Museer: det norske miraklet?

Er den nye arkitektoniske konvolutten til MUNCH-museet, avduket i oktober 2021, og det moderne ansiktet til det nye Nasjonalmuseet, som ble innviet i juni i fjor, symptomer på en oppvåkning av norsk kunst for å hevde seg på scenen? internasjonal? Undersøkelse, noen dager før innvielsen av Munch-utstillingen på Musée d’Orsay.

Lenge var det, bortsett fra Edvard Munch, ikke så lett å oppgi navnet på en norsk kunstner. Men i løpet av det siste tiåret ser det ut til at fjordlandet og Ibsen, hvis økonomiske uventede oljeinntekter gjør det mulig å se for seg betydelig offentlig finansiering – den største produsenten av gass og olje i Vest-Europa, landet har den største suverene formuen. fond i verden og hadde en vekst på 4,2 % i fjor –, har vært i stand til å mobilisere de nødvendige midlene for å fremme sin kulturhistorie. Fra Oslo til sjarmerende Bergen, landets nest største by kjent for sine mange museer, til Nord-Trondheim innenfor rekkevidde av polarsirkelen, » det er en vitalitet i hele kultursfæren i Norge sier Karin Hindsbo, direktør for det nye Nasjonalmuseet, hvis innvielse ble dekket av all internasjonal presse. » De siste tiårene har den politiske innsatsen for å investere i kunst vært enestående. Det er også en endring, i museumssektoren, i å tenke på vår rolle i samfunnet og fornyelsen av vår relevans for publikum. Dette nye banneret for landets kulturelle innflytelse – som kostet 600 millioner euro, 90 % finansiert av staten – er nå det største museet i Skandinavia.

Nasjonalmuseet kroner en enestående eksplosjon av museumsprosjekter i landet. Men, » Norges kulturpolitikk har først nylig inkludert samtidskunst i en strategi for nasjonal identitet, økonomisk innvirkning på andre sektorer, inkludert byplanlegging, gentrifisering, turisme, underholdning, etc. . Hva de andre nordiske landene har gjennomført i lang tid », minnes den norske kunstneren Jan Christensen, som bor og arbeider mellom Oslo og Berlin. Denne nye drivkraften ville derfor veie opp for en historisk forsinkelse, blant annet på grunn av den veiledning som Sverige lenge hadde over sin nabo, for å konkurrere med de andre nordiske landene hvis tradisjon for bevaring er forankret i emblematiske institusjoner som Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsinki og Louisiana-museet i Danmark.

Museum og arkitekturboom

På snaue åtte måneder har Norge skaffet seg to gigantmuseer med dristig arkitektur, i hjertet av Oslo. 13 etasjer og 27.000 m2 til det nye MUNCH-museet – som har flyttet fra bydelen Tøyen til det svært populære, under ombygging av Bjørkvika i fjordkanten – og 90 utstillingslokaler. 54.000 m2 til det nye Nasjonalmuseet. » Det var overveldende. Siden åpningen i oktober 2021 har vi hatt over 1,2 millioner besøkende til MUNCH. Vårt besøkstall er imidlertid satt til 500 000 besøkende per år. Vi er trolig det mest besøkte museet i Nord-Europa i dag “, ønsker institusjonsdirektør Stein Olav Henrichsen velkommen. » Begge disse museene argumenterer sterkt for hvorfor verden kan vende seg til Norge: De er svært tilgjengelige på grunn av sin beliggenhet i byen, og programmeringen deres går utover utstillinger og inkluderer arrangementer og publikasjoner. «, florerer Jan Christensen, og bekymrer seg likevel for gapet og mangelen på koblinger som gjenstår med den kunstneriske scenen,» består av mye mindre grupper av kunstnere, kuratorer, kritikere og gallerier «.

Disse bygningene som er tydelig rettet mot internasjonal turisme legger til…

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *