Mezzosopran Libuše Márová: Å vite når man skal stoppe er også en stor kunst

I år mottok Libuše Márová Thália Award for Lifetime Excellence in Opera. Hvordan startet denne mezzosopranen sin karriere, og hva anser hun for å være hennes største prestasjoner? Vi har fått svar på disse spørsmålene og mer.

Libuše Márová som Carmen i 1966 (foto Jaromír Svoboda)

Thalia-prisene, som deles ut av Skuespillerforbundet under kulturministerens regi, er en ekstraordinær begivenhet som hvert år ventes i spenning av både fagfolk og lekfolk. I år mottok Libuše Márová denne prisen for livslang fortreffelighet innen opera. Et virkelig ekstraordinært fenomen med en unik alt-klang til stemmen hennes og sterke skuespillertalent, hun ble engasjert på vår første scene i en alder av tjueto. Hun sang også mange roller utenfor vår republikk, og reiste til utlandet både med Nationaltheatretsemblet og ofte som vertinne gjennom Pragokoncert. Hun måtte styre noen få roller på flere språk, den mest uvanlige var utvilsomt rollen som Carmen på norsk. Ms. Márová har alltid oversikt over hva som skjer, ikke bare på den tsjekkiske kulturscenen, hun kan fortelle fengslende historier, med nådeløs energi og med nåden til et ekte operavidunder.

Jeg skal starte litt ukonvensjonelt med et spørsmål som dukker opp. Er nasjonalteatrets ballettsolist Nikola Márová din slektning eller er det bare et sammentreff av navn?
Folk spør meg ofte om det – men det er bare en tilfeldighet av navn, jeg fikk ikke barn. Da Nikola og jeg møttes første gang fortalte hun at folk ofte stiller henne spørsmål «om mamma» og snakker om meg. Men jeg kunne heller vært bestemoren hans! Vi er dessverre ikke i slekt og vi har bare «kunst» og arbeid på Nationaltheatret til felles.

Nå det tradisjonelle spørsmålet – kommer du fra en musikalsk familie?
Ikke helt fra en musikalsk bakgrunn, men definitivt fra en musikalsk bakgrunn, foreldrene var ikke profesjonelle, selv om de var gode musikere. Pappa var lærer og spilte fiolin og bratsj veldig bra. Mor var en begavet pianist, men hun ble uteksaminert fra handelshøyskolen fordi bestefar eide en butikk og planla å gi virksomheten videre til henne. Men hun spilte piano så bra at hun fulgte meg under eksamen på HAMU. Så min mor lærte meg piano og min far fiolin.

Så du lærte deg også fiolin – er du en av de heldige med perfekt hørsel?
Heldigvis nei, jeg har ikke perfekte musikalske ører, noe som er farlig for sangere. Orkesteret er ofte stilt litt lavere eller litt høyere, det ville jeg lidd hele livet!

Libuše Márová i The Adventures of the Little Fox med Jana Jonášová i 1978 (foto av Jaromír Svoboda)
Libuše Márová i The Adventures of the Little Fox med Jana Jonášová i 1978 (foto av Jaromír Svoboda)

Hvordan kom du til operasang? I hvilken alder begynte du å synge? Husker du skoleårene dine? Hvilken lærer påvirket deg mest?
Som barn sang jeg ikke i det hele tatt. Mamma sa at jeg allerede laget dype lyder på fødeavdelingen. Jeg har aldri hatt den nattergalsopranen, så ingen trodde noen gang at jeg kunne synge. Derfor gikk jeg ikke i noen kirke. Det var ikke før jeg var tolv år gammel, mens jeg sang hits av Richard Adam og Jiřina Salačová mens jeg vasket opp, at moren min oppdaget at jeg hadde en stemme og begynte å gå til Klatov for å gå på musikkskole. Så fant min mor meg professor Michal Zabejda i Praha – jeg sto opp klokken halv fem og «sakte», fordi vi ikke hadde penger til et ekspresstog, kjørte jeg fra Šumava til sangtimer og så tilbake igjen. Men plutselig sluttet jeg å vinne kreativitetskonkurranser for ungdom, så mamma fant meg en lærer, Josef Frýdl, som uselvisk og gratis forberedte meg til eksamen på HAMU. Han var ufør, han mistet begge beina – og han fikk ikke tjene tillegg i det sosialistiske systemet, han kunne ikke «drive forretninger» på toppen av uførepensjonen. Så jeg måtte til og med gå til retten for å vitne om at han virkelig lærte meg gratis i et helt år. I 1961 tok jeg eksamen på en elleveårig skole i Pilsen, og gikk deretter rett til HAMU. Přemysl Kočí var læreren min der. Bohumil Zoul lærte meg å spille. Men fiolisten Štěpánka Štěpánová lærte meg det meste. I løpet av det siste året på HAMU i 1965 fikk jeg jobb ved Josef Kajetán Tyl-teatret i Pilsen, hvor jeg allerede sang soloroller. Jeg kom dit ved å gå på audition for Bohumír Lišek, som underviste ved HAMU og også var leder for Pilsen-operaen. Fem solister fra Pilsen sto sammen med ham på scenen 23. desember – jeg har bursdag 24. desember, akkurat til jul – og de tok meg 1. januar, så det var en fin gave! Jeg bodde i Pilsen sammen med min mor, så det var som en drøm som gikk i oppfyllelse for meg. Så, et og et halvt år senere, tilbød de meg å gå på Nationaltheatret bare tjueto – og det ble ikke avslått den gangen, det var et slikt mål for oss. Og jeg ble der nøyaktig førti år…

Har du noen gang misunnet sopranen antall tittelroller? Eller tilfredsstilte repertoaret for mezzosopran og alt deg?
I løpet av min karriere skapte jeg nesten alle rollene til bratsjfeltet mitt i tsjekkiske operaer og verdensoperaer, av alle stilistiske perioder, og spilte 90 karakterer. Men jeg misunnet dem litt! De hadde Rusalkas, Violetta, Milady, Šárka… nesten alltid hovedrollene. Men de har kortere levetid. Men jeg kunne synge til jeg var sekstito. I ti år har det vært bestemødre, barnepiker, det må noen også gjøre – og det er synd for ungdom! Selv om de ikke er store roller, er de veldig hyggelige. Jeg dro også til min kjære Pilsen for å spille med dette repertoaret.

Når du snakket ovenfor om bærekraften til bratsjspillere, hvorfor dro du på «opera-retreat»?
Vi har alle det satt opp annerledes inni oss. Jeg ville ha følt, hvis jeg hadde blitt lenger, at jeg ville ha vanæret min tidligere karriere ved å fremheve alderen min. Jeg holder meg i form ved å gjøre pilates, stemmen min er fortsatt ganske god – på skolen som lærer kunne jeg vise hvilken som helst tone til jenter – men jeg ville ikke vise den på scenen lenger, det ville ikke vært for en storslått opera . Jeg forlot også HAMU i en alder av syttifem for å frivillig gi plass til yngre mennesker. Å vite når man skal stoppe er også en stor kunst…

Libuše Márová som Varvara i Káta Kabanová i 1974 (foto Jaromír Svoboda)
Libuše Márová som Varvara i Káta Kabanová i 1974 (foto Jaromír Svoboda)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *