Lightyear: «Målet er en rimelig bil som nesten aldri trenger lading»

«Det har vært en ganske lang tur,» sier Hoefsloot fra Lightyears Helmond-hovedkvarter. Gründeren har utviklet solcellebiler siden 2012. Etter at teamet hans vant World Solar Challenge, en solbilkonkurranse, besluttet han grunnla selskapet Lightyear i 2016 sammen med fire andre TU Eindhoven-kandidater.

«Disse løpene ga meg tillit til at hvis du har et godt team kan du oppnå det umulige. Da begynner du å tenke på hva mer som er mulig. På den tiden ble vi også spurt om mange ganger når denne typen biler ville være på markedet. . Det trigget oss. Vi følte det nesten var vår plikt å gjøre det til en virksomhet og se om vi virkelig kunne bringe dette på markedet. Senere i år Lysår ettselskapets første modell, levert til kunder.

Solcellepaneler

Før selskapet kunne designe en bil med solcellepaneler, måtte det overvinne en rekke utfordringer, sier Hoefsloot. «På slutten av dagen er selve konseptet allerede rimelig testet. Men for å gjøre det til et ekte forbrukerprodukt, blir alt ti ganger mer komplekst. Det må være like trygt, komfortabelt og pålitelig som andre biler.»

Til slutt tok det fem år å utvikle Lightyear One-teknologien. «Vi utviklet våre egne motorer, våre egne solcellepaneler osv. Dette gjorde vi for å møte de gigantiske kravene vi stiller til oss selv.»

Dette gjenspeiles også i spesifikasjonene som selskapet lover. Lightyear One vil ha en rekkevidde på ikke mindre enn 725 kilometer. I tillegg vil brukerne nesten aldri måtte lade bilen takket være de innebygde solcellepanelene. Disse skal lade batteriet hele dagen, og bilprodusenten sier at den skal kunne legge til rundt 45 miles rekkevidde hver dag. «I Italia og Spania er det til og med mulig å ha positiv energi. I Nederland og Norge, for eksempel, blir det litt mindre. Der må du koble til annenhver eller tredje uke om vinteren.»

Økt effektivitet

For å oppnå dette gjør selskapet to ting. «Vi øker energieffektiviteten og reduserer energiforbruket.» Hoefsloot sier Lightyear One har blitt så effektiv at bilen bruker «nesten en faktor på to» mindre enn konkurrentene. The One ville bare forbruke 83 watt-timer per kilometer. På Mest effektive Tesladen bakhjulsdrevne Model 3, som sies å ha gjennomsnittlig 149 wattimer per mil.

«Solcellepaneler og økt effektivitet er en logisk evolusjon. Kan du kombinere de to, får du en revolusjon. Da kan du koble en bil fra strømnettet.»

Autonomi og lastekomfort

For å gjøre bilen mer effektiv, valgte selskapet å ikke gi bilen rask akselerasjon. «Hvis du spør folk hvorfor de ikke kjører elektrisk ennå, er det vanligvis utenfor temaet. Det du hører er spørsmål som «hvor kan jeg lade?» » og «er de fortsatt for dyre?» Derfor bestemte vi oss for å fokusere hovedsakelig på rekkevidde og lastekomfort.» Ifølge Hoefsloot vil One akselerere fra null til 100 km/t på åtte sekunder.

Lightyear måtte likevel ta noen drastiske valg. «Vi har for eksempel ikke bakrute, fordi det er solcellepanel. Derfor bytter vi ut innvendig speil med et kamera, for da ser du rett bak bilen i stedet for å se på ditt eget interiør.» For å gjøre bilen aerodynamisk er det også lagt inn noen designelementer som ikke faller i smak hos alle, som hjuldekselet.

Nå som designfasen er fullført, vil snart de første Lightyear Ones rulle av produksjonslinjen i Finland. I første omgang vil det være 946. På grunn av det begrensede opplaget vil prisen fortsatt være ganske høy: 150.000 euro.

Neste modell mye billigere

Ifølge Hoefsloot skal selskapets neste modell være betydelig billigere. «Den neste modellen vil koste rundt 30.000 euro. Vi ønsker ikke å bli sittende fast i dette luksusmarkedet. Det er allerede nok elbiler der ute.»

Summen på 30.000 euro virker ambisiøst for en oppstart. «Den store fordelen vi kan tilby er at vi kan tilby stor rekkevidde med et relativt lite og billig batteribudsjett.» Solcellepaneler vil heller ikke være særlig dyre og vil være attraktive for folk i en lavere prisklasse.

«Folk i dette prissegmentet bor ofte i hjem uten innkjørsler, noe som betyr at de må lade på offentlige ladestasjoner. Dette er mye mindre praktisk enn å lade hjemme.» Solcellepaneler kan tilby en løsning på dette, da brukere vil måtte bruke ladestasjonen mye sjeldnere. «I stedet for å måtte lade med noen få dagers mellomrom, bør du bare måtte søke etter en ladestasjon en eller to ganger i måneden.»

Å forsterke

For å få denne prisen så lav, vil spesielt produksjonsvolumet spille en rolle. «Jo mer du produserer i bulk, jo billigere blir produktet ditt.» Ifølge Hoefsloot er dette grunnen til at One er så dyr. «Teknologien vi har utviklet nå har ikke skalert ennå, men den er ikke dyr alene.»

Prisen på brukte solcellepaneler vil til og med kunne sammenlignes med glasset til en vanlig bil. «På slutten av dagen er solceller ikke veldig dyre og enda mindre. Et skilt på huset ditt koster også bare to hundre euro. Ved skader kan panelene også enkelt repareres, sier Hoefsloot. «Du kan få den reparert på samme måte som med CarGlass, så med harpiks.»

Ifølge Hoefsloot vil Lightyear ha et forsprang på konkurrentene når produksjonen er økt på grunn av effektiviteten til bilene. «Faktisk kommer vi til å bli priset på samme måte som resten av bransjen. Men for samme batterikapasitet kan du kjøre dobbelt så langt.» Ifølge ham er batteriet fortsatt et av de dyreste elementene, sammen med motorene og karbonfiberen i kroppen.

Solbiler i verden innen 2040

«Til syvende og sist er vår misjon mobilitet for alle. Så snart gruppen av mennesker som kjøper en bil for 30 000 euro nesten alle er elektriske, er det på tide for oss å gå videre til neste markedssegment. Vi ønsker virkelig å være i forkant av overgang.»

Ifølge Hoefsloot er det vesentlig at teknologien er raskt tilgjengelig for alle, også i de fattigste landene. «I 2040 må to milliarder biler være elektriske, inkludert i for eksempel Afrika og India. Vi ønsker etter hvert å tilby billige, nett-uavhengige elbiler på disse stedene. Det mangler ikke på solskinn der.»

Før vi kommer til det, må selskapet først selge Lightyear One. I mellomtiden er 160 av de 946 bilene allerede reservert. «Du må begynne med små steg i begynnelsen. Men potensialet er mye større. Et solcellepanel tjener penger, så det er faktisk en no-brainer. I det lange løp ser jeg det i hver bil.»

Andrew Stiri

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *