Kronprins Haakon av Norge besøker Bayern

  1. Hjemmeside
  2. Lokalt
  3. München

Mandag ettermiddag (6. november) landet kronprins Haakon av Norge i München. Statsminister Florian Herrmann (CSU) mottok den. Slik foregikk den kongelige aftenen i München.

München – Haakon og Mette-Marit (som begge fylte 50 år i sommer) reiser denne uken til Tyskland for å befeste gode relasjoner mellom Norge og Tyskland. To dager var planlagt i München og de begynte med en mottakelse.

Den 6. november ble prins Haakon møtt ved inngangen til residensen av Florian Herrmann og statsparlamentets president Ilse Aigner. Han signerte gjesteboken som var tilgjengelig for ham i rommet med de fire brønnene, og gikk deretter direkte til det keiserlige rommet. Her var rundt 200 gjester fra næringsliv, politikk, militær, media og samfunn samlet.

I Keisersalen berømmet kronprinsen tysk-norsk vennskap. © API / Michael Tinnefeld

Haakon satt mellom statsminister og leder av statskanselliet Florian Herrmann og prinsesse Sophie-Alexandra av Bayern. Hun hadde på sin side mannen sin, prins Ludwig av Bayern, ved sin side. Käfers festmeny holdt seg solid: røkt ørret, and med ravioli og rødkål, vaniljeis med bringebær. Det var imidlertid et kjøttfritt alternativ til vegetariske Haakon.

Likheter mellom Norge og Tyskland

Florian Herrmann trakk i sin tale fram likhetene med Norge. «Vi deler entusiasme for vintersport, spesielt skiskyting.» Han snakket om det vellykkede samarbeidet mellom statene i næringslivet og akademia. Og prins Haakon berømmet bayersk ingeniørkunst til gjengjeld. «Fordel gjennom teknologi er vårt felles motto. » Han understreket også at han ønsket å intensivere samarbeidet i forsvarspolitikken.

Hos Kraus-Maffei Wegmann observerte prinsen stridsvogner i aksjon på testbanen.
Hos Kraus-Maffei Wegmann observerte prinsen stridsvogner i aksjon på testbanen. © Sven Hoppé

For prins Haakon er ikke i München bare for vennlighetens skyld. Norge har nylig styrket sin militære tilstedeværelse på den russiske grensen og delegasjonen har nå besøkt våpenprodusenten Kraus-Maffei Wegmanns Leopard II-stridsvogner i Allach, hvorav Norge nylig kjøpte 54 enheter.

Haakon under sin tale på Literaturhaus.
Haakon under sin tale på Literaturhaus. © Sven Hoppé

Besøket var planlagt til tirsdag morgen, umiddelbart etter en debatt om forsvar og økonomi på det nye Rosewood Hotel, blant annet med forsvarspolitiker MarieAgnes Strack-Zimmermann (FDP) og Christoph Heusgen, president for Münchens sikkerhetskonferanse. Ved middagstid deltok kronprins Haakon i en litterær diskusjon med de norske forfatterne Maja Lunde og Dag O. Hessen på Literaturhaus.

(VÅR München nyhetsbrev informerer deg regelmessig om alle de viktige historiene fra Isar-metropolen. Registrer her.)

Kronprinsparet kommer til Berlin for å minnes Berlinmurens fall

Deretter reiste vi til Hamburg og onsdag til Berlin, hvor også kronprinsesse Mette-Marit ble med i delegasjonen. Paret planlegger å besøke Murmuseet sammen på torsdag og delta på en seremoni til minne om 9. november, dagen muren falt i 1989. På slutten av turen skal de besøke forbundspresident Frank-Walter Steinmeier på Bellevue Palace og se forbundskansleren Olaf Scholz i kanselliet.

Du kan finne flere nyheter i vår splitter nye tz-app, nå i forbedret design med flere tilpasningsfunksjoner. Direkte nedlastbarmer informasjon er tilgjengelig her. Er du en entusiastisk WhatsApp-bruker? Også her vil tz.de/muenchen nå holde deg informert via en ny Whatsapp-kanal. Her vi går direkte til kanalen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *