Latvianere i utlandet hjelper også med å skaffe biler til Ukrainas forsvarere / Artikkel

Mandag dro en konvoi med biler som ankom Latvia fra Norge i natt til Ukraina. Dette er biler kjøpt i Skandinavia, men de kommer til Latvia ved hjelp av frivillige. Mer enn 150 biler ble sendt til frontlinjeområder og frivillige organisasjoner i Ukraina av den ukrainske statsborgeren Denis Khomenko.

Khomenko sa: «Du kan ikke si at bare fronten trenger biler. Hvis frivillige gir soldater livets nødvendigheter, er det også en veldig viktig del av frontens forsyningskjede.»

I gjennomsnitt består kolonnen av fem til ti biler som starter veien til Lviv fra Riga. Både på vei fra utlandet til Latvia og over grensen til Ukraina sitter kompetente assistenter bak rattet.

Frivillig sjåfør Nauris Meija sa: «Vi samler inn tid hver uke, fordi vi bor lokalt. Vi finner annonser, forhandler om priser, kjøper og klargjør veien.»

På den annen side innrømmet frivillig sjåfør Dina Freiman: «Vi sitter på båten og jeg tenker: det er kult at det er folk som gjør noe slikt. For det andre, hvor forferdelig at noe slikt skal skje!»

Biler for Ukrainas behov kjøpes i de baltiske statene, Norge, Sverige og England. I Storbritannia er rattet på bilen på høyre side, og konvoigutta sier at noen ganger reddet denne forskjellen livet til ukrainske soldater fra snikskytterkuler. Latviere som bor i utlandet er med på å finne billige og holdbare biler, en av dem er Uldis Meļķis.

En norsk forretningsmann, Uldis Melķkis, sa: «Som jeg forstår er det ikke lenger mulig å kjøpe dem i Latvia, de er alle utsolgt. Det blir også vanskeligere og vanskeligere for oss med dem, fordi det hentes inn en hel del av dem. Jeg tror vi kunne vært neste. Og jeg snakker – selv om jeg har bodd lenge i Norge, er jeg latvisk innerst inne. Det er derfor jeg gjør det jeg kan!»

Midler til Ukrainas behov samles inn i ulike støttefond, i de fleste tilfeller overstiger kostnadene ikke 2000 euro. Biler skal være holdbare, gjerne firehjulsdrevne og dieseldrevne. Alle biler blir kontrollert, ofte finner bileiere i utlandet ut formålet med dette kjøpet, donerer i tillegg dekk, drivstoff eller selger bilen for en symbolsk pris.

Khomenko sa: «Jeg kom til Latvia for første gang og jeg hadde aldri vært i de baltiske landene, verken i Latvia, heller ikke i Estland eller i Litauen, og jeg ble veldig overrasket over det jeg så her. Dessverre en katastrofe. som krig forener mennesker. Latvia, Estland, Litauen forstår bedre enn andre hvor nødvendig det er å støtte Ukraina.»

Meija og Meļķis reiser tilbake til Norge, hvor de bor og jobber, og vil fortsette å lete etter biler for Ukrainas behov, men Khomenko leder for tiden en åttebils konvoi fra Latvia og Norge til Ukraina.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *