«Meta risikerer en rekordbot på 2 milliarder euro»

Det er European Data Protection Board som bestemmer I dag knyttet bånd om tiltak mot Meta, melder Politikk. Irlands personvernvakt DPC vil gi en endelig avgjørelse senere denne måneden. Først da vil alle detaljene bli klare, inkludert botens størrelse.

3 milliarder euro satt av

Imidlertid ville Meta allerede ta hensyn til en bot på over 2 milliarder euro. irsk dokumenter fra Meta viser til at Meta satte av 3 milliarder euro til personvernrelaterte bøter i 2022 og 2023.

Dette året var virkelig en suksess for Meta. I september ble Instagram bøtelagt 405 millioner euro for krenking av barns privatliv. Og Facebook fikk nok en bot den måneden. 265 millioner euro for lekkasje av brukerdata. Den franske regulatoren la faktisk til ytterligere €60 millioner.

Bombe under økonomisk modell

Rekordbøtene ville vært et slag for Meta, som allerede står overfor enorme kutt. Jeg hadde forrige måned 11.000 ansatte fortalt av Meta at de får sparken. Men Europas trekk kan også sette en bombe under hele Metas forretningsmodell. Spørsmålet er om bedriften har lov til å behandle brukerdata i annonsesammenheng.

Meta tjener penger ved å følge brukerne sine, bli kjent med dem og vise personlig tilpassede annonser. Denne metoden har allerede oppnådd et bitt da Apple bestemte seg for først å spørre brukere om tillatelse til disse følgermodellene fra nå av. Og nå kan det bli enda mer reduksjon, som stammer fra klagene til den kjente østerrikske aktivisten Max Schrems.

Effektiv aktivist

Schrems har med suksess eksponert store teknologiselskaper i årevis. Han leser de europeiske reglene i detalj og sender deretter inn klager. Det viser seg ofte at teknologiselskaper faktisk har brutt en viss forskrift, for eksempel den europeiske personvernloven GDPR.

De ulike europeiske personvernorganene er fortsatt uenige om å iverksette tiltak mot Meta. Irish Watchdog mener en «kontrakt» mellom Meta og brukerne er nok, men det liker for eksempel ikke Norwegian Watchdog. Ifølge Politico er mange andre EU-land strengere, det samme er Norge. Irland blir noen ganger beskyldt for å være for imøtekommende overfor amerikanske teknologigiganter – den irske økonomien er i økende grad avhengig av hvilke grener teknologigigantene har i og rundt Dublin.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *