Kryptovalutaer blir også stadig mer populære i Latvia

«Vel, personlig var min første erfaring for fem eller seks år siden. Jeg hadde kjøpt krypto. Som en spekulasjon, som en investering. Den ble større på noen få år,» minnes kryptoentusiasten Kristaps Mors. valuta, og hevdet at den gang han klarte å gjøre de første 3000 investeringene om til rundt 50 000 eller enda mer.

Kristaps Mors

kryptovaluta-entusiast

«Men alle de pengene føltes så virtuelle, egentlig ikke vunnet. Det er nesten som du vant i lotto. En annen venn og jeg tenkte at vi skulle investere pengene mer i en kryptovaluta.»

Kryptovalutaer dukket opp for mer enn 10 år siden, den første var Bitcoin som for tiden fortsatt er populær i verden. Det var et svar på den globale økonomiske krisen – en desentralisert virtuell valuta utenfor statlig tilsyn, gebyrer og bruksbegrensninger. Det ville vesten i finansverdenen, basert på blokkjedeteknologi – en distribuert, men sammenkoblet kjede av data. Cryptocurrency mining, derimot, er i hovedsak deres opprettelse og vedlikehold av nettverket deres.

Til tross for bekymringer fra offisielle myndigheter om denne løsningen, har verdien av en Bitcoin, som i utgangspunktet var mye mindre enn en krone, nå nådd titusenvis av amerikanske dollar. Oppleve ville svingninger underveis og bli en svært høyrisikokilde for spekulativ profitt. Galskapen fra de første årene vil neppe gjentas, men de gigantiske svingene fortsetter. For eksempel, i løpet av de siste 12 månedene har verdien av «BitCoin» falt fra rundt $60 000 til $29 000, nådde et rekordhøyt nivå i fjor høst, og er på sitt laveste igjen med $40 000.

Verdien av disse eiendelene, i likhet med tradisjonelle valutaer, påvirkes av tilbud og etterspørsel. Formidlet av for eksempel bekymringer om pandemien, geopolitiske omveltninger og økonomisk utvikling, men andre aspekter spiller også en stor rolle her, inkludert beslutninger fra regjeringer om visse restriktive tiltak for kryptosegmentet. Også i fjor kom for eksempel gründer Elon Musk med flere kontroversielle uttalelser angående aksept av kryptovalutaer i betalinger for Tesla-elbilen, og hver gang forårsaket det store markedssvingninger. .

Energipriser er også et viktig aspekt.

Emil Darziņš

Leder for avdeling for betalingssystemer i Latvias Bank

«En transaksjon for å overføre penger fra punkt A til punkt B bruker 1200 til 2200 kilowattimer. Dette er et ekstremt unormalt tall. Dette er mengden en latvisk husholdning forbruker i gjennomsnitt i løpet av året. Man kan forestille seg hva dette økologiske fotavtrykket er på verden.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

Teknologiske løsninger er både annerledes og grønnere. De siste dataene fra Bank of Latvia viser at virtuelle valutaer blir stadig mer populære i vårt land – andelen latviske borgere som eide slike kryptoaktiva økte fra 4% til 8% på seks måneder. Dette er en stor bekymring ikke bare for hensynsløse investorer, men også for svindlere.

«Fra tid til annen skriver folk til oss som sentralbank og spør hvorfor ECB eller hvorfor Bank of Latvia ønsker å holde tilbake en provisjon for en kryptoaktivatransaksjon. Selv om det ikke skjer slik. Da vet vi at dette er en av signaturene til svindlere – de ønsker å få en provisjon under påskudd av at ECB eller Bank of Latvia krever det, og dermed svindle deg for penger, «forklarer Dārziņš.

Innbyggerne oppfordres også til varsomhet av Krispar Mor. Et stort antall kryptovalutaer, og mange handles på lufta.

«Det vil være tilrådelig å ikke røre alle de 10 eller ti tusen små delene, som sannsynligvis vil ende dårlig og føre til tap,» sier Mor.

Det er også viktig å kun investere penger som en person er villig til å tape. For tiden pågår arbeidet med regulering av feltet på Brussel-nivå, både for at innbyggerne skal være bedre informert, og på en måte lede dette segmentet inn i et mer tradisjonelt finanssystem.

«De plattformene som ønsker å forbli i det såkalte mørkenettet eller undergrunnen vil bli tvunget til å komme til det regulerte miljøet. Dette er også en utfordring. De vil vise at de er lovlige tjenesteleverandører,» sier Ingus Valtiņš, representant for Finans- og kapitalmarkedskommisjonen.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk CTRL+Enter.

Merk feil tekst og meld fra!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *