Norge: Elbiler nærmer seg 80 % markedsandel i 2022

PARIS: Hvete, mais, solsikke: Med krigen i Ukraina har verdens basismatpriser nådd rekordhøye i 2022, rapporterte FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) fredag.

Invasjonen av Ukraina av Russland, henholdsvis verdens femte og største hveteeksportør – eller 30 % av klodens forsyning – har kastet matmarkedene inn i en æra med usikkerhet siden februar.

Noen dager etter krigens start 24. februar hadde verdens matvarepriser dermed nådd sine «høyeste nivåer som noen gang er registrert» i mars.

For hele 2022 var FAOs matvareprisindeks, som sporer endringer i internasjonale priser for en varekurv, i gjennomsnitt 143,7 poeng, «eller 14,3 % mer enn gjennomsnittsverdien for 2021», sa organisasjonen fredag.

Den forrige rekorden går tilbake til 2011, preget av matkrise og matopptøyer i Afrika, da indeksen sto på 131,9 poeng.

Invasjonen av Europas brødkurv har fremhevet svakhetene og avhengighetene, spesielt i fattige land, noe som øker frykten for en ny global matkrise.

Det verste scenarioet, med «hungerstormer», som FN fryktet, ble unngått takket være gjenopptagelsen av ukrainsk eksport i sommer, men prisene vil forbli støttet i 2023, med fortsatt høy volatilitet.

«Verdensprisene for hvete og mais har nådd rekordhøye» i 2022, oppsummerte FAO fredag.

På det europeiske markedet steg hveten til 438 euro per tonn 16. mai, etter å ha startet året rundt 270 euro. Med fortsatt ekstraordinær volatilitet stod den på rundt 315 euro ved utgangen av desember, en økning på nesten 17 % over ett år.

Siden Ukraina også er en stor produsent av solsikkeolje, brøt også gjennomsnittsverdien av FAOs prisindeks for vegetabilsk olje en rekord for året.

Kjøtt- og meieriprisene nådde i mellomtiden «sine høyeste årlige nivåer siden 1990», ifølge FAO.

Russland som dommer

Matvareprisene begynte så å falle igjen i april, og har falt jevnt og trutt i ni måneder. FAO-indeksen for desember 2022, som er gjennomsnittlig 132,4 poeng, falt med 1,9 % i løpet av en måned og falt til og med tilbake under nivået for et år siden.

Spenningen avtok mer generelt i juli etter signeringen av en avtale om å gjenoppta ukrainsk hveteeksport til Svartehavet. En «korridor» iherdig forhandlet under FNs regi, som gjorde det mulig å forlate siloene 15 millioner tonn korn og oljefrø.

«Det er en god ting at matvareprisene roer seg ned etter to svært volatile år,» sa Máximo Torero, FAOs sjeføkonom, og la til at det var viktig «å være årvåken og fokusere på å lindre global matusikkerhet».

Globale matvarepriser, advarte han, «forblir på høye nivåer, med mange varer nær rekordhøye nivåer, rispriser øker, og fortsatt mange risikoer forbundet med fremtidige forsyninger.»

Verdens hvetelagre er på sitt høyeste blant eksportører, ifølge Agritel, men 35 % av dem er i Russland, som har høstet mer enn 100 millioner tonn hvete og dermed bekrefter sin posisjon som dommer.

I desember 2022 falt prisindeksen for vegetabilsk olje 6,7 % fra november, og falt til det laveste nivået siden februar 2021.

Kornprisindeksen falt med 1,9 % i samme periode, spesielt på grunn av større tilgjengelighet av hvete etter høstingene på den sørlige halvkule.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *