Kroatia kan bli med i Schengen-området 1. januar

Kroatias tiltredelse til Schengen-området uten grensekontroll er åpen. Ministrene med ansvar for de 26 Schengen-landene ble enige om dette punktet torsdag under et møte i Brussel.

Landgrensekontrollene fra det populære feriemålet til andre Schengen-land skal oppheves tidlig neste år. Fra våren blir det ikke flere kontroller på flyplassene. For turister burde turen til Adriaterhavslandet være mye enklere.

Til nå har reisende fra Tyskland ofte sittet fast i trafikkork i timevis om sommeren for å komme inn i landet. Kroatia vil også innføre euro som betalingsmiddel i begynnelsen av 2023.

Romania og Bulgaria på sin side led store skuffelser. Østerrike blokkerte spesielt deres adgang til Schengen-området. Det nåværende tsjekkiske presidentskapet i rådet forsøkte å komme til en avgjørelse for de tre landene med flere kompromissforslag – men til slutt uten å lykkes.

Schengen-området omfatter i dag 22 EU-land pluss Norge, Liechtenstein, Island og Sveits. Det er generelt ingen faste indre grensekontroller mellom disse landene. Dette gjør det til den største frireisesonen i verden. Nye medlemmer kan kun tas opp enstemmig. Romania og Bulgaria har ventet på avgjørelsen siden 2011.

Østerrike stemte imot

Østerrikes innenriksminister Gerhard Karner hadde allerede kunngjort dette før møtet: «I dag vil jeg stemme mot utvidelsen av Schengen til Romania og Bulgaria. Det er en feil å bygge ut et system som ikke fungerer.

Den konservative politikeren siktet til at det fra Wiens side kommer for mange migranter til Østerrike, selv om landene ved EUs ytre grenser faktisk er ansvarlige for dette. Ifølge ham har det allerede vært mer enn «100.000 ulovlige grensepasseringer» til Østerrike i år, hvorav 75.000 tidligere var uregistrert.

Faktisk har uønsket migrasjon til EU nylig økt betydelig. Mellom januar og oktober telte grensebeskyttelsesbyrået Frontex 281 000 irregulære grensepasseringer, en økning på 77 % sammenlignet med samme periode i fjor. I hvert fall når det gjelder Romania, var antallet registrerte der som reiste til Østerrike uten tillatelse mellom januar og oktober 2022 svært lavt.

Nederland har også vist motstand mot opphevelse av kontrollen med Bulgaria, for eksempel på grunn av konstitusjonelle bekymringer.

På den annen side argumenterte Tyskland, i likhet med EU-kommisjonen, for full inkludering av Bulgaria og Romania i tillegg til Kroatia i Schengen-området. De tre landene er allerede delvis bundet av Schengen-reglene, men de indre grensekontrollene med dem er så langt opprettholdt.

Forbunds innenriksminister Nancy Faeser (SPD) sa torsdag at hun ikke forsto Østerrikes posisjon. «Det ble avtalt at vi skulle se: er det gjort fremskritt? De har helt klart blitt oppnådd. EU-kommisjonen har gjentatte ganger anerkjent denne fremgangen for de tre landene.

«De tre kandidatlandene har gjort det de måtte gjøre, og de er klare til å sikre beskyttelsen av våre ytre grenser,» sa kommisjonens visepresident Margaritis Schinas, med henvisning til Wiens bekymringer. «Det er urettferdig å ikke gi dem muligheten de fortjener og fortjener.»

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *