Loven skal tre i kraft i 2023: Habeck legger til rette for CO2-lagring

Lov som kommer i 2023
Habeck baner vei for CO2-lagring

I tillegg til å unngå CO2, er lagring av den klimaskadelige gassen en tilnærming til miljøvern. I Tyskland er det siste ikke lovlig mulig. Så langt. Økonomiminister Habeck varsler at han har til hensikt å bruke teknologien i fremtiden. Også under havbunnen.

I kampen mot klimaendringer tar den føderale regjeringen et ytterligere skritt mot den kontroversielle underjordiske lagringen av CO2. Økonomiminister Robert Habeck har annonsert at CCS-teknologi (Carbon Capture and Storage) også skal brukes i Tyskland. I 2023 ønsker han å innføre en tilsvarende lov. Det føderale kabinettet hadde tidligere godkjent anbefalingene hans om å reformere den eksisterende loven.

Regjeringen undersøker «muligheten for å lagre CO2 i Tyskland, inkludert under havbunnen», ifølge lovgjennomgangsrapporten, som er tilgjengelig for Reuters. Regjeringen åpner dermed for et CO2-depot i Nord-Tyskland. Så langt har transport av klimagasser til Norge eller Nederland vært nevnt.

Rapporten fremhever behovet for industrien til å bruke CCS-teknologi for å oppnå full klimagassnøytralitet innen 2045: «Mens det tidligere målet på 80-95 % utslipp også tillot utviklingsveier uten bruk av CCS, er behovet for CCS med målet om netto null utslipp i felles konsensus i nåværende studier.»

Habeck en gang mot CCS

CCS-teknologi er svært kontroversiell i Tyskland. For godt ti år siden forsøkte den daværende svart-gule koalisjonen å gjøre lagring mulig i Tyskland. Mange innbyggerinitiativer motsatte seg imidlertid konseptet CCS fordi de fryktet at den giftige gassen ville unnslippe til jordoverflaten i høye konsentrasjoner. Motstanden var spesielt sterk i Niedersachsen og Schleswig-Holstein, hvor underjordiske hulrom er tilgjengelige i utarmete naturgassforekomster. Det var tabu, spesielt for Greens-supportere, og Habeck protesterte også på den tiden. Til syvende og sist tillot loven teknologien bare i svært begrenset grad for testformål. Og selv det kan være forbudt av de respektive føderale statene som en del av godkjenningsprosessen. I mellomtiden har også fristen for å registrere prosjekter gått ut, noe som betyr at CCS i dag er forbudt i praksis.

Lovvurderingsrapporten som nå er godkjent av kabinettet, oppsummerer den tekniske utviklingen som allerede er utbredt i mange land. Fremfor alt ønsker Nederland og Norge å gjøre forretninger med CO2-lagring i sine gamle naturgassfelt. Siden CO2 også kombineres med stein i noen langsiktige konstellasjoner, er det praktisk talt umulig å rømme ut i miljøet og atmosfæren.

Økonomiavdelingsrapporten inneholder også en rekke anbefalinger om hvordan CO2-transport og bygging av industrielle fangstsystemer kan muliggjøres i en reformert lov. Flertallet av klimavitenskapen anser CCS som essensielt, for eksempel for å fange klimagasser i utviklingsland, for eksempel fra kullkraftverk. I Tyskland skal teknologien kun brukes til basisindustri som stål, kjemikalier eller sement. I industrielle prosesser er en fullstendig erstatning med for eksempel klimavennlig hydrogen umulig.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *