Microsoft: Russiske hackere angriper i økende grad NATO-land

USA var hovedmålet for russiske hackingforsøk, melder Microsoft. Tallrike nettangrep har også funnet sted i Polen. Mye av den militære og humanitære bistanden til Ukraina koordineres fra Polen. Russiske hackere retter seg også mot de baltiske statene.

De siste ukene har det ifølge Microsoft vært en økning i russiske nettangrep på nettverk i Danmark, Norge, Finland, Sverige og Tyrkia. «Vi har også sett en økning i lignende aktiviteter rettet mot utenriksdepartementene i andre NATO-land.» Sverige og Finland søkte om NATO-medlemskap i mai.

Foruten statlige nettverk, retter russiske hackere seg også mot tenketanker, hjelpeorganisasjoner, IT-selskaper, energileverandører og annen «kritisk infrastruktur».

Stjålet data

Russiske hackere klarte å trenge gjennom 29 % av nettverkene, ifølge Microsofts studie. Data ble stjålet i en fjerdedel av disse tilfellene. Ifølge Microsoft er den faktiske suksessraten for hackere høyere fordi noen organisasjoner lagrer data på sine egne systemer i stedet for i Microsoft-skyen.

Under invasjonen av Ukraina tok blant andre russiske pirater de store til fange viasat parabol-satellittnettverk og skadede systemer til ukrainske offentlige etater. Internetttrafikk i okkuperte deler av Ukraina har også blitt kapret via russiske leverandører.

lage propaganda

Microsoft har også sett en stor økning i russiske påvirkningsoperasjoner, med spredningen av russisk propaganda som har økt med 216 % i Ukraina og 82 % i USA siden starten av krigen. «Vi er bekymret for at mange russiske påvirkningsoperasjoner har pågått i flere måneder nå uten skikkelig oppdagelse, analyse eller offentlig rapportering.»

Microsoft vil utvide etterforskningen til å omfatte propagandakampanjer. Den amerikanske teknologigiganten kjøpte derfor opp Miburo Solutions, et selskap som spesialiserer seg på «deteksjon og respons på utenlandsk påvirkningsoperasjoner», forrige uke.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *