Nobels fredsprisvinnere | Polsk nyhetsbyrå SA

Nobels fredsprisvinnere er lederen av det hviterussiske senteret for menneskerettigheter Viasna Ales Bialiatski, den russiske organisasjonen for etterforskning av stalinistiske forbrytelser Memorial og det ukrainske senteret for borgerlige friheter, kunngjorde komiteen.Norsk Nobel.

Årets vinnere «er representanter for det sivile samfunn i opprinnelseslandet. I mange år har de støttet retten til å kritisere myndighetene og beskyttelsen av borgernes grunnleggende rettigheter» – ga komiteen begrunnelsen for valget.

«De har gjort en ekstraordinær innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, menneskerettighetsbrudd og maktmisbruk. Sammen viser de viktigheten av sivilsamfunnet for fred og demokrati,» sa han.

Ales Byalyatskis kone: det er en belønning for hardt og farlig arbeid

Natalla Pinchuk, sitert av hviterussiske uavhengige medier, sa til Liudis blogg at nyheten om at hennes fengslede ektemann ble tildelt Nobels fredspris var «en absolutt overraskelse».

«Uventede, men veldig gode nyheter. Jeg føler stor stolthet, mange følelser. Det er en belønning for ham og kollegene hans for hardt og farlig arbeid. Jeg er takknemlig for de som har bidratt til dets tilskrivelse», sa Pinczuk.

Hun la til at «nå må du sende telegrammer til ham (til Bialacki)». Byalyatski, leder av det hviterussiske senteret for menneskerettighetsforsvar Viasna, har sittet i varetekt siden juli 2021 på falske siktelser. Den eneste måten å kontakte ham på er ved skriftlig korrespondanse. Tidligere har den norske Nobelkomiteen sagt at den «ikke har kontaktet» Ales Bialiatski for å informere ham om tildelingen.

«For ham vil det selvfølgelig være enda mer uventede nyheter, men utvilsomt – veldig glad,» sa Pinchuk.

Organisasjonsminnesmerke: Nobel er også en pris for kolleger som lider under ufattelig undertrykkelse i Russland

«Nobels fredspris for minnesmerke er en anerkjennelse av vårt arbeid for menneskerettigheter, så vel som arbeidet til kolleger som fortsetter å møte ufattelig undertrykkelse og angrep i Russland», heter det i en uttalelse fra organisasjonen Russian, som også etterforsker stalinistiske forbrytelser.

Memorial ble tildelt Nobels fredspris i år sammen med den hviterussiske motstanderen Ales Bialiatski og det ukrainske senteret for borgerlige friheter.

«(Prisen) oppfordrer oss til å være fast bestemt på å støtte våre russiske kolleger i deres fortsatte arbeid på det nye stedet, til tross for tvangsoppløsningen av Memorial International i Moskva» – Det sier minnestyremedlem Anke Giesen til Reuters.

Minneforeningen ble offisielt stengt og likvidert ved avgjørelse fra Russlands høyesterett 5. april 2022. Den 17. juni bestemte dets tidligere medlemmer og sympatisører å opprette en sosial organisasjon, Center for Defense of Human Rights «Memorial», men uten å gi det er juridisk person. Dens oppgave er å dokumentere og formidle informasjon om betydelige menneskerettighetsbrudd, samt å støtte forsvaret av rettighetene til ofre, inkludert politiske fanger.

Administrerende direktør for Senter for borgerlige friheter: Vi hadde absolutt ikke forventet det

«Å, å, det er flott. Takk ! – så reagerte hun Oleksandra Romantsova, administrerende direktør for det ukrainske senteret for borgerlige friheter på telefon med beskjed om at organisasjonen hadde mottatt Nobels fredspris.

Romancowa ble så overrasket at hun ikke fant ordene sine. Hun mente oppropet til Norsk Nobelinstitutts sekretær Olav Njolstad var knyttet til et prosjekt fra Senter for borgerlige friheter om nobelprisvinnere fra tidligere år.

«Å bli en prisvinner, å være en del av denne kulturen er veldig viktig for Ukraina og det ukrainske samfunnet,» la hun til etter en stund.

«Vi hadde ikke forventet det, spesielt siden for noen dager siden (29. september – PAP) vår president, Oleksandra Matwiychuk, ble tildelt Right Livelihood Award, kjent som «Alternative Nobel Prize», som belønner menneskerettighetsforkjempere og aktivister» – sa Romancowa i et intervju med PAP.

«Vi befant oss i utmerket selskap, for bortsett fra oss ble prisen tildelt Ales Bialiatski, fengslet i Hviterussland, og til Memorial – en organisasjon som, til tross for forfølgelse fra russiske myndigheter, fortsetter sin virksomhet i Russland. Nyheten om prisen kommer som et sjokk for oss. Vi er veldig glade» la hun til.

På spørsmål fra PAP om organisasjonens aktiviteter knyttet til den pågående krigen der Russland har invadert Ukraina, svarte Romancowa:

«Siden 2014 har vi dokumentert krigsforbrytelser og opptrådt som Ukrainas talsmann på den internasjonale scenen. Etter 24. februar forlot vi ikke Kiev selv i de vanskeligste dagene da russiske tropper nærmet seg Kiev; i tillegg har vi sammen med rundt 30 andre menneskerettighetsorganisasjoner organisert et initiativ kalt «Tribunal for Putin», som tar for seg å dokumentere krigsforbrytelser i Ukraina, selv i områder okkupert av Russland. For tiden har vi dokumentert over 21 000 hendelser. Vi har til hensikt å sikre at hvert av ofrene for disse forbrytelsene kan få rettferdighet.»

– Vi vet ennå ikke hva midlene vi får fra prisen skal brukes til. Vi har ikke tenkt på det ennå, vi vil definitivt gi deg beskjed; de vil helt sikkert bli brukt på aktiviteter knyttet til utviklingen av prinsippene for respekt for menneskerettigheter i Ukraina, men hvordan, i hvilken form – vi tenker fortsatt på det, sa Romancova.

fredag Oleksandra Matwiychuk, direktør for det ukrainske senteret for borgerlige friheter hun skrev på Facebook:Alle mine 20 års erfaring i kampen for frihet og menneskerettigheter viser at vanlige mennesker har mye større innvirkning på virkeligheten enn de er klar over; den massive mobiliseringen av vanlige mennesker fra forskjellige land i verden og deres sterke stemme kan endre historien raskere enn FNs intervensjon.

Matwijczuk, som var på et tog fra Polen til Kiev, skrev ned tre spørsmål som han mente kunne bidra til å endre verdensordenen. Ifølge aktivisten må FN lage sikkerhetsgarantier for alle verdens land og deres borgere, og Russland må utvises fra FNs sikkerhetsråd for systematisk brudd på FN-pakten.

Det andre punktet presentert av Matwijczuk er tette «ansvarsgapet» og stille gjerningsmennene til krigsforbrytelser for retten. Som hun skrev, «Uten dette er en varig fred i vår region umulig.»

– Det er nødvendig å opprette en internasjonal domstol og stille (Vladimir) Putin, (Alyaksandr) Lukasjenka og andre krigsforbrytere for retten, sa lederen for Senter for borgerlige friheter.

Det tredje problemet ble nevnt av Matwijczuk masseopposisjon av vanlige borgere mot urettferdighet og grusomhet.

«Nå er det militæret som snakker, for tidligere i vår region ble ikke stemmene til menneskerettighetsforkjempere hørt. Kanskje ble vi lyttet til hos FNs menneskerettighetskommisjon, men absolutt ikke i rommene der beslutningene ble tatt Hvis vi ikke ønsker å leve i en verden hvor prinsippene om besluttsomhet av den som har det mektigste militære potensialet, og ikke staten ved lov, må denne tingenes tilstand endres», sa den ukrainske aktivisten.

Matwijczuk uttrykte sin glede over å bli tildelt Nobelprisen av sin organisasjon og gratulerte årets andre vinnere – «venner og partnere» av den russiske organisasjonen Memorial og den hviterussiske Viasna, ledet av Ales Bialacki. (GRØT)

js/

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *