Kritisk infrastruktur – Jo dypere linjen er, jo vanskeligere er det å forsvare

For russere som leter etter en måte å komme inn i Schengen-området etter mobiliseringen, blir det strammere: Siden fredag ​​har Finland kun tillatt borgere fra nabolandet å komme inn i landet på en svært begrenset måte. Personer som har familiemedlemmer fra Finland eller andre EU-land, studenter eller personer under medisinsk behandling har lov til å overføres. I Norge sa justisminister Emilie Enger Mehl: «Vi stenger grensen raskt om nødvendig». Selv om landet ikke er medlem av EU, er det en del av Schengen-området og deler en grense på nesten 200 kilometer med Russland nord for polarsirkelen.

Grensebeskyttelsen er ubetydelig sammenlignet med hvordan man sikrer gass- og oljerørledninger, kraftkabler og dataledninger mot sabotasjehandlinger. Disse spørsmålene oppstår etter eksplosjonene i Østersjørørledningene Nord Stream 1 og 2, spesielt i Norge.

militær «mer synlig»

Rørledningsnettet strekker seg over 9000 kilometer. Om lag 95 % av Norges gasseksport transporteres til Europa via et nettverk av gassrørledninger, gassen sendes direkte til Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Belgia. Og det var først denne uken Østersjørørledningen ble åpnet, som Norge også forsyner Danmark og Polen gjennom. Anlegget er en annen byggestein for å gjøre Europa mindre avhengig av russiske råvarer. Norge er en sentral aktør for EU.

– Militæret vil være mer synlig ved norske olje- og gassinstallasjoner, sa statsminister Jonas Gahr Störe, som beskrev en av konsekvensene av angrepene på Nord Streams rørledninger. Dersom en norsk offshoreplattform i Nordsjøen var målet for et angrep, ville Norge reagert «med våre allierte», erklærte regjeringssjefen i NATOs medlemsland.

Tropper ved hotspots kan raskt utplasseres. Men: «Jo dypere du går ned i vannet, jo vanskeligere er det å beskytte ting eller for en overgriper å ødelegge dem», sier Sebastian Bruns ved Institutt for sikkerhetspolitikk ved Universitetet i Kiel til SWR.

skannet område

Det er derfor illusorisk å tro at et krigsskip kan stasjoneres ved hver rørledning for å patruljere. Rørene til gassrørledningen Europipe II som forbinder Norge med Nord-Tyskland alene går 642 kilometer langs bunnen av Nordsjøen. Selv om du ønsker å beskytte rørledninger med sjøenheter, sier Bruns at disse troppene har avtatt i løpet av de siste 35 årene og kan bare håndtere rutinemessige forretninger.

Militærene i Østersjølandene har allerede skannet store deler av havet med droner – men bare overflaten. Noen titalls meter dype eksplosive ladninger «på flere hundre kilo» eksploderte, meldte Danmark og Sverige fredag.

Russland gir Vesten skylden for detonasjonene. De fleste eksperter finner en handling fra Russland. Troppene hans gjennomførte manøvrer i Irskehavet i fjor. Viktige datakabler går gjennom den. Denne øvelsen tar nå fart. (de)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *