av de neste tretti årene så seksten utgaver. Historien om alpint har begynt.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *