Mastodons eksplosive vekst gir tekniske og juridiske problemer

Twitter-alternativet Mastodon har gjort det bra siden Musk-hatere byttet til plattformen. Men med det mye større antallet brukere, øker også de tekniske og juridiske problemene. Vil Mastodon overleve denne vekstspurten?

Mastodon: tusenvis av kommuniserende servere

Mastodon har en annen struktur enn Twitter. Der Twitter består av en enkelt sentral database der alle Twitter-kontoer er vert, består Mastodon av en stort antall separate servere, som bruker samme system. Denne samlingen kalles føderal. Strukturmessig ligner det litt på Internett.

Hvis du har litt kunnskap om webhotell, kan du enkelt sette opp din egen Mastodon-server. Og flere tusen mennesker har allerede gjort det. Så det er server for nederlendere mastodon.nl, en Mastodon-server for teknologientusiaster, og deg for ytringsfrihet, en for LHBT-aktivister og utallige andre. Dessuten er de sløve sosiale nettverkene til Trump (TruthSocial) og andre konservative (Gab) faktisk koblet fra Mastodon-serverne til resten.

Jo flere servere, jo større belastning på nettverket

Det hele høres bra ut og det går ganske bra. Spesielt når du vet at det faktisk er et hobbyprosjekt som har gått løs og alt er i luften takket være donasjoner. Men jo større nettverket blir, jo flere tekniske problemer kan det oppstå. De trenger forskjellige servere for å kommunisere med hverandre. Og jo flere servere det er, jo vanskeligere blir det å holde alt oppdatert for alle. Med 2 millioner brukere, som nå, går det ganske bra. Hva om det blir 200 millioner?

Lover og regler

Internett finnes over hele verden og forbinder land med helt andre rettssystemer. For eksempel er det i Norge straffbart å snakke nedsettende om transpersoner, mens det i Ungarn er ulovlig å konfrontere barna sine. Og tenk på ting som opphavsrett. I noen land som Mikronesia eksisterer ikke opphavsrett engang, mens reglene i USA er veldig strenge.

Så lenge serveren er lokalisert i et bestemt land, og det samme er brukerne, er det ingen grunn til bekymring. Da faller serveren rett og slett inn under landets lover og regler. Men hva om utenlandske brukere bryter reglene? Eller hvis det blir gjort et svar på en forbundsserver fra utlandet som ikke er straffbart i dette landet, men som er straffbart i et land hvor serveren befinner seg? Disse problemene må løses hvis mastodontikke blir mer enn et hobbyprosjekt. Det siste er alltid spennende.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *