Magnus Carlsen gir opp å forsvare sin krone som verdensmester i sjakk!

MONTPELLIER: Under det høye taket på den tidligere apotekskolen i Montpellier (sør-Frankrike), omgjort til et senter for samtidskunst, arbeider André, Kevin og Ambre med leire under det våkne øyet til en kunstner. Henvist av psykiateren deres deltar de i et pilotprogram for «kunst på resept».

Av svært ulik alder og livsløp, men med episoder med depresjon eller angst til felles, var disse tre pasientene, etterfulgt av den psykiatriske akutt- og post-akuttavdelingen (Dupup) ved Montpellier universitetssykehus, ikke spesielt interessert i kunst så langt.

Men de respekterte likevel denne spesielle behandlingen til punkt og prikke, i løpet av noen uker.

For Mo.Co, byens senter for samtidskunst, og universitetssykehusets psykiatriavdeling, er «overbevisningen» delt: det er et «trengende behov for å øke offentlig bevissthet om fordelene ved kunstnerisk engasjement for mental helse», insisterer professor Philippe Courtet, fra University Hospital Center (CHU) i Montpellier.

Enestående i Frankrike har dette prosjektet, inspirert av eksperimenter utført i Belgia, Canada eller Storbritannia, én ambisjon, «å få pasienter ut av sykehuset ved å foreskrive kunst til dem», legger professoren til.

«Det frigjør, det frigjør enormt», betror Ambre Castells, en 17 år gammel videregående elev, med et smil, som heller parafin i en leireform: «Når jeg er her, er det som om alt som kan gjøre meg potensielt dårlig start».

Kevin Gineste, 23, har sett sin «naturlige angst avta». «Du kan gå til psykologer, men det beste er å gjøre ting med hendene mine, å eksternalisere det jeg har i meg», sier han, henrykt over å ha møtt «mennesker med samme type problemer» og nå klar til å «gå til museet oftere.

Bryt isolasjonen

«Det er et verksted rundt myke, formbare materialer, som deformeres og går fra fast tilstand til flytende tilstand, i kontakt med hånden. Som lar deg suge til deg opplevelsen», forklarer billedkunstner Suzy Lelièvre som observerer det.

Ved deres side, iført et hvitt forkle for å unngå å bli skitten, gleder André Broussous, 60, seg over denne gangen å ha «forbedret» sin «måte å bruke (hans) hender» på, etter å ha blitt innviet i året til kroppslig uttrykk, under aegis av danseren Anne Lopez.

«Koreografi ga meg kunsten å passe inn i en gruppe, noe som ikke var lett i begynnelsen, samt større tillit til min måte å uttrykke meg på, å bevege seg», husker han.

«Psykiske lidelser, som depresjon, fører til sosial isolasjon og mangel på selvtillit, som å være i en gruppe er med på å bryte», understreker Philippe Courtet, selv lidenskapelig opptatt av kunst. moderne.

«Her er det ikke kunstnere som går til pasienter, men pasienter som går til museet, møter kunstnere og kommer inn i universet deres», insisterer Elodie Michel, en annen ekspert i psykiatri fra CHU.

I 2022 involverte dette programmet tre grupper på rundt ti pasienter. På programmet: en måneds kunstneriske reiser, som kombinerer besøk på utstillinger og kunstneriske praksisverksteder.

På hver økt ble de ledsaget av en kunststudent og en praktikant i psykiatri, særlig ansvarlig for den vitenskapelige evalueringen av prosjektet.

Helt gratis for deltakere, «l’art sur resept» er finansiert av Mo.Co, Regional Health Agency, Regional Directorate of Cultural Affairs (Drac), samt byen og storbyområdet Montpellier, som har innenfor sine murer er det eldste medisinske fakultetet i verden som fortsatt er i drift.

«Vi håper at dette programmet (kan) utvides til alle og bli refundert av trygd», ber direktøren for Mo.Co, Numa Hambursin, og understreker at i Canada kan behandlende leger allerede foreskrive opptil 50 museumsbesøk per år til sine pasienter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *