Leah Williamson: Fra innsats som kaptein til kvinnefotballens ansikt

Leah Williamson har på seg en treningsdresshette over hodet.

Hun klemmer den for å dekke det meste av ansiktet og grimaserer litt ved tanken på å forlate rommet, der hun den siste timen har vært munter og innsiktsfull – og litt blasfemisk – selskap.

Den engelske kapteinen vender tilbake til St Albans, en by nær klubbens treningsbase, hvor hun er et kjent ansikt.

Faktisk er hun nå et gjenkjennelig ansikt i det meste av landet. Du har en sterk følelse av at dette ikke er en opplevelse hun liker.

«Vil du ha det ærlige svaret?» var svaret hans minutter tidligere da han ble spurt om hvordan livet hans hadde endret seg de siste månedene, før han bestemte seg for ikke å åpne seg.

Men ser tilbake på Englands historiske seier i EM i fjor sommer for BBC-dokumentaren Lionesses: Champions of Europe er noe som fortsatt gir et smil på ansiktet hans.

«Jeg var et veddemål som kaptein»

For seks måneder siden var Arsenal-forsvareren en ukjent utenfor kvinnefotballkretsene.

Hun skulle lede England til et EM på hjemmebane, altfor klar over sin status som nybegynner internasjonal kaptein.

«Da jeg kom inn i turneringen, var jeg klar over narrativet rundt denne nye kapteinen og «hun har aldri gjort det før, hun har aldri spilt i en stor turnering før,» sa hun.

«Jeg hadde seks minutter under beltet fra verdenscupen, så jeg var klar over at det var et spill, kan man vel si.»

Turneringen startet mot Østerrike på et utsolgt Old Trafford.

En sjanse Williamson ikke var klar til å ta var å åpne øynene mens hun og lagkameratene stilte opp for nasjonalsangen før kampen.

«Familiene våre var rett foran oss, og jeg så situasjonen min med en gang,» sier hun. «Og bare ansiktene deres, jeg kunne nesten se dem skrudd opp. Du må tro at foreldrene mine aldri så meg starte en internasjonal kamp i en turnering, og plutselig så de meg lede laget også.

«Jeg tenkte «det er ingen måte jeg kommer meg ut av dette hvis jeg kan se dem gråte». Jeg stolte ikke på dem. Så jeg lukket bare øynene. Jeg ville ha vært i absolutte stykker.»

Tårene ble avverget, England satt sammen nok ytelse til å slå Østerrike 1-0 med et mål fra Beth Mead.

I resten av gruppespillet slo de tidligere to ganger europamestere Norge 8-0 og slo Nord-Irland 4-0. På banen har Englands – og Williamsons – fremgang vært jevn.

Leah Williamson var en beroligende tilstedeværelse for England i hjertet av deres forsvar

Williamson, som mønstret forsvaret med rolig autoritet, hadde ennå ikke gjort en takling. Det er en trend som fortsatte gjennom hele turneringen. Utrolig nok har Williamson vunnet ballen mer enn noen annen spiller i turneringen – 56 ganger uten å ta en eneste takling.

Dette har ført til sammenligninger med den italienske storheten Paolo Maldini, som en gang sa: «Hvis jeg må takle, har jeg allerede gjort en feil».

Og Williamson sier at hun følte seg styrket av det hun så på som sin egen skjebne.

«Jeg vet ikke om jeg vil gå så langt som å si en åndelig person, men jeg tror det er en slags plan og ting er skrevet for oss, og vi velger på en måte mellom en eller to veier,» sier hun. . «Men de fleste er på en måte klare, og vi må bare være modige nok til å gjøre det.

«Den veiledningen – som noen mennesker tror, ​​noen ikke – jeg følte at jeg hadde den med meg.»

En slik overbevisning viste seg nyttig i 16-delsfinalen.

Med 10 minutter igjen av kvartfinalen mot Spania, ledet løvinnene 1-0 og ble stort sett utspilt.

Målvakt Mary Earps er fast i dokumentaren om at hun, til tross for Englands etterslep, «ikke trodde vi var ment å reise hjem; vi var ment å bringe den hjem».

Det er en følelse som deles av Williamson.

«Det er ikke slik det ender, som det ikke kan være slik det ender,» husket hun. «Det var en ganske fin følelse å oppleve. Jeg var så sikker på at vi kom til å snu ting og alt ville bli bra.»

Ella Toones utligning og Georgia Stanways vinner sørget for at det var tilfelle.

Williamsons brev til foreldre

En 4-0 rasering av Sverige i semifinalen sendte løvinnene inn i deres første store turneringsfinale siden EM 2009, noe som gjorde sommerens Wembley-show til byens hotteste billett.

Før hver kamp i turneringen mottok spillernes familier sin tildeling av billetter fra FA-ansatte. Før finalen spurte Williamson om hun kunne sette et personlig preg på foreldrene.

«Jeg sa «har du noe imot at jeg bare skriver en lapp til mamma og pappa, og kan du legge den inn i notatene deres?'» sa hun.

«Det var et ganske hjertelig notat som: «Jeg er så stolt over å være en del av familien du har skapt, og jeg håper du er like stolt av meg i dag. For hvert skritt jeg tar på fotballbanen er i din sko og stå på skuldrene.

«Etter finalen har vi en stor fest. Mamma ga meg umiddelbart en klem og sa «du fikk meg til å gråte med ordet ditt».

«Jeg sa til pappa: «fikk du lappen min?» fordi han ikke hadde sagt noe – og han er ikke så kald. Han sa «hvilken karakter?»

«Han er den eneste mannen jeg kjenner som oppbevarer konvoluttene med ting som allerede er åpnet – han tok ut konvolutten.

«Jeg sa «det er der inne», han trakk det ut og leste det i ettertid, noe som var en veldig god tid. Det ansiktsuttrykket hans…det jeg hadde skrevet var nesten håpefullt, og så var vi faktisk der og jeg hadde en medalje rundt halsen og danset med trofeet.

«Det var en perfekt avslutning på det hele.»

Gjennom BBC-banneretGjennom BBC-bunnteksten

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *