Krigsdagen med et blikk: Ukraina ønsker å forhandle med Putins etterfølger – Cherson i hendene på plyndrere

Krigsdagen med et blikk
Ukraina ønsker å forhandle med Putins etterfølger – Kherson i hendene på plyndrere

Etter anbefaling fra USA er den ukrainske regjeringen åpen for forhandlinger med Russland, men ikke med den nåværende presidenten. Det er verken vann eller elektrisitet i Cherson, så plyndrere sies å florere i byen. Kreml er taus om en rapport om at hemmelige atomsamtaler pågår mellom Moskva og Washington. Krigens 257. dag med et blikk.

Kiev: «Vi forhandler med neste statsoverhode»

Ifølge presidentrådgiver Mykhailo Podoliak er Ukraina klar til å forhandle med Russland – men kun med den fremtidige etterfølgeren til president Vladimir Putin. «Ukraina har aldri nektet å forhandle», skrev han på Twitter. «Vår forhandlingsposisjon er kjent og åpen.» Russland bør først trekke sine tropper ut av Ukraina. «Er Putin klar? Selvfølgelig ikke. Det er derfor vi er konstruktive i vår vurdering: vi skal snakke med neste statsoverhode.»

Podoliaks kommentarer fulgte etter rapporter i amerikanske medier om at USAs president Joe Bidens administrasjon privat hadde oppfordret ukrainske ledere til å signalisere deres vilje til å forhandle med Moskva. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan skal ha holdt hemmelige samtaler med høytstående russiske tjenestemenn i håp om å redusere risikoen for at krigen i Ukraina eskalerer til en atomkonflikt, rapporterte The Wall Street Journal.

«Kherson er plyndret»

Den russisk-okkuperte byen Cherson forble i sentrum av krigen mandag. Presidentens rådgiver Podoliak anklaget russiske tropper for å tvinge byfolk fra hjemmene sine. Og nå plyndret de dem: «Å rane de de ville «beskytte» – den beste illustrasjonen av den «russiske verden».

Det ukrainske militæret sa også at russiske soldater ville okkupere boligbygg forkledd som sivile for å bedre posisjonere seg for gatekamp. Russiske journalister forbereder seg på å sette opp videoer som feilaktig viser at ukrainske soldater angriper sivile. Russland kommenterte i utgangspunktet ikke påstandene. Cherson ligger i det sørlige Ukraina. Det er den eneste regionale hovedstaden Russland har vært i stand til å erobre siden starten av invasjonen 24. februar. Det bodde rundt 300 000 mennesker der før krigen. De siste dagene har Russland beordret evakueringer, tilsynelatende for å holde sivile trygge i forkant av en forestående ukrainsk offensiv for å gjenerobre byen.

I 48 timer uten strøm eller vann

Ifølge de to stridende fraksjonene har byen vært i mørke i 48 timer etter at strøm- og vannforsyningen i området rundt ble avbrutt. Den russisk-installerte administrasjonen anklaget Ukraina for sabotasje. Ukrainske tjenestemenn har i mellomtiden anklaget Russland for å demontere strømkabler. Elektrisitet vil trolig ikke være tilgjengelig før området igjen er under ukrainsk kontroll. Situasjonen i byen kunne i utgangspunktet ikke verifiseres uavhengig.

Gjenerobringen av Cherson er et av hovedmålene for den ukrainske motoffensiven som startet i oktober. De siste dagene har ukrainsk side sagt at en hard kamp er å vente. Russland har sendt tusenvis av tropper til Kherson som forsterkninger. De siste dagene har det imidlertid også vært indikasjoner på at russiske tropper kan trekke seg.

Putin: «50 000 rekrutter ved fronten»

Russland har lidd flere alvorlige tilbakeslag de siste ukene. President Vladimir Putin svarte med å kalle opp hundretusenvis av reservister og annektere okkuperte deler av Ukraina. 50.000 russere som ble innkalt under den delvise mobiliseringen er nå utplassert i kamp i Ukraina, sa Putin ved middagstid.

Luftvernforsvar av Norge, Spania og USA

Ukraina skylder også noen av sine nylige suksesser til våpenforsendelser fra Vesten. I mellomtiden mottok hun den første leveransen av NASAMS og Aspide luftvernsystemer, som kunngjort av forsvarsminister Oleksiy Resnikov. Han takket Norge, Spania og USA for forsyningene. «Disse våpnene vil styrke det ukrainske militæret betydelig og gjøre himmelen vår tryggere.»

Den ukrainske regjeringen har overtatt fem selskaper beskrevet som «strategisk viktige». Oleksiy Danilov, sekretær for National Security and Defense Council, sa at selskapenes aksjer er overført til forsvarsdepartementet i henhold til krigens lover. Den ukrainske forsvarsministeren Reznikov forklarte at transaksjonen ikke var en nasjonalisering, den handlet om konfiskering av aksjer i krigstid.

Soldater gjør opprør mot offensiv i Donetsk

Medlemmer av den russiske stillehavsflåtens 155. marineinfanteribrigade klaget i et brev til guvernøren i Primorsky Krai Oleg Kozhemyako at handlingene til deres befal førte til store tap. Flere pro-Kreml-kilder, inkludert statsradioens «krigskorrespondent» Alexander Zladkov, rapporterte om klagen. Teksten til brevet er publisert i sin helhet på Telegram Grey Zone-kanalen.

Soldatene skriver der at de i løpet av fire dager under en «uforståelig offensiv» i landsbyen Pavlivka nær Wuhledar i Donetsk-regionen, «mistet rundt 300 menn – døde, sårede og savnet». De ville også ha mistet halvparten av kjøretøyene. I følge forfatterne av brevet planla deres befal – «General Muradov og hans landsmann og kumpan Akhmedov» – offensiven på en slik måte at den første «fortjener en bonus foran stabssjefene», og den andre mottar tittelen «Russlands helt». «De bryr seg ikke om annet enn å smykke seg. De kaller folk kjøtt,» sto det i brevet.

«Overdrevet antall ofre»

Marinesoldatene ber Kozhemyako sende en «uavhengig» kommisjon uten tilknytning til forsvarsdepartementet, sa kilder. Den 5. og 6. november rapporterte det russiske forsvarsdepartementet «nederlag mot enheter fra de ukrainske væpnede styrkene» nær Pavlivka. Guvernøren mildnet ved middagstid. Antall ofre er sterkt overdrevet.

Hemmelige forhandlinger med Washington?

Kreml nektet å kommentere en Wall Street Journal-rapport som sa at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan holdt bak kulissene samtaler med høytstående russiske tjenestemenn for å unngå en ytterligere eskalering av krigen med Ukraina. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov forklarte bare at Russland forble åpen for samtalene. Forhandlinger kan imidlertid ikke forhandles med den ukrainske regjeringen fordi Kiev nekter å føre samtaler med Moskva.

Flere artikler om den ukrainske krigen:

Alle påfølgende utviklinger om krigen i Ukraina du kan i vår live ticker Lily.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *