Når det ikke er snø og sesongen er utsatt. Hva blir fremtiden for skiskyting og andre?

Freestyle ski-VM i Les Deux Alpes? Kansellert.

Parallelløpene i Lech/Zürs ble umuliggjort av mangelen på snø. Verdenscupen i alpint startet dermed nesten en måned for sent. Og det er kun på grunn av snøkassene de bygde i Levi.

Snøproblemer plaget også åpningsrunden i langrenns-VM på Lillehammer, der 2×15 kilometer skiathlon måtte avlyses.

Til og med åpningsrennene til IBU Skiskyttercupen i Sjusjøen ble avlyst på grunn av dårlige snøforhold.

Dette er ikke nyheter fra de siste ti årene, det er alt fra en måned siden. Få vinter-VM har startet etter planen. Skiskyttere starter på tirsdag i Kontiolahti, hvor det er nok snø og de faktisk er heldige.

Samtidig møtte de også forberedelsesproblemer.

Tsjekkerne dro nordover i begynnelsen av november i håp om å fullføre siste trening under flotte snøforhold på langrennski, ikke rulleskøyter.

Men selv i det fjerne Skandinavia var snø en sjelden vare.

«Hvor ble det av snøen?» spurte Markéta Davidová via sosiale medier.

Den offisielle tsjekkiske skiskyttersiden lastet deretter opp et bilde av Jechová fra komedien Ball Lightning på sosiale medier med meldingen: «Har du snø? Og kan jeg se den?

Opprinnelig skulle skiskyttere gått til Sjusjøen, men der var det ikke snø. De fant et alternativt alternativ i Trysil, Norge, hvor det kun var en runde på 2,5 kilometer med et halvmeters lag.

Og i nabolaget? Ingenting, beklager, tomt.

«Du kan si at det fortsatt regner her. Og snøen minker. Vi er redde for at det vil vare. Så langt går alt bra og treningen går som planlagt,» sa kvinnenes assistenttrener. Jiří Holubec ved nettstedet til tsjekkisk skiskyting fra Norge.

Serviceteamet foretrakk å gå til Beitostolen for testing på grunn av bedre forhold.

– Vi måtte bytte plass flere ganger for treningsleiren, vi dro for eksempel ikke til Dachstein, og i stedet gikk vi til tunnelen, den siste forberedelsen til endringen fant sted i en annen del av Norge, sier Marketa. Davidová. «På slutten av dagen gjennomførte vi treningen som vi skulle, men på et annet sted. Selvfølgelig foretrekker vi å kunne gå rundt en runde på 10 kilometer, ikke en tre kilometer. Jeg antar at det vi må venne oss til.»

Michal Krčmář, det eldste medlemmet av det nåværende skiskytterlaget, som allerede har noe å sammenligne opp gjennom årene, ser det på samme måte.

«Jeg er ingen ekspert i denne bransjen, jeg prøver bare å ikke skade planeten og ta hensyn til den. Men mitt subjektive inntrykk er at de siste årene er svakere selv i nord enn da jeg vokste opp. i juniorene og at vintrene var harde og vakre,» innrømmer han.

Rulleski? Eller sesongen frem til april?

Alle på ski står derfor overfor det samme problemet.

Og ikke for første gang, de siste årene er det faktisk mer en klassiker. Tross alt begynner løp under virkelig vinterlige forhold å bli sjeldnere enn regelen.

«Det er et globalt problem,» innrømmer Jiří Hamza, visepresident for verdens skiskyting. «Alle arrangørene prøver å lage snødeponier, men selv det, kombinert med energiene, blir vanskelig å håndtere.»

Mens snøproduksjonen tidligere år kostet arrangørene av Novemest mellom 3,5 og 4,5 millioner, kan det nå lett komme opp i femten millioner.

Dette er nok grunnen til at det begynner å komme ulike forslag fra alle kanter om hvordan man skal gripe inn i skiskyting og annen vinteridrett.

Andre Idland er leder for det kjente rulleskirennet – Blinkfestivalen. Ifølge ham burde vi kanskje begynne å tenke på å pare klassiske ski med rulleski.

«Alle kan se at vintrene blir kortere og det blir ikke lett å opprettholde en tremåneders sesong. Kanskje vi burde begynne å snakke om noe utradisjonelt – å koble ski til ruller til klassiske ski, for å blande sesongene.» foreslår han.

Men mange konkurrenter kan ikke forestille seg dette.

For eksempel hadde Johannes Thingnes Bö noe å gjøre for å forsørge seg da han hørte dette.

«Det dummeste forslaget jeg noen gang har hørt. Dette er tross alt to forskjellige ting, som helt forskjellige konkurrenter er gode på. Det er som om jeg plutselig må begynne med sprint og langrenn samtidig», ristet han på hodet.

Naturligvis ser broren Tarjei det på samme måte, ifølge hvem noe lignende aldri må skje.

Markéta Davidová på MČR i sommerskiskytingen.

«Skihoppere hopper allerede på plast, men det er en vintersport. Fotball-VM spilles om vinteren, kanskje ikke skiskyting vil ende opp som en sommersport,» sa han.

Det var kanskje bare Vetle Sjastad Christiansen som skjønte Idlands forslag.

«Jeg tror ikke det er en dårlig idé. Alle kan se at det blir færre og færre virkelig hvite vintre, noe må gjøres,» sa han.

Ifølge Hamza snakker IBU-ledelsen allerede om hvordan de skal bruke sommermånedene enda mer.

Han er selv pådriver for sommerskiskyting, han skulle gjerne sett flere løp i denne perioden, selv om han samtidig forstår at mange konkurrenter ikke ønsker å gjøre dette, fordi de måtte endre forberedelsene sine totalt.

«Men skiskyting vil aldri bli en sommersport, fremtiden er absolutt ikke om sommeren. Jeg er geograf av trening og personlig tror jeg at dette er visse sykluser i utviklingen av kloden. Jeg undervurderer det ikke. tror ikke , Jeg vil ikke slå noen ned, men jeg skal bruke sunn fornuft,» sa han.

En annen variant som kommer fra det norske forbundet er forlengelse av sesongen til april.

Selv den norske representanten Karolina Knottenová ville ikke ha noe problem med det.

«Jeg vil heller kjøre slaps i april enn rulleski,» sa hun.

Selv i dette har han ennå ikke mye støtte fra andre forbund og konkurrenter.

«Det er ikke et alternativ for meg heller. Frem til midten av april er det snø, men fra midten av mars er dagene veldig varme, selv om det fortsatt er rundt null, men det er ingen nedbør, og det er mer som vårsørpe,» forklarer Michal Krčmář.

Uansett er det ikke mange andre alternativer.

Hva blir fremtiden for skiskyting og andre?

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *