Mathieu Crepel og hans sidekick drar til Norge ombord på en 1994 BX som kjører på matolje

6000 km svelget og 5 land krysset i løpet av fjorten dager for noen øyeblikk med å skli, dette er den morsomme reisen utført av snowboarderen fra Haut-Pyrénées, invitert av vennen Victor Daviet for sin nettserie «Trip roulette».

Et reisemål, et transportmiddel, en gjest. Dette er konseptet med «Trip roulette», nettserien utviklet av Victor Daviet. Nylig tok alpinsnøbrettkjøreren med seg Bigourdan-vennen Mathieu Crépel. «Der ble triptyken fullført med en tur til Norge ombord på en 1994 BX som gikk på frityrolje fra restauranten min i Annecy» smiler Victor Daviet. Før du setter av gårde, stopp innom garasjen i flere uker for å få den gamle modellen ut av sin torpor og få den til å gå videre med dette nye drivstoffet. «Victor er en venn som vi har gjort en del turer med, men her likte jeg galskapen, sier Mathieu Crépel. Norge er fortsatt et legendarisk reisemål for snowboardere, med sine isbreer, sine fjorder. Jeg hadde akkurat vært pappa og jeg hadde ikke syklet for mye sist vinter. Det overbeviste meg til slutt selv om det var litt press. Klarte vi ikke å sette en fot i snøen, skulle det bli komplisert å lage film. Men på den annen side, siden ingen av oss var en mestermekaniker, selv om jeg lærte mye om injeksjonspumper, var vi klare til å snu om aldri, i tilfelle et stort problem.»

Mathieu og Victor har nådd sine mål, på toppen av de norske fjordene. / Foto DR
Victor Daviet

På duoens reisedagbok, tynget med 250 liter brukt olje, fem land (Frankrike, Sveits, Tyskland, Danmark og Norge) og 3000 km totalt. «Bilen gikk ikke opp fordi fjæringene ble lidende,» ler Victor Daviet. «Vi hadde en liten skrekk midt i Tyskland der bilen ble stoppet på motorveien,» Mathieu Crépel setter bilen i gir. «Det gikk ikke lenger fremover. Vi måtte bytte filter. Det ga oss en god forsinkelse, så mye at hotellet der vi skulle sove ble stengt. Vi befant oss i denne lille landsbyen, knust av dagens problemer … Heldigvis fant vi et åpent vertshus.» For resten vil BX gifte duoen til det lovede landet. «Hun klatret noen ultra-bratte pass, første klasse. Vi la ikke for mye belastning på henne, begrenset reisene som var for lange, men hun holdt seg godt.»

“Et eventyr fra starten”

Nok til å tilby dem noen gode skiver med skyve. «Jeg hadde allerede vært i Norge, men i BX lukter det matolje og det har ikke samme smak,» glir Victor Daviet. «Det gjorde denne turen utrolig.» Samme observasjon for Bigourdan: «Denne bilturen var litt gal. Det var en annen måte å reise på, å ta seg tid. Gleden var et annet sted. Denne alternative måten å reise på skapte naturlig et bånd. Mellom platen med fransk registrering, gammel bil og det faktum at den går på olje, folk hallusinerte og kontakt ble lett.» Og Mathieu Crépel går videre: «Det tilsvarer mitt ønske om å reise bedre, å fly mindre. Jeg har til og med tenkt på å konvertere bilen min til matolje. Men det fungerer ikke for reiser i hverdagen, men mer for lange turer som blir eventyr fra starten!»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *