Norge donerer luftvernmissiler til Ukraina

Norge har donert rundt 100 franskdesignede luftvernmissiler til Ukraina i krig med Russland, meldte den norske regjeringen onsdag.

Donasjonen, som allerede er gitt, gjelder Mistral-utskytere med rundt 100 missiler som så langt har vært om bord på norske marineskip, opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Mistral er bygget siden slutten av 1980-tallet av forsvarsgruppen Matra, siden den ble slått sammen til den europeiske giganten MBDA, og er en overflate-til-luft-missil med svært kort rekkevidde.

I slutten av mars hadde Ukrainas president Volodymyr Zelensky under en videokonferansetale for Stortinget bedt Oslo om luftvernmissiler, men av en mer moderne type, NASAMS, produsert av Norwegian Kongsberg Defence & Aerospace.

– (Mistral)missilet skal trekkes ut av tjeneste i den norske hæren, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram. sitert i pressemeldingen.

«Andre land har også donert lignende våpensystemer,» la han til.

«Good news in the morning», ønsket sjefen for den ukrainske presidentadministrasjonen, Andriï Iermak, velkommen på Telegram i en kommentar til den norske donasjonen.

Siden starten på den russiske invasjonen 24. februar har Norge allerede forsynt Ukraina med rundt 4000 antitankvåpen av typen M72 og annet mindre militært utstyr.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *