Lansering av Matter smarthusstandard: «Samarbeid med teknologiselskaper er et viktig skritt»

Matter er et resultat av mange års konsultasjoner mellom store teknologiselskaper, som ikke alltid har støttet hverandres programvareplattformer og stemmeassistenter før nå. Mer enn 280 selskaper deltar nå i Matter, inkludert Apple, Google, Samsung, Amazon, Signify, LG, Oppo og TCL.

Det endelige målet er at enheter fra mange produsenter kan brukes sømløst i et smart hjem, da enhetene kan «snakke» med hverandre. Matter vil snart tillate forbrukere å bruke alle støttede enheter med en app eller stemmeassistent. Matter-enheter kommuniserer med hverandre via Internet Protocol (IP). Matter kan også kjøre helt på brukerens lokale Wi-Fi-nettverk og er ikke avhengig av en internettforbindelse.

Nye enheter og oppdateringer

De første nye enhetene som støtter Matter, som smartlamper, termostater og plugger, vil dukke opp i løpet av de neste ukene. Eksisterende enheter bør leveres med Matter-støtte via programvareoppdateringer fra produsenter. Noen eldre enheter vil ikke lenger være egnet for slike oppdateringer.

I begynnelsen av oktober ble de tekniske spesifikasjonene til den første versjonen av Matter ferdigstilt. Siden den gang har 190 produkter blitt sertifisert for standarden. Produsenter som allerede har sertifisert enheter inkluderer spesifikke smarthusmerker, som Tuya, Sengled, Eve, Nanoleaf og Somfy. På presentasjonen i Amsterdam ble de første Matter-sertifiserte produktene presentert.

«Viktige øyeblikk»

Matter ble utviklet av Connectivity Standards Alliance (CSA), der hundrevis av teknologiselskaper jobber sammen. «Dette er en viktig milepæl, et viktig vippepunkt for tingenes internett. Materien har kraften til å skape et mer tilkoblet, tryggere og mer nyttig smarthjem,» sa CSA-sjef, Tobin Richardson.

Marja Koopmans, direktør for smarthus i Amazon, synes samarbeidet mellom det store antallet selskaper er spesielt. «Det er et monumentalt skritt fremover.»

Installasjon og drift

Å sette opp smartenheter kan bli mye enklere med Matter. En applikasjon vil snart automatisk vise alle kompatible enheter på nettverket under installasjonen.

Flere enheter kan styres via én enkelt app, for eksempel Google Home eller Apples Home-app, eller via stemmeassistenter som Siri, Google Assistant eller Amazon Alexa.

Matter Bridges kan også brukes til å koble til enheter som fungerer med andre protokoller, som Zigbee og Z-Wave. For eksempel vil Philips Hue-broer motta en oppdatering i Q1 2023, hvoretter de vil jobbe med Matter. Deretter kan de fleste smarte Hue-lys brukes med en hvilken som helst Matter-kontroller.

Topp produktkategorier

Den første Matter-spesifikasjonen dekker ennå ikke alle produktkategorier. For øyeblikket støttes smarte lamper, stikkontakter, brytere, termostater, sensorer, låser, klimaanlegg, persienner og medieenheter som TV-er.

Andre kategorier vil følge senere, inkludert sikkerhetskameraer og husholdningsapparater som robotstøvsugere.

Interessen for det smarte hjemmet er økende

Interessen for det smarte hjemmet blant forbrukere fortsetter å vokse. I store EU-land planlegger 35 % av husholdningene å kjøpe et nytt smarthusprodukt i løpet av de neste 12 månedene, ifølge en CCS Insight-undersøkelse. I Nederland i fjor 4,5 millioner husstander en eller flere smarte enheter, 57 % av det totale antallet husstander.

At dingser kan fungere godt sammen er veldig viktig i et smart hjem. Tre fjerdedeler av amerikanske forbrukere oppgir interoperabilitet mellom produkter som kritisk når de velger en bestemt smartenhet.

Røykvarslere og garasjeporter

I tillegg til Matter-støtte for sikkerhetskameraer og husholdningsapparater, vil CSA Alliance fortsette å støtte automatiske garasjeporter og -porter, røykdetektorer, karbonmonoksiddetektorer, sensorkvalitetssensorer og bevegelses- og tilstedeværelsessensorer i nær fremtid. Produsenter vil ikke kunne kjøre disse enhetene med Matter før en gang i 2023.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *