Krig i Ukraina: NATO sender ut 30.000 soldater til Norge for store militære manøvrer

Store militære manøvrer som involverer 30.000 soldater fra NATO og partnerland startet mandag i Norge mot et bakteppe av krise mellom Vesten og Russland om krigen i Ukraina.

«Cold Response 2022»-øvelsen, som er planlagt i lang tid, har som mål å teste Norges evne til å motta eksterne forsterkninger ved aggresjon fra et tredjeland, i henhold til artikkel 5 i Charter of the Charter.NATO som forplikter medlemmene til å hjelpe en av sine egne.

— Det er en defensiv øvelse, sa sjefen for norsk operasjonskommando, general Yngve Odlo, som leder øvelsen.

«Det er ikke en militær operasjon med et offensivt formål», insisterte han ved mikrofonen til TV2-kanalen.

Russland nekter å sende observatører

Disse sjø-, luft-, amfibie- og landmanøvrene holdes annethvert år over store deler av norsk territorium, inkludert over polarsirkelen, mens de forblir flere hundre kilometer fra den russisk-norske grensen.

Russland takket nei til tilbudet om å sende observatører dit. «Styrkingen av NATOs militære kapasiteter nær Russlands grenser bidrar ikke til å styrke sikkerheten i regionen», kommenterte forrige uke ambassaden i Oslo.

Russerne «har utplassert evnene til å følge manøvrene helt legitimt» og «jeg håper virkelig at de respekterer gjeldende avtaler», sa general Odlo.

Nesten 3300 franske soldater

Som i tidligere utgaver hilser Cold Response 2022 velkommen deltakelsen fra Sverige og Finland, militært alliansefrie, men som har rykket nærmere NATO de siste årene. Den russiske invasjonen gjenopplivet debatten der om mulig medlemskap.

Øvelsen, som også involverer rundt 200 fly og femti skip, startet med operasjoner til sjøs og utsendelse i land av en del av NATOs hurtigreaksjonsstyrke, en posisjon okkupert og dirigert i år av Frankrike.

Nesten 3300 franske soldater og amfibiehelikopterskipet Diksmuide er spesielt annonsert.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *