Märtha Louise av Norge, Prins Harry, Madeleine av Sverige… En generasjon på jakt etter frigjøring?

Kunngjøringen hadde i utgangspunktet effekten av en bombe. Etter Megxit-episoden i England, eller nylig avgjørelsen til dronning Margrethe II av Danmark for å redusere antallet aktive medlemmer av kronen, var det kongefamilien i Norge som opplevde noen sjokk. I en pressemelding datert 8. november har kongehuset gjort kjent at Märtha Louise av Norgehvem sin forholdet til sjamanen Durek Verrett spørsmål mer enn ett, trakk seg fra sine offisielle oppgaversier at prinsessen og hennes fremtidige ektemann «søke å tydeligere skille deres virksomhet og deres forhold til Kongehuset.» Dog datteren til kong Harald V og dronning Sonja beholdt tittelen prinsesse. «Det er en måte å holde en kobling med monarkiet, men det er også, for familien hans, en måte å holde en ventil på. Det er tre personer som står foran henne i rekkefølgen, så vi lar henne leve livet sitt, men vi vil heller ikke løsrive henne helt for vi vet aldri hva som kan skje«, analyserte historikeren David Feutry med Gala.fr.

En avgjørelse som Märtha Louise av Norge tok ikke alene, men godt i samsvar med sine egnesom Vilde Helljesen, journalist i det norske audiovisuelle konsernet NRK, forklarte i et intervju med Gala.fr. «Etter en grundig prosess som involverte hele kongefamilien – kongen, dronningen, kronprinsen og prinsessen – og diskuterte ulike saker, de kom til en konklusjon som de alle var enige om : Prinsesse Märtha Louise vil foreløpig ikke utføre offisielle oppgaver for Kongehuset.«Naturlig, ekteskapelige kontroverser med den forvirrende Durek Verrett ikke har ingenting hjalp i denne allerede komplekse situasjonen

© Zuma Press / BestimagePrinsesse Märtha Louise av Norge og Durek Verrett på gallamiddagen for å feire prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag, på Slottet i Oslo, Norge, 17. juni 2022.

Disse siste månedene, bildet av Märtha Louise av Norge har blitt tilsmusset til opinionen. «Det viste en undersøkelse publisert av NRK over halvparten av nordmenn (51 %) ønsket at prinsesse Märtha Louise skulle trekke seg fra offisielle verv og slutter å representere kongehuset, og 17 % sa at de nå har en lavere oppfatning av den generelt populære kongefamilien – nesten alle siterer prinsessen og Durek Verrett som årsaker.«Og redaktøren avKongelige historierNicolas Fontaine, for å spesifisere: «Flere foreninger hadde allerede satt en stopper for patronaget som knyttet dem til prinsesse Märtha Louise. Det sikret beskyttelse av foreninger knyttet til medisinske eller helsemessige årsaker. Det er også nettopp på dette feltet den går aktivt i gang med forloveden hennes

Kongehuset i Norge mot veggen?

Ifølge journalist Vilde Helljesen har den norske kongefamilien havnet opp mot veggen: «Hun måtte tydeligvis gjøre noe for å holde aktivitetene til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett unna kongehuset. Noen vil si at det var nødvendig å bevare monarkiet.» Haakon fra Norgehan måtte finne den rette balansen mellom monarkiets fremtid og søsterens lykke : «De forsøkte å finne balansen mellom ansvaret de har for monarkiet og institusjonen på den ene siden, og menneskelige relasjoner og følelser på den andre.“, detaljert Vilde Helljesen.

«Kronprins Haakon har forstått at han både må la søsteren leve sitt liv, og samtidig er han ikke der for å utstøte henne og sette henne helt til side ved å si at hun har et korrupt eller oppløst liv. Du må fortsatt opprettholde et skinn av kontinuitet og fremfor alt ikke begynne å rive familien fra hverandre«, la David Feutry til. Ifølge Nicolas Fontaine, den norske kongefamilien ville vært «en av de mest sammensveisede kongefamiliene i Europa«: «Kong Harald er veldig glad i datteren sin, kronprins Haakon er veldig glad i søsteren sin og prinsesse Märtha Louise er gudmor til Prinsesse Ingrid Alexandra. De private relasjonene innad i familien er derfor svært gode..»

Prinsesse Emma Tallulah Behn, dronning Sonja, kong Harald V, prinsesse Mette-Marit, prins Haakon og prinsesse Märtha Louise, sammen til 80-årsdagen til kong Harald og dronning Sonja av Norge, i Oslo, 9. mai 2017.
© ActionPress / BestimagePrinsesse Emma Tallulah Behn, dronning Sonja, kong Harald V, prinsesse Mette-Marit, prins Haakon og prinsesse Märtha Louise, sammen til 80-årsdagen til kong Harald og dronning Sonja av Norge, i Oslo, 9. mai 2017.

Dette er imidlertid ikke første gang at rollen som prinsessen har åpnet for interne debatter. «Tidligere har det vært diskusjoner rundt rollen som prinsesse Märtha Louise. Da hun begynte å drive egen bedrift (underholdning, red.anm.) i 2002, hun mistet ærestittelen «Hennes Kongelige Høyhet» for å skape større avstand mellom hans firma og Kongehuset. I 2019, da forholdet hennes til Durek Verrett ble offisielt og paret hadde en turné kalt «The Princess and the Shaman», det ble bestemt at hun ikke lenger skulle bruke prinsessetittelen i sitt kommersielle arbeid«, minnes den norske journalisten og understreket at hennes fremmedgjøring hadde begynt»År siden.» Ifølge Nicolas Fontaine, denne avgjørelsen var den riktige : «Dette beskytter ikke bare kongehuset og hindrer det i å bli involvert i kontroversielle posisjoner, men det forhindrer også interne, familiemessige og personlige forhold mellom familiemedlemmer fra å bli skadet.

De andre kronede hodene som har tatt avstand

Skjebnen til Märtha Louise av Norge i dag minner om prins Harrys, på tidspunktet for Megxiti 2020.»Fra det øyeblikket Harry og Meghan valgte å bo permanent i USA, virket det åpenbart at dette gjorde det umulig å sikre seg en daglig fulltidsjobb for kongefamilien. De hadde ikke noe annet valg enn å forlate sine offisielle plikter for å starte sine egne aktiviteter på deres side.«, observerte Nicolas Fontaine. I tillegg har deres ønske om å bli «økonomisk uavhengig» var uforenlig med kronen. «Medlemmer av den britiske kongefamilien som jobber heltid for kronen kan ikke motta annet vederlag enn det som er tildelt for driften av deres virksomhetpå grunn av åpenbare interessekonflikter som kan avsløres«, spesifiserte sjefredaktøren forKongelige historier.

Prins Harry og Meghan Markle møter folkemengden utenfor Windsor Castle etter dronning Elizabeth IIs død 10. september 2022.
© Agency / BestimagePrins Harry og Meghan Markle møter folkemengden utenfor Windsor Castle etter dronning Elizabeth IIs død 10. september 2022.

Men i motsetning til Meghan Markles ektemann, Kong Harald Vs datter valgte egentlig ikke å gå bort fra Kongehusetifølge journalist Vilde Helljesen: «Mens prins Harry ønsket et mer selvstendig liv for seg selv og familien, var konklusjonen angående den norske prinsessen ikke foranlediget av hennes ønske om å være lenger unna kongehuset. Det ble provosert av reaksjonene fra befolkningensom praktisk talt tvang kongefamilien til å finne en måte å skille den fra kongehuset ytterligere

Hvis hun er det nå vekk fra kongefamilien, Madeleine av Sverige gjorde hun, ikke trakk seg fra sine offisielle funksjoner. Som prins Harry, den yngste av kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia har tatt opphold i USAhvor hun bor med mann og tre barn. «Som kongens tredje datter var hennes plikter begrenset til å påta seg beskyttelse av foreninger«, indikerte Nicolas Fontaine.»Hun har rett og slett flyttet fysisk fra Sverige og kan derfor ikke sørge for faste forpliktelser. Hun hadde aldri mange funksjoner, siden hun var veldig ung forlot Sverige (…) Hvis hun kom tilbake for å bo der, av en eller annen grunn, er det sannsynlig at hun igjen vil gå med på å være mer regelmessig til stede ved offentlige arrangementer

Prinsesse Madeleine av Sverige innvier opplevelsesparken i Docksta med familien sin, med mannen sin, Christopher O'Neill, og deres sønn, prins Nicolas av Sverige, 21. juni 2022.
© Dana Press / BestimagePrinsesse Madeleine av Sverige innvier opplevelsesparken i Docksta med familien sin, med mannen sin, Christopher O’Neill, og deres sønn, prins Nicolas av Sverige, 21. juni 2022.

Den utakknemlige rollen som «vikarer»

Som Nicolas Fontaine minnet om Gala.fr, «livet til suverenen og arvingens liv er helt og holdent viet til tjenesten.» Men for «erstatterne» – et angelsaksisk begrep ment å definere statusen til personen som er nummer to i rekkefølgen etter tronen til et monarki eller et imperium – virkeligheten er en ganske annen. «I en tid da meritokrati og personlige ambisjoner går foran selvoppofrelse og en følelse av plikt, det er noen ganger komplisert å utvikle seg personlig i en oppgave man ikke kan forvente noe tilbake for at tilfredsstillelsen av å ha utført arbeid i andres tjeneste«, innrømmet redaktøren avKongelige historier. En mening delt av historikeren David Feutry: «Det er for kadettene eller de yngste det det blir veldig tungt å tilhøre kongefamilien. De er redusert til å være i reserve for monarkiet og bruker livet på å vente på at ingenting skal skje. Dette livet har blitt tungt for kadettene, fordidet er ingen kampanjer mulig

En måte å fornye bildet av kronen på?

Ved å sette ut for å oppdage nye horisonter, på andre måter enn de som tidligere opplevde av jevnaldrende, denne nye generasjonen kan også være fordelaktig for kronen. Dette er hva David Feutry forklarte: «Ved å integrere seg i det sivile liv, fornyer disse andre eller tredje, paradoksalt nok, bildet av kronen for godt. Det er dette ønsket om å tjene, ikke bare på en offisiell måte, men å tjene i en forpliktelse og at kongefamilien er forpliktet til formål. Det er veldig gunstig for bildet. Dette var tilfellet med prinsesse Diana, da Hun var veldig engasjert i veldedighetdet har gjenopprettet bildet av det britiske monarkiet

Likevel, aktiv bruk av sosiale medier kan være farlig : «Det er en viss risiko ved å akseptere at et medlem av kongefamilien har sine egne sosiale nettverk, i fryktet at en polemisk publikasjon kunne oppfattes som en mening som deles av Kongehuset. I Norge, hvor tilliten råder og alt er mindre formelt og mer avslappet, ser ikke dette ut til å være noe problem. Dessuten er det også i Norge kronprinsessen har sin egen personlige Instagram-konto, som hun administrerer selv. Ingen andre har tilgang til kontoen deres, i motsetning til andre monarkier der et team administrerer de offisielle sosiale nettverkene«, forklarte Nicolas Fontaine. Og David Feutry å observere: «Publisiteten til monarkiet går ikke lenger bare gjennom seremonier, men i økende grad gjennom sosiale nettverk. Det skaper mye mer nærhet til mennesker. Protokollen forblir som den er, men det har skjedd en tilpasning.«Å være en del av moderniteten uten å håne institusjonen, det er utfordringen til denne nye generasjonen.

Fotokreditt: @BESTIMAGE / GALA KUNSTNERISK REGI

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *