Kong Frederik X og Dronning Mary ble guidet gjennom naturen av den norske kongefamilien den andre dagen av deres statsbesøk

15. mai 2024 avla kong Frederik X og dronning Mary av Danmark den andre dagen av sitt statsbesøk i Norge. Det var utenfor hovedstaden de danske suverene gjorde storslåtte funn, guidet i naturen av det norske arveparet. Tilbake til Oslo om ettermiddagen fikk de selskap av kong Harald V og dronning Sonja for dagens siste besøk.

Les også: Frederik X og Mary av Danmark i følge med det norske arveparet på første dag av statsbesøket i Oslo

Kong Frederik X og Queen Mary tar T-banen til Ulsrudvannstien

Onsdag 15. mai avla kong Frederik X og dronning Mary av Danmark den andre dagen av sitt statsbesøk i kongeriket Norge. Dagen begynte i en T-banestasjon hvor kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde et møte med det danske kongeparet. Sammen tok de T-banen fra Oslo sentrum til Ulsrudvann (Østmarka).

Det norske arveparet ønsket å vise gjestene sine hvor nær naturen er hovedstaden. På bare noen få t-banestasjoner fra sentrum er det mulig å nå utkanten av skogene. Vel fremme i Ulsrudvann møtte de to parene Henning Hoff Wikborg, daglig leder i Den Norske Turistforening (DNT), som fungerte som deres guide.

Kong Fredrik

Les også: Statsbankett til kong Harald V til ære for kong Frederik X og dronning Marys besøk i Norge

Under sin tur i skogen, rundt en innsjø, møtte kongeparet og arveparet unge mennesker som deltar i et prosjekt. Prosjektet deres lar dem oppleve mange utendørsaktiviteter, som kanopadling, klatring, overlevelseskurs og fremfor alt å oppdage livet i et fellesskap.

Litt lenger inn i skogen, noen kilometer unna, innvies Østmarka nasjonalpark offisielt 25. mai. De to parene fikk informasjon om denne enorme skogvidden som skal bevares, i henhold til en lov som beskytter naturrom. Dette dekker mer enn 70 kvadratkilometer.

Les også: Frederik X og Marie av Danmark ønsket velkommen med heder ved starten av sitt historiske statsbesøk i Norge

Lunsj på Akershus festning med kong Harald V og dronning Sonja

Ved lunsjtider reiste kong Frederik X, dronning Mary, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tilbake til hovedstaden. Statsminister Jonas Gahr Støre var vertskap for en lunsj for de to kongefamiliene til ære for statsbesøket. Kong Harald V og Dronning Sonja slutter seg derfor til gruppen.

Lunsj ble servert på Akershus festning som hyllest til dette historiske stedet i hovedstaden. De første bygningene i denne festningen stammer fra middelalderen. Det er en citadell som består av flere bygninger beskyttet av voller. Siden brukes nå av hæren og en del av den er åpen for turister. Stedet er viktig fordi det regnes som hovedstadens historiske sentrum. I 1624 ble byen herjet av en ny brann. Kong Christian IV av Danmark, som også var hersker over Norge, bestemte seg for å gjenoppbygge byen, denne gangen i murstein i stedet for tre. Den nye byen ble bygget rundt denne festningen og utvidet deretter gradvis. Byen ble kalt Christiania til hans ære. Christiania skiftet navn til Oslo i 1925.

Les også: Pilegrimsvandringen til kronprinsesse Mette-Marit

Spaser gjennom Bjørvika havnedistrikt

Etter lunsj ruslet det danske kongeparet, dronning Sonja, og det norske arveparet gjennom byen Bjørvika, havneområdet i Oslo. De hadde følge av Oslos ordfører Anne Lindboe og dansken Christian Pagh, direktør for Oslo Arkitekturtriennale. Kong Harald kunne ikke delta på denne vandringen på grunn av vanskelighetene med å gå. Her lærte de hvordan Danmark samarbeider om byplanlegging. Gjennom vandringen i dette nabolaget møtte de arkitekter og andre interessenter involvert i de ulike utviklingsprosjektene.

Les også: Kong Frederik og Dronning Mary feirer porselensbryllupsdag på Dannebrog før de starter sin historiske besøksdag

De to parene og deres delegasjon gjorde flere stopp ved enkelte bygninger. Blant dem var det Operataket, dette byrommet som gir publikum et nytt syn på havnen og byen. Operabarnekoret og Københavns guttekor var samlet i dette rommet for å synge noen sanger i anledning det kongelige besøket.

Tradisjonen tro ble statsbesøket avsluttet med en mottakelse i regi av det danske kongeparet. Kong Frederik og Dronning Mary tilbrakte kvelden ombord på Dannebrog, deres kongeskip. Kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede.

BildeavatarBildeavatar

Nicolas Fontaine

Ansvarlig redaktør

Nicolas Fontaine har vært designer-redaktør og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier. Nicolas er spesialist på nyheter om kongefamilien og grunnla nettstedet Histoires royales som han er sjefredaktør for. [email protected]

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *