Milliardærer forlater Norge, de liker ikke skatt. Retning Sveits, Canada eller Italia

Norge opplever en rekordstrøm av millionærer og milliardærer til Sveits i år. I følge finansmyndigheter forlot 30 av de rikeste nordmennene Norden til Sveits, og flere andre registrert i Canada, Italia eller Kypros. De er i hovedsak hemmet av høye skatter på eiendom og kapitalinntekter, som venstrestyret planlegger å heve ytterligere, skriver Financial Times.

Blant de store forretningsmennene som forlot Norge i år og overførte skatteplikten til Sveits, er den kjente milliardæren Kjell Inge Rokke, som var en av de rikeste i Norge. Rokke vil ikke kommentere avgjørelsen hans. Ifølge selvangivelsen hans, som er offentlig i Norge, betalte han 181 millioner kroner i inntekts- og eiendomsskatt i fjor, eller rundt 400 millioner tsjekkiske kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv har avgangen i år for norske millionærer og milliardærer i utlandet vært den største på 13 år. Skattemessig ble eiendeler verdt nesten 29 milliarder norske kroner, eller tilsvarende 67 milliarder tsjekkiske kroner, overført, skriver avisen.

Hovedårsaken til at noen milliardærer og millionærer forlater landet er ifølge Financial Times den høye eiendomsskatten. Satsen kan nå 1,1 % per år på eiendeler over 1,7 millioner kroner, eller omtrent fire millioner tsjekkiske kroner.

Skatten betales også på selskapets eiendeler, noe analytiker Mathilda Fastingová sier forvrenger forretningsmiljøet i landet. «Dette tvinger eiere til å kreve utbytte fra selskapene sine, som noen ganger er høyere enn fortjenesten,» forklarer Fastingová, ifølge hvem dette kan føre til en reduksjon i investeringene.

Eiendomsskatt er en het politisk sak i Norge. Opposisjonshøyre sier de helst vil avskaffe den, venstreregjeringen til statsminister Jonas Gahr Store har derimot godkjent tiltak som effektivt vil øke eiendomsskatten. For neste år forbereder regjeringen en «exit-skatt», som skal betales av skattebetalere som bestemmer seg for å flytte skatten til utlandet. «Vi kommer til å bruke ytterligere to år med denne regjeringen, og det kan bli verre,» sa Fastingová.

Visefinansminister Erlend Trygve Grimstad forsvarer regjeringens politikk. Ifølge ham er utvandringen av milliardærer og millionærer ikke dramatisk. Ifølge ham bør de rikeste bidra mer til fellesfondet. – Den som lykkes etter den norske modellen må bidra mer, sa stortingsmannen.

Imidlertid vil ikke alle velstående forretningsmenn forlate Norge. For eksempel sier forvalter Nicolai Tangen, som leder Norges suverene formuesfond, at han liker å betale skatt. Selv sjefen for det norske hovedindustriselskapet AutoStore, Karl Johan Lier, planlegger ikke å overføre skatter til utlandet. – Jeg har familie her, jeg har barnebarn her. Det er viktigere enn skatt i denne sammenhengen, sa mannen som i fjor betalte det niende høyeste skattebeløpet blant fysiske personer.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *