Kong Harald av Norge åpner Stortingets 167. sesjon med en tale fra tronen – BusinessPortal Norway

Kong Harald leste talen fra tronen ved åpningen av Stortinget.©Morten Brakestad/Stortinget

Oslo, 3. oktober 2022. Kong Harald av Norge åpnet den 167. sesjonen på Stortinget 3. oktober med opplesning av trontalen. Dronning Sonja og kronprins Haakon var til stede under seremonien i Stortingssalen. Talen fra tronen som Kongen leste er regjeringsdokumentet som oppsummerer hovedlinjene i politikken som regjeringen Støre akter å føre i neste storting.

Temaer som ble tatt opp i år var blant annet dagens globale politiske situasjon, arbeidsmarkedet i Norge, regjeringens langsiktige kursendring i distriktspolitikken, inflasjon og klimapolitikk. «Vi må fortsette å utvikle en sterk velferdsstat som bryr seg om mennesker, et trygt arbeidsliv som gir muligheter for mennesker, og politikk som garanterer aktivitet, utvikling og vekst over hele landet. Og vi skal sikre Norges sikkerhet ved å styrke forsvaret og sivil beredskap. »

Han sier videre: «Norge må fortsette å være en stabil, langsiktig leverandør av olje og gass til Europa. Dette handler ikke bare om vår økonomi, men om sikkerheten og stabiliteten i Europa og derfor vår egen sikkerhet og stabilitet.»

Åpningen av Stortinget finner sted hvert år i oktober. I det vakreste høstværet kom kongeparet med hestevogn fra slottet til Stortinget, via den flaggpyntede Karl-Johans-Gate til Stortinget. På vei fra slottet til Stortinget dannet paradeenheter fra alle forsvarsgrener et espalier.

Kongen ankom stortingssalen akkurat da stortingspresident Masud Gharahkhani hadde validert forsamlingen.

Etter at kong Harald leste talen fra tronen og ønsket stortingsrepresentantene lykke til i arbeidet, leste det yngste regjeringsmedlemmet, statsråd Sigbjørn Gjelsvik, «Rikets tilstandsrapport». Talen fra tronen og Beretningen om Rikets tilstand ble holdt av Kongen til Stortingspresidenten.

Lese her trontalen til kongen av Norge ved åpningen av Stortinget 3. oktober 2022.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *