Meta: Abonnement for å unngå målrettet annonsering omstridt – Bilde

Betal for å unngå å bli målrettet: abonnementet opprettet av Meta siden november i Europa ble målrettet 28. november av en klage i Østerrike fra noyb-foreningen som anklager den for å «omgå» europeiske regler for personopplysninger, ifølge en pressemelding fra assosiasjon. Siden begynnelsen av måneden har morselskapet til Facebook og Instagram tilbudt sine store brukere i EU, Sveits og resten av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (Island, Norge, Liechtenstein) muligheten til å «fortsette å bruke produktene for gratis». tjenester ved å godta å gi sine personlige data, «eller å abonnere fra 9,99 euro per måned for ikke lenger å se personlig tilpassede annonser», solgt mye dyrere til annonsører. Totalt vil en bruker av de to applikasjonene måtte betale over 250 euro per år, bemerker noyb-foreningen i sin pressemelding, et akronym som på fransk betyr «It’s none of your business».

«Ikke bare er kostnadene uakseptable, men bransjetall indikerer at bare 3% av folk er villige til å bli sporet, mens 99% aksepterer hvis å nekte medfører kostnader» til og med minimalt, legger noyb til, som sendte inn sin klage på tirsdag til det østerrikske databeskyttelsen Myndighet og ønsker å åpne en nødprosedyre.

«Gafas bane»

I begynnelsen av november forbød en europeisk regulator formelt Meta å bruke brukernes personlige data uten uttrykkelig samtykke. For noyb er abonnement «motsetningen til fritt samtykke». «Det er rett og slett beklagelig at Meta fortsetter å ignorere europeisk lov,» sa Max Schrems i pressemeldingen.

Facebook og Instagram har henholdsvis 144 og 133 millioner vanlige brukere i Europa unntatt Storbritannia, ifølge Insider Intelligence. «Hvis Meta lykkes, vil konkurrentene snart følge etter,» fortsetter foreningen grunnlagt av den østerrikske advokaten Max Schrems, noen ganger tilnavnet «the bane of Gafa». I januar, etter en klage fra noyb som dateres tilbake til 2018, beordret den irske tilsynsmyndigheten Meta å betale 390 millioner euro i bøter, og fratok den det juridiske grunnlaget som ga den autorisasjon til å samle, lagre og analysere dataene til millioner av europeere ved å bruke sin tjenester uten å formelt be dem om deres samtykke.

En annen global reklamegigant, Google lar brukerne godta eller nekte gratis å motta reklame målrettet etter deres personlige preferanser. Metas formel er derimot nøye observert av TikTok, som tester et abonnement utenfor USA for å unngå reklame. Kontaktet av AFP, svarte ikke Meta umiddelbart.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *