Nordmennene Mette-Marit og Haakon avstår fra å stemme

«Det ville vært vanskelig»

Nordmennene Mette-Marit og Haakon avstår fra å stemme

I dag, 07.09.2023 | 12:33.

Som medlemmer av en kongefamilie må kronprinsparet holde tilbake i politiske saker, inkludert stemmerett.

Kongelige og politikk? Det går ikke sammen eller det skal ikke gå sammen – dette er reglene for de fleste kongehus. De færreste vet at medlemmer av adelshus faktisk har stemmerett. Det samme gjelder kronprinsesse Mette-Marit (50) og kronprins Haakon (50) av Norge. – Mange tror at medlemmer av kongefamilien ikke har stemmerett, men det stemmer ikke i det hele tatt. De har det, men de bruker det bevisst ikke, sier Caroline Vagle, kongeekspert ved Se og Hør magasin.

Kommune- og fylkesvalg finner sted i Norge i midten av september. Men selv om den norske kongefamilien hadde én stemmeseddel per medlem, ville ingen av dem fylt den ut. Arvingeparet forklarte til avisen «iFinnmarK» i 2021: «Det er fordi vi ønsker å representere alle og derfor trenger vi ikke representere et visst ståsted. Og et politisk parti. Det er litt en del av vår rolle, og dette siden 1905, da kong Haakon kom til Norge», forklarte daværende Mette-Marit og Haakon. Caroline Vagle er enig. Hun sier: «Faktum er at de skal representere alle nordmenn, uansett hvem eller hva. Det ville vært vanskelig om de uttrykte seg politisk.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon stemmer ikke

Det blir derfor heller ikke valg i kongefamilien i år. Dette ble også bekreftet av Guri Varpe, leder for det kongelige hoffs kommunikasjonsavdeling. «Det er en tradisjon at medlemmer av kongefamilien ikke stemmer ved valg,» sa hun. I motsetning til ektemannen Haakon, som var født adelig og derfor aldri stemte, deltok Mette-Marit, født allmue, i valg før hennes ekteskap med arvingen til den norske tronen. Hun savner allerede denne delen av det «normale» livet litt, innrømmet kronprinsessen i senkveldsprogrammet «Senkveld med Thomas og Harald». Men selvfølgelig holder hun seg til de kongelige «reglene».

Haakon forstår uansett konas følelser. «På en måte forstår jeg det. Men det er fortsatt rollen vi har valgt som jeg støtter og synes er fornuftig,» forklarte han. Selv om han ikke stemmer selv, er han veldig interessert i politikk. «Ja, selvfølgelig. Fordi jeg synes det er interessant. Jeg synes demokrati og hvordan det fungerer veldig spennende. Jeg har på en måte studert det også,» sa han.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *