Millioner og programmer fra Norge for å hjelpe rehabilitering av tsjekkiske fanger

Etter flere år med forberedelser, forhandlinger og opplæring, har tre programmer blitt lansert i utvalgte tsjekkiske fengsler, varetektsfengsler og etablissementer for gjennomføring av sikkerhetsforvaring, som tar sikte på å hjelpe til med å rehabilitere tsjekkiske fanger sammen med andre som allerede jobber. Dette er Motivátor (motivasjonsprogram) og Pappa-programmet (program for fedre) utviklet av norsk side og nye programmer for rusmisbrukere, der de tsjekkiske skaperne ble inspirert av erfaringene til sine nordiske kolleger. – Oppdraget med fengselsprogrammer er å redusere faren og sannsynligheten for tilbakefall blant høyrisikoforbrytere som soner en fengselsstraff, og dermed bidra til beskyttelse av samfunnet, sier Simon Michailidis, generaldirektør for fengselsvesenet i Tsjekkia.

Kilde: Milan Kilian

Motivator-programmet vil bli lansert i fengslene i Pilsen, Rapotice og Praha Ruzyne og interneringssenteret i Opava. «Målet er å forberede straffedømte med spesifikke kriminogeniske risikoer til å delta i oppfølgende terapeutiske programmer. Den er beregnet på menn som er dømt for voldelig kriminell aktivitet, men de som har problemer med å håndtere aggresjon og impulsivitet kan også inkluderes i den,» forklarte Soňa Haluzová, ekspertgarantisten for programmet, legger til at det også er beregnet på innsatte i interneringsanlegg. Motivasjonen starter i Bory denne uken, i de nyoppussede rommene. Reparasjonen av lokalene, som var i en beklagelig tilstand, kostet 1,2 millioner kroner og ble finansiert av norske midler.- Vi starter denne uken på torsdag. Vi vil ha to grupper på fem til åtte straffedømte. Dette er frivillige, sier Petr Zelenka, lærer ved Bor fengsel.


Gjenoppbyggingen av kurbyen Pilsen er ventet å koste halvannen milliard kroner. det starter neste år

Programmet for fedre starter i fengslene til Bělušice, Horní Slavkov, Pardubice og Znojmo. De har nesten tjue års erfaring på dette feltet i Norge. «Den tilbyr tilegnelse av kunnskap og erfaringer som vil hjelpe fedre i fengsel til å bygge opp sin selvtillit i rollen som fedre og forholdet til barna sine,» sa kausjonisten Šárka Černá, og la til at han også skulle utdanne fedre om virkningen. av deres kriminelle aktiviteter på barna og hele deres familier.

Åtte av ti fanger som havner bak murene har hatt en erfaring med narkotika. Dette er et ekstremt tall, og det er grunnen til at det legges stor vekt på dette problemet. Det er også av denne grunn at det er opprettet nye programmer for narkotikabrukere. For substitusjonsbehandling vil det kjøpes inn metadondispensere til to fengsler.

Etter pilotprosjektet vil alle programmene bli evaluert og utvidet til andre fengsler. Men det er nødvendig å finne egnede lokaler hvor det vil være mulig å delta, samt ansatte. Og det er problemet, kriminalomsorgen mangler i dag mer enn tusen betjenter og situasjonen blir verre. Det er for tiden mer enn 19 000 innsatte i tsjekkiske fengsler, inkludert rundt 1 400 utlendinger.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *