Nordmenn deler sin erfaring om hvordan endre fengselskultur med et smil / Artikkel

Et to ukers opplæringsseminar ble gjennomført i Olaine fengsel. Den latviske radiokorrespondenten blir med på den siste leksjonen, der fengselsansatte deler sine inntrykk og lærdom.

Nordmenn deler sine erfaringer om hvordan man kan endre fengselskultur med et smil

Forelesere fra Norge – Samir Rahmans og Toni Hermansens ledet opplæringen. De sier de kom hit for å bygge bro mellom det norske og latviske fengselssystemet, og bringe nye ideer og kunnskap til fengselsansatte.

Tony sier at fengselspersonalet i Latvia er mye tristere.

«Det første jeg skjønte da jeg gikk inn her – det er ikke mange smilene jeg noen gang har sett. Det var ikke fra de ansatte eller de innsatte. Jeg så tristhet – det var det viktigste og det første jeg skjønte.» , innrømmer Tony.

Hvorfor er vi så triste i Latvia?

«Det kan være mange årsaker, men hovedårsaken er at hvis jobben ikke gir deg den tilfredsstillelsen du trenger, så er det vanskelig å være fornøyd,» sier Tony.

«Hvis fengselsbetjenter ikke er fornøyd med det de gjør, så gjør det de gjør mot innsatte også å gjøre innsatte ulykkelige. Det går rundt i sirkler. Jeg har noen ideer om hvorfor de [darbinieki] er ikke fornøyd. Men jeg hørte at de har mye ansvar, at menneskeheten ikke er like tilstede som her i Norge.

Vi fokuserer mer på en menneskelig holdning – måten vi ser på en person og prøver å hjelpe dem. Jeg forstår at det ikke er en del av jobben deres her.»

En av måtene å forbedre fengselsvesenet vårt på er å fokusere på opplæring av personalet.

«Du burde være mer profesjonell. I Norge har vi to års opplæring, fordi kunnskap gjør deg mye mer profesjonell. Du vet hva du skal gjøre, du blir lært hvordan du gjør det og du har en ide om hvorfor du gjør det Jeg forstår at her i Latvia er opplæringen for å bli fengselsbetjent langt under gjennomsnittet.

Samir påpeker at holdning også avhenger av kultur.

«Noen kulturer og holdninger kommer fra samfunnet, andre kommer fra folk som jobber i fengsel.

Mange steder tror man at hvis du gikk i fengsel, bør du bli straffet. Men i Norge ser vi det ikke slik. Vi forstår denne straffen [ieslodzītais] tar imot i rettssalen og så rehabiliterer vi ham.

Og dette er hovedforskjellene. Når du ikke har denne ideen inngrodd fra starten av, er det vanskelig å implementere den på jobben når du møter mennesker.

Fra min erfaring og det jeg har hørt, [šeit] det er et stort gap mellom ansatte og innsatte. Da er det vanskelig å se en annen person. Da regnes ikke fanger lenger som mennesker. Du er fangen og jeg er vakten. Men i Norge prøver vi å minimere dette gapet.»

«Hvis du [ieslodzītos] ikke se dem som mennesker, hvis du ikke respekterer dem, ikke er empatiske, hvordan kan du forvente at de skal la deg gå [no cietuma]vil de være normale medlemmer av samfunnet?

Du kan ikke forvente dette hvis du ikke har overvåket. Vi må spørre oss selv hva er hensikten?

Jeg hørte at 60 % av de internerte i Latvia returnerer til fengselet etter løslatelsen. I Norge er dette tallet 20 %. Dette er fortsatt mye, men mye mindre enn i Latvia og mange andre land.

Jeg tror nordmennene finner på noe. Vi kan alltid si at nordmenn er rike, men Latvia har ikke så mange ressurser, men man må begynne i det små, for eksempel for å smile. Gi en annen person det du selv ønsker å motta.»

Nordmenn mener ikke at Latvia bør kopiere dem. Det er nødvendig å låne ideer og tilpasse dem til dine behov.

«En gang hadde vi også problemer i norske fengsler. Det var mye vold, vi hadde noen drap på ansatte. På 1970-tallet måtte Norge gjøre noe, endre noe. Da oppdaget vi flere prinsipper og ting som fungerte veldig vel i Norge.

I Latvia går vi litt tilbake. Du sliter med ting som vi har slitt med før. Vi fant opp mange ting, så hvorfor skulle latviere gjenoppdage det? Du kan låne noen få ting og gjøre dem til dine, sier Tony.

Hvis det er store forskjeller mellom fengselsansatte og de innsatte, så vil ikke domfelte ha endret seg når de forlater fengselet. De skal lære av hverandre og ikke av fengselsvoktere som ikke har noe kriminelt rulleblad. Ifølge nordmennene kan fengselsarbeidere oppnå mye ved å endre tankegangen bak lås og slå.

I norske fengsler er ansatte kontakter eller rådgivere for innsatte, som løser problemene til disse personene, etablerer respektfulle relasjoner, men samtidig støttes de. I Latvia er kontaktpersonene rusmiddelsenteret i Olaine fengsel.

I Latvia var dette systemet lånt fra nordmennene, men tilpasset hjemlige behov. Ved bedring av resosialisering vil kontakter også kunne finne sted i andre fengsler.

Iveta Priedniece, leder av senteret for rusavhengighet i Olaine fengsel, deler sin treningserfaring.

Iveta Priedniece, leder av senteret for narkotikamisbruk i Olaine fengsel

Foto: Linda Spundiņa, latvisk radio

– Det er snart seks år vi har jobbet som forbindelsesoffiserer ved russenteret, da var det en sjanse for at de [norvēģi] deler hvordan de har jobbet siden slutten av 1990-tallet i Norge som kontakter. Det er en erfaringsutveksling der vi kan konkludere med hva som skjer med oss ​​– hva våre styrker er og hva vi kan gjøre. De kommer med sine egne konklusjoner, sin egen erfaring.

Du må analysere det og akseptere det. Disse metodene lar deg gjøre jobben din enda bedre. Hva annet kan vi gi, hva annet kan vi lære, hva for dem [ieslodzītajiem] spiller det noen rolle at de godtar det?»

Totalt deltok 21 ansatte i sentralapparatet til fengselsadministrasjonen, fengslene i Jelgava, Olaine og sentralfengselet i Riga på opplæringen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *