Miljø: evalueringer av mini solcelleanlegg er forskjellige

miljø
Rangeringer av mini solsystemer varierer

Et mini solsystem kan sees på utstillingen «New Energy Husum» 2015. foto

© picture alliance /dpa/arkivbilde

Brukervennligheten til små solcelleanlegg for leiligheter er for tiden under diskusjon. I nordøst er det uenighet mellom miljøvernere og grunneiere.

Mens miljøvernere ikke ser noe problem med å bruke mini solcelleanlegg til leiligheter, ser huseiere skjulte kostnader. «Problemene ligger ofte i detaljene – dette er våre medlemsbedrifters første erfaringer med å installere såkalte balkongkraftstasjoner. Bare kjøp et solcellepanel og plugg det inn i stikkontakten – det er ikke så bra som det fungerer i mange tilfeller.» Andreas Breitner, direktør i Association of North German Housing Companies (VNW), sa i Schwerin torsdag. Han anbefaler alle interesserte å konsultere sine eiere for å unngå høye demonteringskostnader.

Mareike Hermann i det tyske miljø- og naturvernforbundet (BUND) i Schwerin påpeker at dette ikke er obligatorisk: «Utleiers godkjenning kreves kun for endringer i bygget eller hvis leieavtalen forbyr å fikse noe på balkongen». I den klassiske versjonen er enheten ganske enkelt festet til balkongen ved hjelp av en brakett. Som ved montering og bruk er det også en unødvendig frykt når det gjelder forsikring: «Den som monterer anlegget plikter selvfølgelig å sikre det forsvarlig – som med parasoll. Ansvarsforsikringen normalen gjelder fortsatt.»

Alt i alt trekker Hermann en positiv konklusjon og roser statstilskuddet i Mecklenburg-Vorpommern på inntil 500 euro. Det samme gjelder begrensningen til leietakere og eiere av sameier. Fra miljøvernernes ståsted forrykker heller ikke den lave effekten mellom 300 og 600 megawatt balansen, minisystemer er en annen hjørnestein i energiomstillingen.

Politikk står alltid bak konseptet. Ifølge Daniel Seiffert, miljøpolitisk talsmann for venstrefraksjonen i Schwerin, ble justisministerkonferansen torsdag enige om å legge til rette for utvidelse av husleieloven: «Det er bra at Mecklenburg-Vorpommern har sluttet seg til det bayerske forslaget. Energisikkerhet. er for tiden sentralt. Installasjon av mini solcelleanlegg kan gi et viktig bidrag til dette.»

dpa

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *