Norge, en gasskraft som har blitt den ledende europeiske leverandøren

Den russiske kranen nå kuttet – konsekvens av krig i Ukraina – Europa måtte henvende seg til andre leverandører for å sikre gassforsyningen . Alle øyne rettet seg da mot Norge. Oslo har i løpet av få måneder blitt hovedleverandøren av gass i Europa. Det skandinaviske landet vil derfor med en viss interesse følge diskusjonene mellom de europeiske energiministrene som møtes i Brussel torsdag. Spesielt bør de ta opp spørsmålet om gasspristak .

>> LES OGSÅGasspriser i Europa: Frankrike prøver desperat å overbevise Tyskland

Et tema som direkte angår Norge siden gassen kunne gi ham 190 milliarder euro i 2022, altså ni ganger flere enn i 2019. Oslo kan særlig regne med tre store landinstallasjoner, men også med 90 plattformer installert til sjøs for å sikre forsyninger. Disse strukturene sikrer en årlig produksjon på ca. 110 milliarder m³ gass.

Oslo vil ikke ha en cap

Norge er derfor logisk nok imot et mulig bindende tiltak fra EU. Men sistnevnte har ikke nødvendigvis interesse av å begi seg ut på dette feltet heller. «Vi har et livsviktig behov for å skaffe gass fra Norge, så å endre spillereglene når vi går gjennom en krise ser ikke ut til å være en god løsning», bekrefter Thierry Bros, professor ved Sciences Po, spesialist i « energi.

>> LESE…

Les mer om Europa1

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *