Norge beklager hendelsen: konsulen «hater russerne» – Moskva ber om hans avgang

Norge beklager hendelsen
Konsulen «hater russerne» – Moskva ber om hans avgang

På en hotellresepsjon i Murmansk i Russland blir Elisabeth Ellingsen voldelig. Fornærmelsene til den norske diplomaten mot russerne fanges opp av et overvåkingskamera og deles til slutt på Internett. Oslo er i sjokk. Moskva krever konsekvenser.

Etter at en norsk diplomat kom med fornærmende bemerkninger om russerne, krevde den russiske regjeringen at de skulle gå. Det russiske utenriksdepartementet sa at det var «umulig» for konsul Elisabeth Ellingsen å bli i landet. Ellingsen hadde tidligere vist overvåkingsvideo i resepsjonen på et russisk hotell, der hun annonserte at hun «hatet russere». Det russiske utenriksdepartementet hadde tidligere innkalt den norske ambassadøren Rune Resaland over hendelsen og protesterte mot Ellingsens «fornærmende anti-russiske ytringer».

Overvåkingsvideo av en hotellresepsjon i Murmansk sirkulerte på internett i helgen. Det er ikke kjent når videoen kom. Ellingsen sa: «Jeg hater russere. Bare gi meg et rom. Jeg er vant til å vaske rom, jeg er fra Skandinavia.» Hun ville vært irritert over å måtte vente på at rommet hennes var klart.

Hun var så opprørt at hun sverget flere fornærmelser mot russerne. «Jeg synes du er ekkel og bare en skam generelt,» sa hun og siterte den østerrikske nyhetsportalen. «heute.at». Ifølge rapporten kalte det russiske utenriksdepartementet hendelsen for en «skandale handling av hat og fremmedfrykt».

Norsk UD hadde allerede tatt avstand fra hendelsen forrige helg og «beklaget dypt». En talskvinne sa at ambassadøren ble gjort oppmerksom på hendelsen og tilbakekalte Ellingsens visum. Diplomatens kommentarer kommer i en tid med spenninger mellom Russland og Vesten om den russiske offensiven i Ukraina, som Europa og USA har svart på med en rekke sanksjoner mot Moskva.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *