Norge anerkjenner offisielt den palestinske staten. Det vil bli fulgt av Spania og Irland.

Statsministrene i Norge, Irland og Spania kunngjorde onsdag at fra 28. mai vil landene deres offisielt anerkjenne den palestinske staten. De uttrykte også håp om at andre vestlige land vil følge deres eksempel for fred i Midtøsten.

Som ventet fordømte han kunngjøringen på det sterkeste Israel. Flere europeiske land, inkludert Tsjekkia, Tyskland og Frankrike, er reservert mot det. Ifølge dem er dette et for tidlig tiltak og, under de nåværende omstendighetene, kun symbolsk. Anerkjennelsen av Palestina, derimot, blir ønsket velkommen ikke bare av palestinerne selv i Ramallah, men også på Gazastripen av arabiske land og Slovenia. Det hvite hus understreket at Palestina bør etableres gjennom direkte forhandlinger mellom partene, ikke ensidig.

«Irland, Norge og Spania kunngjør at de anerkjenner staten Palestina«, sa den irske statsministeren Simon Harris på en pressekonferanse, og la til at han forventer at flere land vil slutte seg til avtalen i løpet av de kommende ukene. «Hver av oss vil nå ta de nødvendige tiltakene på nasjonalt nivå for å gjennomføre denne beslutningen,» la til. Harris, som sa at det var en koordinert beslutning fra de tre landene.

Spanias statsminister Pedro Sánchez understreket at Madrids avgjørelse ikke er rettet mot det israelske folket, som Spania respekterer og verdsetter.

Sjef israelsk diplomati Yisrael Kac tilbakekalte raskt til sitt land de israelske ambassadørene fra Oslo, Dublin og Madrid for konsultasjoner, og på den annen side uttrykte han Israels sterke misbilligelse av beslutningen om å anerkjenne den palestinske staten til utenlandske diplomater; ifølge Kaca er det en «urettferdighet til minne om ofrene for 7. oktober», et «angrep på Israels rett til selvforsvar (mot den radikale Hamas-bevegelsen)» og en «belønning for Hamas og Iran. «(…) i dag vil de sende en melding til palestinerne og til hele verden: terrorisme lønner seg,» la den israelske ministeren til.

Generalforsamlingen godkjente Palestinas forslag om medlemskap i FN. Tsjekkia var imot

Tre europeiske land er imidlertid ikke enige i denne posisjonen: Ifølge Norges sosialdemokratiske statsminister Jonas Gahr Störe støtter faktisk ikke Hamas den såkalte tostatsløsningen på konflikten mellom Israel og palestinerne, selv om dagens kunngjøring var godt mottatt. av bevegelsen, det samme gjorde Saudi-Arabia, Jordan, Tyrkia og Slovenia. Den slovenske regjeringen har også startet prosedyren for å anerkjenne den palestinske staten, men Ljubljana har kun til hensikt å ta et formelt skritt når den kan bidra til å etablere varig fred i Midtøsten, sa den slovenske regjeringen.

Symbolsk varsling

Tyskland, Østerrike, Frankrike og Tsjekkia eller USA gjentok også sin støtte til mulig opprettelse av et uavhengig Palestina ved siden av en uavhengig jødisk stat. Ifølge dem er imidlertid kunngjøringen fra partnerlandene i dag bare symbolsk og for tidlig.

I følge fransk diplomati bør anerkjennelse av staten være et «diplomatisk verktøy for en løsning» konflikt i form av to stater som arbeider side om side i fred og sikkerhet», ikke bare et politisk standpunkt. Det tyske utenriksdepartementet har sagt at et uavhengig Palestina er et «fast punkt» i sin politikk, men ifølge myndigheten veien til Det er gjennom dialog at Bílý uttrykte seg på samme måte – ifølge talspersonen for USAs nasjonale sikkerhetsråd har president Joe Biden i hele sin karriere vært for en tostatsløsning, men ifølge ham et uavhengig Palestina bør skapes «gjennom direkte forhandlinger mellom partene, og ikke gjennom ensidig anerkjennelse».

Tsjekkias president Petr Pavel understreket at «det er ikke fordi noen anerkjenner en palestinsk stat at denne staten ikke vil bli opprettet». «Som Tsjekkia ser vi helt klart en løsning i en statsordning for palestinerne i et tostatssystem, men den tekniske implementeringen må være en del av de detaljerte forhandlingene,» sa Pavel. Statsminister Petr Fiala sa at det ikke var noen vits i å anerkjenne Palestina som en stat før det var klart hvem som representerer det og på hvilket territorium. «Konseptet med to stater – israelske og palestinske – er absolutt et godt mål. Hvorvidt dette kan oppnås raskt og med hvilke midler er et annet spørsmål,» bemerket statsministeren.

Demonstrasjon under slagordet

Er palestinerne den mest utdannede nasjonen? En rekke løgner ble hørt under TV-debatten

Den palestinske staten er allerede anerkjent av de fleste land i verden, ifølge BBC-serveren. Det overveldende flertallet er imidlertid ikke europeiske land. Tidligere denne måneden stemte 143 av de 193 medlemmene av generalforsamlingen for å godta Palestina som FN-medlemsland. Men for at Palestina skal bli det 194. medlem av FN, må opptaksforslaget først godkjennes av Sikkerhetsrådet. I april fikk et slikt forslag støtte fra 12 av de 15 medlemmene i dette organet; Men USA, et av de fem faste medlemmene med vetorett, avviste det.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *