Nederland: en drosjesøknad kan tjene Russland. Noen land har allerede forbudt det

Ukjente brukere av en transporthjelpapplikasjon kan dele dataene sine med russiske tjenester

En etterforskning av Yango-taxier er åpnet i Nederland. Bestillingstjenesten leveres av et datterselskap av det russiske selskapet Yandex. Tjenestene – og ikke bare de nederlandske tjenestene – mistenker at kundedata kan overføres til den russiske føderale sikkerhetstjenesten. Selskapet avviser offisielt dette.

Ifølge BNR undersøker det nederlandske datatilsynet bestillingstjenesten Yango drosjer, et datterselskap av det russiske selskapet Yandex registrert i dette landet. Dette er en reaksjon på handlingene til Finland og Norge, som allerede har påpekt faren ved å bruke denne applikasjonen.

SE: Spenninger mellom Moskva og Washington. Russland arresterte en spion

Yango taxi-appen er aktiv i mer enn 30 land. MEDble forbudt i Baltikum på grunn av frykt for russisk spionasje. Myndighetenes hypoteser virker ikke ubegrunnede, for i begynnelsen av september trådte en lov i kraft i Russland som krever at selskaper som Yango, plikt til å gi FSB ubegrenset tilgang til sine data.

Journalist fiendtlig mot Kreml tatt til fange. Fordi dataene hans var i applikasjonen

Moscow Times rapporterte nylig om russiske tjenesters bruk av sensitive data. «Data som ble samlet inn via samkjøringsappen ble brukt av myndighetene for å fastslå adressen Den russiske undersøkende journalisten Ivan Golunov og arrestere ham», meldte avisen.

SE: Autonom bil fra russiske Yandex transporterer innbyggere i Las Vegas

Yango hevder at de finske og norske undersøkelsene avdekket at «Yangos behandling av personopplysninger utgjør ikke en direkte trussel for de grunnleggende rettighetene og frihetene til europeiske brukere.

Yandex forsvarer seg: vi skiller Yangos aktiviteter i Russland og Nederland

«Som vi alltid har understreket, kan ikke Yango-brukerdata hentes fra nettstedet av russiske myndigheter utenfor etablerte internasjonale prosedyrer, for eksempel med deltakelse av Interpol«- understreket i uttalelsen.

I tillegg understreker Yandex at det er «separasjon av hovedaktivitetene i Russland internasjonale aktiviteter registrert i Nederland.» Hun sa også at hun var i samtaler med det nederlandske byrået for å bevise at det overholder europeiske forskrifter om dataoverføring og lagring.

Lære mer

Vil du holde deg oppdatert med siste nytt?

Vi er i appen for telefonen din. Rådfør deg med oss!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *