Vraket ankom en norsk havn etter en og en halv måneds reise over Atlanterhavet, med start fra Grønland. Den har vært lagret der siden den ble tatt opp fra havbunnen i 2016.

Stone henge

Forskere har avklart et annet mysterium ved Stonehenge. Noen av de gravlagte kom fra Wales

– Det er fantastisk å vite at Maud endelig er tilbake i Norge etter nesten hundre år, sa Jan Wangaard, leder for Local Norwegians «Maud Comes Home»-prosjekt. «Vi er ekstremt glade for å se Maud stolt returnere til hjemlandet sitt etter alle disse årene.»

Amundsens to gjenværende polarskip, Gjoa og Fram, er utstilt på Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo. Maud ser imidlertid ikke ut til å bli med dem. Ifølge forfatterne av prosjektet skal skipet stilles ut i det nyopprettede museet i Asker by, nærmere bestemt i den lokale delen av Vollen, hvor det ble bygget i 1916.

Den fungerte som en radiostasjon

Amundsen, som ble norsk nasjonalhelt etter å ha erobret Sydpolen i 1911, dro i 1918 på ekspedisjon med et skip som hadde som mål å erobre Nordpolen. Ifølge Local Norwegian planla Amundsen å fryse skipet i arktisk is i håp om at det da skulle reise til Nordpolen som en del av isdekket.

Gosford Castle

Det kjente slottet fra Game of Thrones-serien er til salgs. For 14 millioner

Men etter seks år med mislykket innsats, forlot Amundsen prosjektet sitt og tok den nordøstlige ruten til Alaska. Der ble skipet kjøpt av Hudson’s Bay Company i 1925, som brukte det som et flytende lager og regionens første radiostasjon frem til 1930, da Maud sank til bunns.

Henting og siste reise

I 1990 kjøpte Asker kommune vraket for den symbolske sum av én dollar og fikk fra kanadiske myndigheter rett til å hente det fra havbunnen. Dette skjedde imidlertid ikke før seksten lange år senere. Vraket av skipet gikk deretter til havnen på Grønland, hvor det ventet på sin siste seilas til neste juni.

Kilde: YouTube

Etter planen skulle han definitivt avslutte pilegrimsreisen 18. august med en høytidelig landing på kysten av Vollen.

Rester av det romerske biblioteket i Köln

I Köln oppdaget de et bibliotek fra det 2. århundre. Det ble bygget av romerne