«Like Scotland on Steroids» En naturskjønn reise blant fjellene og fjordene i Norge

Preikestolen med utsikt over Lysefjorden byr på enestående utsikt

Av Hazel Bye

Snurring og sving langs svingete veier mens bladene blir røde og gule, for så å gå inn i tunneler som er hugget inn i siden av granittfjellet før veien går ned for å skjørte kanten av det rolige vannet. Det kan så lett være Skottland om høsten, men dette er Norges naturskjønne Discovery Route 13, hvor en fantastisk utsikt venter på hver sving. Fra fryktinngytende fossefall til imponerende solnedganger som filtrerer seg gjennom kuperte fjorder, Norge er som Skottland på steroider.

Høst og vinter er en av de beste tidene å besøke dette naturlige vidunderet på, og med en ny Loganair-tjeneste fra Edinburgh til Stavanger kunne ikke timingen vært bedre. Her har vi valgt ut 10 av de beste stedene å besøke på din norske odyssé.

1 Preikestolen Base Camp

Bare 40 minutter fra Stavanger lufthavn befinner du deg i hjertet av fjellet og på Preikestolen BaseCamp kan du delta på aktiviteter som spenner fra kajakkpadling til Golf til en flytende badstue og stjernekikking. Men hovedattraksjonen er fotturen, og fra Preikestolen BaseCamp tar en to timers ymp deg til Norges berømte Preikestolen (bokstavelig oversettelse Preikestolen). En enorm steinplate med utsikt over Lysefjorden og de omkringliggende åsene og dalene, utsikten her er uten sidestykke. En guide kan leies for å ta deg til noen av de mindre kjente høydepunktene langs stien.

2. Biltur på funnvei 13

Med start fra Stavanger i sør nord til Bergen, hvor Loganair også flyr til Edinburgh og Aberdeen, tar denne kulturrike reisen deg langs Norges vakreste veier, forbi fjorder, fjelloverganger, skogsstier og, for ingeniørfans, til og med gjennom utrolige 14 kilometer lange tunneler som går dypt under jorden. Stopp underveis inkluderer den arkitektonisk prisbelønte Høsebruabrua som spenner over den vakre lakserike Suldalslågen ved Ryfylke, og for matglade er et besøk på Thon Hotel Sandven i sveitserstil et must.

3. Hardanger folkemuseum

Bli fraktet tilbake i tid på dette fantastiske folkemuseet, hvor du lærer om Norges rike historie, fra landbruksopprinnelsen til fargerike tradisjonelle drakter. Museumsansatte er til stede for å forklare det møysommelige og intrikate arbeidet som ligger i å lage disse vakre plaggene. Et av høydepunktene på museet er imidlertid å spise lunsj i en av tre- og leirhyttene som er gjenskapt i gammel stil. Gå ut av kulden og varmen mens et bål brenner i sentrum av hytta, bølger røyk opp gjennom den sentrale skorsteinen, mens du smaker på lokalt kjøtt, oster og cider, som er noe av en norsk delikatesse – den har til og med mye fredet status som Stornoways champagne og blodpudding.

4. Cider-tur

Mens Storbritannia har sett en høykonjunktur for håndverksøl og gin de siste årene, har Norge sett en ciderevolusjon utfolde seg over hele landet – og ingen steder mer enn i Hardangerfjorden. Regionen har et unikt klima – fjordene forsterker sollyset og de høye dalene holder temperaturen mild – som er perfekt for dyrking av epler. Forvent at cideren din blir servert i vinglass i stedet for halvlitere, noe som gir en mer sofistikert opplevelse. Du kan besøke frukthagene der eplene dyrkes, se småskala ciderprodusenter i arbeid, og velge cider-kombinasjonen med middag på mange av områdets restauranter, hvor du kan smake sterk drikke, rosécider og til og med dessertcider. .

5. Agatunet

Agatunet er en samling gårdsbygninger som dateres tilbake til 1220, og er en levende historie. Det antas at bosetningen har bodd der i minst 3700 år, og med en så dyp historie er det ikke rart at de ansatte på Agatunet er fulle av fascinerende historier, som den lokale innbyggeren som tok kommunens ledere hardt på jobb etter veien gjennom. landsbyen ble blokkert under en gjenoppbygging. Under en høring insisterte hun på at hennes rett til vei ble opprettholdt, selv om det innebar å gå gjennom noens hus – utrolig, hun vant saken!

6. Fosser

Ved nesten hver eneste sving på Norges sørvestkyst dukker nok en fantastisk foss opp.

Låtefossen i Odda er en av de mest tilgjengelige, siden den går langs veien. Det brusende vannet som faller nedover denne tvillingfossen så nær veien må sees for å bli trodd. Til

Steinsdalsfossen, fossen er ikke bare spektakulær, den er unik, da den har en sti som går rett under det brusende vannet, og gir besøkende en uforglemmelig utsikt.

7. Hardangerfjord Maritime Senter

Ingen tur til denne delen av Norge er komplett uten et besøk på dette maritime museet og verftet. Med over 1700 fjorder er Norges historie nært knyttet til båter. Ved Hardangerfjord Maritimt senter er båtbyggermester Peter Helland-Hansen og hans lærlingteam i full gang med å føre tradisjonen med båtbygging videre. Fra massive isbrytere til små robåter i tre, håndverkere her er mer enn glade for å forklare håndverket sitt mens de meisler, hamrer og høvler omhyggelig innsamlet fra lokale skoger for å lage små historier.

8. Vinsmaking på Midtsommar Hebnes vingård

Mens cider opplever en boom, er det et lite antall produsenter som setter opp små kommersielle vinsatsinger i dette mest usannsynlige klimaet. I Midtsommar, Hebnes i Suldal, tok Toyni Tobekk og Arild Hebnes seg ut av svinedriften for å lage en bitteliten, men mektig vingård ved fjordens bredder. De tilbyr vinsmaking på stedet, hvor du kan smake på deres fantastiske hvite, røde, musserende og til og med oransje viner.

9. Bading i fjorden og overfart med ferge

Selv om det ikke er for sarte sjeler om høsten og vinteren, krever det iskalde vannet i fjordene de som liker å svømme vilt. På Hardangerfjord Hotel i Oystese kan et raskt fjordhopp motvirkes med tid i badstuen og noen runder i det uberørte offentlige bassenget. Vil du oppleve fjordene uten å bli våt, ta en tur med en av de mange fergene som skysser langs vannveiene. På fergen Utne-Kvannda gjør elektriske motorer å krysse fjorden til en av de mest beroligende opplevelsene du kan få i Norge, og for bare 47 kr (ca. 4 pund) er det et røverkjøp.

10. Energihotellet, Nesflaten

Arkitekturinteresserte vil ta turen rett til Energihotellet på Nesflaten i Suldal. Hotellet var en gang en del av vannkraftverket ved siden av, og den første besøkende vil umiddelbart bli lamslått av James Bond-skurkestemningen. Brutalisme og minimalisme er dagens orden her, med enorme betongplater sammen med minimalistisk skandinavisk interiør. Designet av den kjente norske arkitekten Geir Grung på 1960-tallet, har hotellet blitt bevart i sin opprinnelige stil og å gå gjennom dørene er som å gå tilbake i tid. Restauranten, med en peishylle i solid gull, byr på fantastisk utsikt over Suldalsvatnet og gourmetmenyen inneholder spesialiteter som brunostis – en lokal og deilig delikatesse.

Reiseinformasjon:

https://www.fjordnorway.com

Loganair, flyr fra Edinburgh og Newcastle til Bergen og Stavanger samt Aberdeen til Oslo. www.loganair.co.uk eller ring
0344 800 2855.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *