Når kameraet er en venn: selskapet til Bradáč-brødrene forestilte seg forgjengeren til de berømte Flexarets

Hele seksti- og syttitallet av XIX århundre var preget av den dynamiske utviklingen av produksjonen av alle mulige optiske enheter. Takket være oppfinnelsene av daguerreotypi og spesielt fotografi, i tillegg til kikkerter og mikroskoper, begynte forskjellige fotografiske enheter å dukke opp, som enkelte produsenter senere spesialiserte seg på.

Fire gründere produserte fotografisk materiale på tsjekkiske land på begynnelsen av 1800- og 1900-tallet: Bernard Goldwein, Josef Vojta, Tomas Loukota og Alois Kreidl. De ble fulgt av andre som fortsatte fabrikkproduksjonen av mer moderne modeller. På 1920- og 1930-tallet var dette hovedsakelig bedrifter Vaclav Kolar, Vaclav Koula, Odon Keyzlar, Emile Birnbaum og også selskapet de grunnla John og Jindrich Bradacova.

Fra Praha til Hovorcovice

Beard-brødrene ble født i Wien: Jan i 1906, Jindřich to år senere. Begge hadde tekniske talenter, så de viet seg fra ungdommen til bygging av forskjellige maskiner. De første amatørene bosatte seg i Praha i 1926, hvor de grunnla en presisjonsmekanikkfabrikk kalt Synkron. Først var de de eneste ansatte og produserte små optiske instrumenter i et lite verksted. Imidlertid utvidet selskapet seg gradvis og begynte i tillegg til medisinsk utstyr å spesialisere seg på kinematografiske maskiner og projeksjonskameraer for 35 millimeter film. Hun rangerte raskt blant de nasjonale lederne og enheten hennes Europlex fått stor popularitet. Problemet var bare at det var et ganske robust produkt, som ikke var særlig egnet for små og mellomstore kinoer.

Oppmuntret av det økende antallet bestillinger begynte Bradáč-familien å se etter mer passende lokaler der de kunne fortsette å produsere utstyret sitt. Til slutt falt valget på Hovorčovice i sentrale Böhmen, som ligger rundt 10 kilometer nordøst for Praha. Selskapet leide en produksjonshall der i 1934, som det senere la til to til. Samtidig ble navnet på selskapet endret til BRatř Bradacova. Samtidig dukket Jan Bradáč, som regissør og sjefdesigner, noen ganger bare opp under sitt eget navn. Selskapets offisielle hovedkvarter forble i Praha, så produktene var ved siden av logoen BB de bar ofte en etikett Bradac Praha Tsjekkoslovakia.

I Hovorčovice var virksomheten vellykket, den sysselsatte mange mennesker fra landsbyen og området rundt, og brødrene begynte å tenke på å utvide produksjonsprogrammet. Begge lidenskapelig opptatt av amatørfotografering, introduserte de gradvis fem typer kameraer med originale løsninger på markedet fra 1936 og utover.

En vellykket start

Den første enheten til Bradáč-verkstedet fikk navnet sitt Venn. Det var et reflekskamera i helt metall for 6 x 6 centimeter rullefilm. I følge publisitet på den tiden var det et speilkammer med to linser, som det er med «teknisk og optisk perfeksjon kombinert med en vakker form». Grunnleggende mål klokkeren, produsert ved Dresden Ernst Ludwig-Werke optiske fabrikk, hadde en brennvidde på 7,5 centimeter. Kameraet var utstyrt med en fokusskrue, plassert foran under linsen, og et automatisk åpningsvindu med innebygd forstørrelsesglass.

Det høyere målet muliggjort «det mest presise fokuset, samtidig som det var mulig å observere og kontrollere bildet selv ved å ta selve bildet». Han var da synlig i takvinduet «knivskarpt bilde i full størrelse» og ifølge kunngjøringen skal selv en nybegynner kunne ta de første bildene.

Betjeningen av hele enheten skal være så enkel som mulig. Filmtilbakespoling var automatisk, med en låselås som forhindret uønsket tilbakespoling. Som en vintage reklame sa det, «Ved å trykke på en knapp frigjøres automatisk bare lengden på filmen som trengs for neste opptak. Denne enheten lar deg ta bilde etter bilde veldig raskt.

Selv om det var selskapets første kamera, fikk det et utmerket rykte ikke bare i Tsjekkoslovakia, men også i utlandet. Den ble eksportert til for eksempel Holland, Sverige, Belgia, England, Italia, USA, Canada eller Mexico. Han var til og med så populær at selskapet ikke kunne tilfredsstille alle kandidatene og måtte avslå noen av dem.. Prisen på kameraet i 1936 varierte mellom 1.200 og 1.500 kroner, inkludert skinnvesken. Året etter presenterte selskapet en innovativ modell Friend Model IIsom imidlertid bare skilte seg i fem små detaljer – for eksempel i etiketten på den øvre overflaten av søkeren eller i en annen type deksel mellom linsene.

Fordelaktig samarbeid

På grunn av den sterke innenlandske og utenlandske konkurransen har promotering i media og presentasjoner på ulike messer og utstillinger vært nøkkelen til selskapets suksess. Praha-selskapet hadde ansvaret for den kommersielle representasjonen av merkevaren Bedritch Kuhsom representerte for eksempel et selskap fra Dresden i Tsjekkoslovakia Mimosa eller Berlin-selskaper Foth & Co. og Fotofex-kameraer. Samtidig inneholdt lommeboken også en rekke verktøy for amatørfotografer, for eksempel bærbare reflekser Matelux eller fokusfilm nøyaktig.

Bradáč-familien begynte å jobbe med Bedřich Kuh allerede i september 1936, noe som fremgår av en annonse fra turistmagasini hvilken «Jan Bradáč Hovorčovice-fotoverkstedene med Bedřich Kuh-selskapet, som har gjenopptatt verdensomspennende salg, presenterer for første gang på Praha-messen det første tsjekkoslovakiske Kamarád-speilkameraet».

I anmeldelsen fly rundt i verden samme år står det: «Venn, nytt tsjekkisk språk. SLR 6 x 6 cm er et lykketreff fra selskapet J. Bradáč, og vi tror at dets hovedrepresentant her, selskapet Bedřich Kuh, Praha I, U Radnice 11, vil ta seg av sin betydelig utvidelse.» Og det vellykkede samarbeidet bekreftes også av Fargerik uke fra det påfølgende året, hvis kunngjøring indikerer: «Den globale suksessen til Czechoslovakia Comrades speilreflekskameraer, de vil spare deg for flauheten ved å velge kamera.»

De to første modellene ble fulgt i 1937 av en tredje med en betegnelse Kamerat M II. Den hadde et nytt objektiv av Hugo Mayer fra Görlitz, Tyskland, og en rekke tilbehør, som fargefiltre eller festelinser. Prisen varierte fra 1 279 til 1 600 kroner inkludert bag, avhengig av type lukker. Den var også merket med en tysk inskripsjon for eksportformål Kamerat eller engelsk Kompanjong.

Autoflex og Flexette

Men den virkelige nyheten var bare kameraet Autoflexsom Bradáč-brødrene introduserte i 1938. Dette presisjonskonstruerte speilreflekskameraet hadde flere tekniske funksjoner, hvorav en var helautomatisk filmfremføring. Brukerne var også fornøyd med den brukervennlige utløseren og muligheten til å multi-tenne et vindu.. Begge linsene (søker og fungerende) var identiske og kunne byttes ut i tilfelle skade. Prisen på kameraet varierte fra 1.240 til 1.440 kroner og det var mulig å kjøpe fargefiltre eller motlyshette.

Til tross for alle bekvemmeligheter, var Autoflex ment for mer avanserte fotoentusiaster. Så selskapet tilbød samtidig en annen modell med navnet Flexette. Det ble kalt «folkekameraet», og det var populært blant kundene fordi det møtte høye tekniske krav til en lavere pris. Den var preget av høykvalitetsdesign, merkeoptikk og en pålitelig fungerende lukker. Lyseksponeringsutløseren, plassert nederst på kameraet, var beskyttet mot bilderisting. Et takvindu med forstørrelsesglass og en gjennomsiktig søker ga komfortabel fotografering i øyehøyde, den roterende kanten på arbeidslinsen ble brukt til fokusering. Prisen på enheten i 1938 varierte fra 740 til 866 kroner.

Det er Flexette som regnes som toppen av produksjonen til selskapet til Bradáč-brødrene. I sin tid hadde han ingen konkurranse på det tsjekkoslovakiske markedet, og akkurat som modellene Venn hvem sin Autoflex har også blitt mye eksportert til utlandet. Men med nazismens inntog endret situasjonen seg. Bradáč-familien bestemte seg for å avslutte kameraproduksjonen i slutten av 1938, og i mars 1939 solgte de patentene sine for 987 000 kroner til et Přerov-selskap. Optisk teknologi. De fortsatte å fokusere utelukkende på å produsere filmmaskiner og projeksjonskameraer.

Flytter til Přerov

Optisk teknologi var den største optiske fabrikken i Tsjekkoslovakia på 1930-tallet. Den ble grunnlagt i 1933 av en bygningsentreprenør Alois Benes og var hovedsakelig engasjert i produksjon av forstørrelseslinser og enheter. Allerede i 1934 opprettet selskapet sitt eget designkontor og startet for eksempel produksjon av spesialutstyr for telefonsentraler. Eksporten gikk til Italia, USA, England, Sverige, Norge, Argentina, Iran og New Zealand. Etter hvert som produksjonen økte, var de opprinnelige lokalene ikke lenger tilstrekkelige, og derfor ble selskapet i 1935 organisatorisk integrert i Brno. Arsenal og året etter begynte man å bygge en ny, moderne utstyrt fabrikk i Přerov.

Ved årsskiftet 1938 og 1939 overtok selskapet all kameraproduksjon fra Bratři Bradáčová-selskapet. Han fortsatte å lage instrumenter i flere måneder Autoflex og Flexette, men samtidig forberedte han innovasjonen deres. Fra en enklere modell Flexette en nesten identisk enhet ble opprettet på slutten av 1939 Flexaret Isom ble grunnlaget for populære og vellykkede speilreflekskameraer Flexaret II, III og andre. Enhet Autoflex utbyggere Optisk teknikk senere forbedret de den også og ga den et navn Optiflex I og etter det Optiflex II.

PUNKT: Fra pantheonet av spioner: det tsjekkoslovakiske Mikroma-kameraet og ČZ-75-pistolen

Under andre verdenskrig ble selskapet omdøpt Hermann Göring Optische Verzeuge og skulle levere militære optiske instrumenter til den tyske hæren. Dette var hovedsakelig kikkerter, kikkerter, periskoper, sikter og avstandsmålere. I 1946 ble selskapet nasjonalisert og ble grunnlaget for et nasjonalt selskap Meopta Prerov.

Til Prerov Meoptesom på 1950- og 1960-tallet var en av verdens ledende produsenter av projektorer og filmkameraer, avsluttet produksjonen av stillbildekameraer i 1971. Det nåværende aksjeselskapet driver med produksjon av ulike optiske enheter, hovedsakelig kikkerter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *