Nederlag for Airbus: Norge kunngjør en ordre på helikoptre

NH-90 helikopter i manøvrer

Bundeswehr klaget også over pålitelighetsproblemer.

(Bilde: ob)

Berlin. Nederlag for våpendivisjonen til Airbus: Norge trekker tilbake en ordre på 14 militærhelikoptre av typen NH 90. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram varslet at de åtte maskinene som var levert klare til bruk ville bli returnert. I tillegg krever den norske regjeringen at den franske produsenten NH Industries deltar i Airbus har en eierandel på 62,5 %, tilsvarende rundt en halv milliard euro.

– Vi har dessverre kommet til den konklusjon at uansett hvor mange timer våre teknikere jobber og hvor mange deler vi bestiller, vil NH 90 aldri kunne dekke det norske forsvarets behov, sa Gram.

NH 90 flys også av de tyske væpnede styrkene, den er allerede introdusert i hæren og en spesiell maritim versjon kalt «Sea Lion» blir introdusert i marinen. Det er imidlertid mange problemer med maskinene.

Bundeswehr er også misfornøyd med det fransk-tyske «Tiger»-kamphelikopteret produsert av Airbus, hvis operative tilgjengelighet etterlater mye å være ønsket, slik forsvarsminister Christine Lambrecht (SPD) nettopp hadde beklaget i Forbundsdagen.

Dagens toppjobber

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

De Grønnes stortingsgruppes sikkerhetspolitiske talsperson, Sara Nanni, hilste også notatet som nå er utgitt av den norske regjeringen: «Alle i Europa har ikke lenger råd til bric-a-brac fra enkelte partier, bare av sikkerhetsgrunner», skrev hun på Twitter . — Jeg håper fordelen til nordmennene vil merkes.

NH Industries: Uholdbart kontraktsbrudd

Produsenten var derimot «ekstremt skuffet» over regjeringens vedtak i Oslo: NH Industries sa at de ikke hadde hatt anledning til å diskutere de siste forslagene for å forbedre den operative tilgjengeligheten til NH 90 eller de spesifikke kravene til den norske. armerte styrker. Å trekke seg fra kontrakten er ikke juridisk forsvarlig. I tillegg til Airbus er også den nederlandske produsenten Fokker og det italienske selskapet Leonardo Helicopters involvert i konsortiet.

Ifølge Forsvaret bestilte de for 21 år siden 14 NH-90-helikoptre til kystvakt- og antiubåtoperasjoner. Foreløpig har imidlertid hæren kun fått åtte klare til bruk. Flåten må i dag fly 3.900 timer i året, men gjennomsnittet de siste årene har vært rundt 700 timer, opplyser de væpnede styrkene. Vedlikehold er veldig dyrt.

Problemer med NH 90 som «Tiger» kan også leses i den siste materiellberedskapsrapporten, som Forsvarsdepartementet og tjenesteinspektører offentliggjør to ganger i året. «Sjøløven» er sertifisert til kun nitten prosent operativ beredskap.

Årsaken til den høye feilraten for helikoptre av typen NH 90 og «Tiger» er «svært tidkrevende vedlikeholds- og inspeksjonssystemer samt pågående konverteringstiltak for å normalisere byggeetterslep», heter det i rapporten.

Bundeswehr «Tiger» kamphelikopter

Ingen interesse for dyr modernisering.

(Foto: Imago)

Mens Frankrike ønsker å modernisere de fellesutviklede «Tiger»-helikoptrene grundig, sa Tyskland tilsynelatende farvel til det på grunn av modellens upålitelighet. I alle fall vises ikke moderniseringen «Tiger» i den økonomiske planen til spesialfondet på 100 milliarder euro for Bundeswehr.

Med NH 90 er ikke nordmenn de første til å uttrykke sin misnøye. Nederland og Frankrike hadde klaget på korrosjonsproblemer med de maritime variantene. Australia har kunngjort at de ikke lenger vil betjene sin NH 90 og i stedet vil bruke amerikanskproduserte Blackhawk-helikoptre låse å få Martin. Norge kan også se til USA når man ser etter en alternativ modell.

Airbus er imidlertid involvert i anskaffelsen av det nye tungtransporthelikopteret CH-47 F «Chinook» fra den amerikanske produsenten Boeing. Boeing hadde forpliktet seg til å samarbeide med tysk industri om modifikasjoner og installasjoner etter levering, helikoptervedlikehold, forsyningskjedetjenester, opplæring og logistikkstøtte, samt flyservice og -vedlikehold.

Med byråutstyr.

Følgende: «100 milliarder euro vil ikke være nok» – Airbus våpensjef fremmer europeisk luftforsvarssystem

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *