Med falske papirer i landet? : Norge anklager forskere for å spionere for Russland

Med falske papirer i landet?
Norge anklager forskere for å spionere for Russland

I byen Tromsø i Nord-Norge er en spionsiktet mann pågrepet. Den mistenkte utga seg som en brasiliansk forsker. Justisdepartementet mistenker imidlertid at mannen faktisk er fra Russland og spionerer for Secret Service.

En mann i Norge er mistenkt for å ha spionert for Russland under falsk identitet. Som den norske TV-kanalen NRK meldte, ble den brasilianske forskeren arrestert mandag på vei til jobb ved Universitetet i Tromsø. Den norske hemmelige tjenesten PST mistenker derfor at han faktisk er russ, jobber for en russisk hemmelig tjeneste og befinner seg i landet med falske papirer.

Nestleder etterretningssjef Hedvig Moe sa til kringkasteren at han ble bedt om å bli utvist fordi han utgjorde en trussel mot nasjonale interesser. Justis- og samfunnssikkerhetsdepartementet besluttet at mistenkte skal sitte i varetekt i inntil fire uker mens saken behandles.

Med forskningsoppdrag i landet

Ifølge opplysninger fra NRK kom mannen til universitetet høsten 2021 med et forskningsoppdrag. Der skal han være en del av en forskergruppe som studerer hybrid krigføring. PST frykter at de i mellomtiden har samlet informasjon om norsk politikk i nordområdene. Selv om det ennå ikke er en trussel mot staten, sa Moe at han frykter at informasjonen kan bli misbrukt av Russland.

Universitetsrektor Dag Rune Olsen bekreftet overfor Dagbladet at han ble informert om pågripelsen mandag. Han akter å snakke med ansatte som har vært i kontakt med mistenkte. Tromsø ligger helt nord i Norge, hvor det skandinaviske landet også grenser til Russland lenger øst.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *